وزیر خارجه آمریکا در دیدار با وزیر خارجه عربستان سعودی با اشاره به رفتارهای بیثباتکننده جمهوری اسلامی، بر تعهد ایالات متحده به ارائه تسلیحات به عربستان سعودی به عنوان همپیمان آمریکا در مقابله با فعالیتهای مخرب رژیم ایران در منطقه تاکید کرد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۲۳ مهر در دیدار با فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجه عربستان سعودی، گفت: «بر کسی پوشیده نیست که رفتارهای بیثبات کننده ایران، امنیت عربستان سعودی را به خطر میاندازد و تجارت جهانی را مختل میکند. این موضوع در حملات موشکی بالستیک پاییز گذشته ایران به تاسیسات نفتی سعودی، و حملات پیاپی حوثیها به خاک سعودی با استفاده از موشک، پهپاد، و سایر فناوریهای مرگباری که توسط رژیم تهران به آنها ارائه شده، آشکار است.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: «ما امروز بر تعهد مشترکمان به مقابله با اقدامات شریرانه رژیم ایران، و تهدیدی که آن رژیم برای امنیت و رفاه منطقه، و نیز امنیت مردم آمریکا ایجاد میکند، متعهد هستیم.» آقای پمپئو گفت که ارائه تسلیحات به عربستان سعودی همسو با تلاشهایی است که اجازه میدهد پادشاهی سعودی از شهروندان خود محافظت کند و همزمان مشاغل آمریکایی پایدار بماند. دو کشور مشغول گفتگوهای مربوط به همکاریهای راهبردی دو جانبه هستند.
مایک پمپئو عربستان سعودی را «یک شریک مهم» برای آمریکا در خاورمیانه خواند و گفت که این مذاکرات تنها شامل توسعه روابط اقتصادی و امنیتی نمی شود، بلکه کل همکاری های دو کشور را در بر می گیرد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین تاکید کرد که بخشی از تعهد آمریکا به عربستان سعودی، افتتاح یک سفارت جدید آمریکا در ریاض علاوه بر دو کنسولگری دیگر در عربستان سعودی است که یک سرمایهگذاری بیش از یک میلیارد دلاری را شامل میشود.
آقای پمپئو درباره توافقهای تاریخی ابراهیم، که با میانجیگری پرزیدنت ترامپ حاصل شده است، گفت که این توافقها نشاندهنده به وجود آمدن تغییرات در منطقه است. وی افزود: «کشورهای منطقه دارند به درستی در مییابند که برای مقابله با نفوذ ایران و ایجاد رفاه، به همکاری منطقهای نیاز است.»
آقای پمپئو همچنین گفت: «ما امیدواریم که عربستان سعودی نیز موضوع عادیسازی روابط با اسرائیل را مد نظر قرار دهد. ما همچنین میخواهیم از آنها به خاطر کمکی که تاکنون در موفق شدن پیمان ابراهیم ارائه کرده است، تشکر کنیم.» او با توصیف کردن عربستان سعودی به عنوان یک «نیروی باثباتکننده» وی افزود که امیدوار است ریاض، فلسطینیها را تشویق کند که به میز مذاکره با اسرائیل برگردند.
وزیر خارجه آمریکا همچنین با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر سعودی، گفت که آن کشور اقتصاد خود را متحول میکند و زنان را توانمند میسازد، برای تسهیل مذاکرات مربوط به پایان دادن به درگیری ها در یمن تلاش میکند، و به هماهنگ کردن اقدامات مربوط به مبارزه با شیوع کووید-۱۹ میپردازد. او کشور عربستان سعودی را «یک نیروی باثبات کننده در سراسر منطقه» توصیف کرد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت که دو طرف درباره موضوعاتی مانند اصلاحات در زمینه حقوق بشر در عربستان سعودی، از جمله ضرورت دادن اجازه آزادی بیان و کنشگریهای صلح آمیز، و نگرانیهای مربوط به شهروندان آمریکایی در سعودی، گفتوگو کردند.
وزیر خارجه سعودی نیز با اشاره به همکاریهای دو کشور در زمینه پیشبرد ثبات و امنیت منطقهای و مقابله با تهدیدهای مشترک، از جمله رفتارهای بیثباتکننده مستمر رژیم ایران، گفت: «رژیم ایران به ارائه پشتیبانی مالی و مادی به گروههای تروریستی ادامه میدهد.»
وی افزود که حوثیها در یمن بیش از ۳۰۰ فروند موشک بالستیک و پهپاد ساخت ایران را به سوی پادشاهی سعودی پرتاب کردهاند. او توسعه برنامه هستهای، برنامه موشکی بالستیک، و فعالیتهای شریرانه رژیم ایران را «خطری بزرگ برای منطقه و جهان» خواند و و بر عزم هر دو کشور آمریکا و عربستان سعودی نسبت به مقابله با رفتار بیثباتکننده ایران و جلوگیری از آن تاکید کرد.
وزیر خارجه سعودی همچنین درباره وضعیت یک نفتکش رها شده در دریای سرخ ابراز نگرانی کرد و گفت که حوثیها اجازه رسیدگی به آن را نمیدهند و ممکن است یک فاجعه محیط زیستی به بار آید.
قرار است مقامات سعودی و آمریکایی به دیدارهای خود ادامه دهند.