لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۸

گروهی که می خواهد جهان را با موسیقی به هم نزدیک تر کند


گروهی که می خواهد جهان را با موسیقی به هم نزدیک تر کند
گروهی که می خواهد جهان را با موسیقی به هم نزدیک تر کند

مارک جانسون، فیلمساز و تهیه کننده و بنیانگذار یکی از جالب ترین گروه های موسیقی جهان است. گروهی که هر یک از اعضا، نوازندگان و خوانندگان آن در یک نقطه دوردست جهان زندگی می کنند! جانسون در طول چهار سال گذشته توانسته است موسیقی دان هایی از کشورهای مختلف جهان را که هزاران کیلومتر از یکدیگرفاصله دارند به هم نزدیک کند و در پروژه ای به نام «موسیقی برای عوض کردن جهان» یا Playing for change آن ها را به همکاری با یکدیگر وادارد.


هدف از این پروژه غیرمتعارف ایجاد صلح درجهان ازطریق موسیقی است. درحال حاضر مارک جانسون و گروهی ازاین نوازندگان و خوانندگان ازسراسرجهان مشغول اجرای کنسرت هایی درشهرهای مختلف آمریکای شمالی هستند.

تهیه کنندگان کنسرت «موسیقی برای عوض کردن جهان» این بار از یک خواننده نابینای آمریکایی آفریقایی تبار که در خیابان های «نیواورلیان» به خوانندگی اشتغال دارد دعوت کرده اند تا به همراه گروهی از سرخپوستان آمریکایی طبل نواز، گروه «کر» ی از آفریقای جنوبی و موسیقی دان ها و نوازندگان دیگری از کشورهای اسپانیا و نپال آواز بخواند. مارک جانسون هنگامی به فکر تهیه چنین برنامه ای افتاد که در یکی از ایستگاه های قطارهای زیرزمینی نیویورک شاهد توجه بیش از حد رهگذران به اجرای موسیقی دو راهب بودایی که رداهای زعفرانی رنگ پوشیده بودند شد: «آن روز برای من حیرت آور بود که بیش از ٢٠٠ نفر در ایستگاه قطارایستاده بودند و به این موسیقی گوش می دادند. هیچکس حاضر نبود سوار قطار شود. همه جذب این موسیقی شده بودند. بعضی ها با این موسیقی اشک می ریختند. برخی دیگر فقط با حیرت به آن گوش فراداده بودند و من فکر کردم، خوب این مردم اینجا جمع شده اند وبه موسیقی گوش می دهند که حتی زبان کلام های آن هم به گوششان آشنا نیست. موسیقی و کلام هایی به زبانی که اصلا آن را نمی شناسند!»

نخستین ترانه ای که مارک جانسون با دستگاه های پیشرفته امروزی درخیابان ها ضبط کرد، ترانه معروف «درکنارمن بمان» یا Stand by me بود که توسط یک خواننده خیابانی در یکی ازگذرگاه های پر رفت و آمد شهرساحلی سانتا مانیکا در لس آنجلس اجرا می شد. جانسون پس از این تجربه موفق، یک استودیوی قابل حمل و نقل برای خود تهیه کرد و با همکاری چند نفر متخصص ضبط صدا به نقاط دیگر جهان سفر کرد.او تصویر و صدای ٣٧ خواننده خیابانی دیگر در شهرهای مختلف را که همین ترانه «در کنار من بمان» را خوانده بودند جمع آوری کرد و پس از تدوین، یک ترانه کامل از مجموعه این صداها به دست آورد.

ترانه «در کنار من بمان» که به صورت ویدیویی روی اینترنت قرار دارد، نخستین ترانه پرشنونده پروژه «موسیقی برای عوض کردن جهان» به شمار می رود و تا کنون بیش از٣٠ میلیون نفر بر روی سایت اینترنتی «یوتیوب» از آن دیدن کرده اند. مدت کوتاهی پس از این موفقیت چشمگیر، مارک جانسون بیش از ١٠٠خواننده و نوازنده دیگر را به فهرست هنرمندان خود اضافه کرده وعلاوه بر تهیه یک «سی دی» کامل از اجراهای مختلف آن ها، دست به ساختن یک فیلم مستند از چگونگی پیدا کردن این موسیقی دان ها در شهرهای مختلف و پروسه تهیه موسیقی با آن ها و اجرا و ضبط این موسیقی زد. این مجموعه و سی دی «تغییرات از طریق نواختن موسیقی» توانست در همان هفته اول انتشار بیش از ٢٦هزار نسخه فروش داشته باشد.

هرچند موسیقی عامل و انگیزه اصلی پروژه کنونی مارک جانسون به شمار می رود اما این تهیه کننده معتقد است که پیام این پروژه و سازمانی که دست به تهیه آن زده است به مراتب فراتر و مهم تر از فقط اجرای موسیقی است: «به نظر من پروژه موسیقی برای عوض کردن جهان، یک جنبش مردمی است. مردمی از سراسر جهان که مثل ما معتقدند که حقیقتا می شود با موسیقی افراد بشر را در هر کجای این دنیا که باشند به هم نزدیک تر کرد. در جهانی که میان مردمان آن این همه نفاق و چند دستگی وجود دارد ما می توانیم با موسیقی به هم نزدیک ترشویم.»

جانسون برای کنسرت های تور آمریکای شمالی، تعداد ١٠ موسیقی دان از٧ کشور مختلف جهان را گرد هم آورده است. کلارنس بکر، خواننده «سول» از سورینام که در آمستردام بزرگ شده است. کلارنس می گوید برای او مدتی طول کشید تا توانست با موزیسین هایی که نمی شناخت همنوازی کند: «اولین تمرین و آشنایی با هر یک از این نوازندگان که حکم غریبه هایی را برای من داشتند بسیار مشکل بود. من کمی دستپاچه بودم. اما خیلی زود همگی ما احساس کردیم اعضای یک خانواده هستیم و به خوبی با یکدیگر به کار پرداختیم.»

مرمانز، یک موزیسین دیگر اهل آفریقاست که می گوید: «این واقعا امتیازی است که ما توانسته ایم به چنین گروه موسیقی متعلق باشیم. در آفریقا ما موسیقی را خوراک روح می دانیم و این برای من همیشه یکی از بزرگ ترین آرزوهایم بوده است که بتوانم در چنین شرایطی موسیقی بنوازم و بتوانم این پیام را به گوش مردم برسانم که بیائیم جهانی بهتر بسازیم نه تنها امروز و برای خودمان، بلکه جهانی بهتر برای آیندگان و فرزندانمان.»

لوئی میهانگا، گیتاریست اهل آفریقای جنوبی و بزرگ شده «زیمباوه» است. او می گوید نواختن موسیقی برای ایجاد تغییرات، پیام خیلی مهمی را می رساند: «به نظرمن این همان چیزی است که دنیا امروز برای باز کردن ذهن مردم بیش از همیشه به آن نیاز دارد. این بهترین راهی است که از طریق آن می توان به جهانیان نشان داد که هنوز هم عشق، صلح، شادی و ادای احترام به دیگران در این دنیا وجود دارد.»

علاوه بر اجرای برنامه های صلح دوستانه در سراسرجهان، «موسیقی برای عوض کردن جهان» یک سازمان کمک به نوازندگان و موسیقی دانان جوان در مناطق دور افتاده و فقیر نشین جهان نیز تاسیس کرده است که ابزار و آلات موسیقی و امکاناتی در اختیار کودکان و نوجوانان محروم در این نواحی قرار می دهد. این سازمان در طی چهارسال گذشته چند مدرسه موسیقی در «غنا»، «نپال» و آفریقای جنوبی نیز تاسیس کرده است.

XS
SM
MD
LG