دانلد توسک، نخست وزير لهستان، روز سه شنبه گفت که آن کشور در نظر دارد تا سال ۲۰۲۰ نخستين نيروگاه هسته ای خود را احداث کند.
در گذشته، موانع حقوقی، مشکلات مالی و دشواريهای فناوری موجب شده بود که اين کشور از اجرای پروژه ۱۸ ميليارد دلاری با ظرفيت ۶ هزار مگاوات تا سال ۲۰۲۲، منصرف شود. اما اينک، اين بزرگترين کشور از بلوک کمونيستی سابق، و عضو اتحاديه اروپا، تصميم دارد برای رهايی از مصرف زغال سنگ به احداث نيروگاه هسته ای، دست بزند.
در حال حاضر نزديک به ۹۰ درصد از انرژی لهستان از ذغال سنگ تأمين می شود.
نخست وزير لهستان روز سه شنبه پس از پايان جلسه کابينه خود در يک کنفرانس خبری گفت: «ما برنامه بلند پروازانه، و در عين حال واقع بينانه ای برای توليد انرژی هسته ای تدوين کرده ايم تا پس از رفع موانع قانونی و تصويب آن بوسيله پارلمان تا سی ام ژوئن ۲۰۱۱ بتوانيم آن را به مورد اجرا بگذاريم.»
دولت لهستان که تلاش می کند راههايی را برای رفع موانع و محدوديتهای تعيين شده از سوی سازمان حفظ محيط اتحاديه اروپا پيدا کند، شرکت پی جی ئی را مسؤل اجرای اين پروژه کرده است.
نخست وزير لهستان اضافه کرد: «ما انتظار داريم که عمليات اجرايی پروژه از اول سال ۲۰۱۶ آغاز شود، به اين معنا که پروانه ساختمانی صادر گردد، و کارهای ساختمانی نخستين بلوک نيروگاه شروع شود؛ بطوريکه ظرف چهار سال يعنی در سال ۲۰۲۰ نيروگاه آماده بهره برداری شود.»
کشورهای ديگری که برای توليد انرژی از زغال سنگ استفاده می کنند نيزموضوع توليد انرژی هسته ای را مورد بررسی قرارداده اند؛ زيرا بر اساس مقررات اتحاديه اروپا کشورهای عضو بايد تا سال ۲۰۲۰ مقدار گازهای سمی را که در هوا منتشر می شود تا ۲۰ درصد، کاهش دهند.
لهستان برای توليد انرژی به شدت به ذغال سنگ وابسته است و نيروگاه زغال سنگی بلچات که در مرکز لهستان است بزرگترين آلاينده محيط زيست در اروپا شناخته شده است، زيرا تنها در سال ۲۰۰۸ معادل ۳۱ ميليون تن گاز کربن دواکسيد در هوا انتشار داده است.