لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۱

انتقاد از کمیته بین‌المللی المپیک به دلیل بی‌‌توجهی‌ به قتل نوید افکاری، جوان کشتی‌گیر ایرانی


نوید افکاری
نوید افکاری

سازمان ورزشی «گلوبال اتلیت» روز چهارشنبه بیانیه شدیداللحنی را علیه کمیته بین‌المللی المپیک به دلیل امتناع آن نهاد از اقدام علیه جمهوری اسلامی در واکنش به اعدام نوید افکاری، کشتی‌گیر ایرانی، منتشر کرد.

به گزارش تارنمای نشریه «جروزالم پست»، نوآ هافمن، یکی از اعضای این سازمان که ۲ بار در بازی‌های المپیک شرکت کرده است، عدم موفقیت کمیته بین‌المللی المپیک در دفاع از حقوق بشر ورزشکاران - از جمله عدم ایستادگی برای ورزشکارانی که دستگیر، شکنجه، و‌ اعدام می‌شوند - را «شانه‌خالی کردن شرم‌آور این نهاد از انجام مسئولیت» دانست.

به گفته او، «نوید [افکاری] به این دلیل هدف قرار گرفت که یک ورزشکار بود. علی‌رغم این که تمامی مراحل دادرسی و تشریفات قانونی، ساختگی بود، کمیته بین‌المللی المپیک توجهی به نوید افکاری نکرد و مدعی شد که این مشکل آنها نیست.»

نوآ هافمن در ادامه افزود که «کمیته بین‌المللی المپیک با این اقدام به همه ورزشکاران پیام داد که حامی ما نیست، و تا هنگامی که بازی‌های المپیک برگزار شود، و همبستگی جهانی در ظاهر وجود داشته باشد، اهمیتی نمی‌دهد که چه اتفاقی برای ما [ورزشکاران] می‌افتد.»

گلوبال اتلیت، که یک سازمان ‌ورزشی است که برای ارتقاء حقوق ورزشکاران تلاش می‌کند، در این بیانیه تأکید می‌کند که کمیته بین‌المللی المپیک با عدم اقدام علیه رژیم ایران «در انجام وظیفه مراقبت از ورزشکاران دچار قصور شده است.»

در این بیانیه اشاره شده است که «در یک ماه گذشته، ورزشکاران و رهبران حقوق بشر برای تحریم‌ ایران و سایر کشورهایی که به وضوع اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل را نقض کرده‌اند، برای جامعه ورزشی بین‌المللی تلاش کرده‌اند.»

به گفته سازمان گلوبال اتلیت، «کمیته بین المللی المپیک مدعی است که از ورزش برای گسترش صلح استفاده می‌کند، اما وقتی جان ورزشکاران گرفته می‌شود، یا در معرض خطر است، نتوانسته اقدامی انجام دهد.»

این سازمان در ادامه می‌گوید: «ورزشکاران، رهبران ورزشی، دولت، حامیان مالی، و کارشناسان حقوق بشر نمی‌توانند نسبت به این موضوع بی‌تفاو‌ت باشند.» این سازمان از همه خواسته است که یکپارچه خواستار افزودن حقوق بشر به منشور المپیک شوند.

سازمان گلوبال اتلیت با اشاره به افزایش سوءاستفاده از ورزش، خواستار پایان این رویه شد. به عقیده این سازمان «هنگامی که کمیته بین‌المللی المپیک، با اتخاذ رویکردی تازه، مانع هرگونه سوءاستفاده از ورزشکاران شود، و حقوق بشر را به منشور المپیک اضافه کند، اساسی‌ترین مسئولیتش را در قبال ورزشکاران خود انجام خواهد داد.»

در تارنمای گلوبال اتلیت آمده است که این سازمان «یک جنبش بین‌‌المللی به رهبری ورزشکاران درجهت الهام‌بخشی و پیشگامی برای ایجاد تغییرات مثبت در جهان ورزش است.»

گلوبال اتلیت در ادامه یادآور می‌شود که «هدف این سازمان این است که به ورزشکاران کمک کند در ورزش جهان صدای شناخته‌‌شده‌تری داشته باشند، و دریافته است که بی‌توجهی و مهار صدای ورزشکاران برای مدت طولانی ادامه داشته است.»

بیانیه سازمان گلوبال اتلیت به دنبال جلسه اعضای کمیته بین‌المللی المپیک در روز چهارشنبه منتشر شد. پس از آن جلسه رئیس کمیته بین‌المللی المپیک در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی، به پرسش‌های خبرنگاران درباره نوید افکاری پاسخ داد.

توماس باخ
توماس باخ

توماس باخ، رئیس آلمانی کمیته بین‌المللی المپیک، از اعمال مجازات علیه ایران برای اعدام نوید افکاری که به جرم شرکت در تظاهرات مسالمت‌آمیز سراسری علیه فساد حکومت این کشور در سال ۲۰۱۸ دستگیر شده بود، خودداری کرد.

باور عمومی این است که رژیم، برای اعدام نوید افکاری به اتهام قتل یک مأمور امنیتی در جریان تظاهرات، پرونده‌سازی کرده است. یک شاهد عینی گزارش داده است که این کشتی‌گیر را برای اعتراف به جرمی که مرتکب نشده است، به صورت وحشیانه‌ای شکنجه کردند.

سازمان‌های حقوق بشری و ورزشی در سراسر جهان از توماس باخ خواسته‌اند که جمهوری اسلامی را از شرکت در بازی‌های المپیک ۲۰۲۱ توکیو محروم کند. به عقیده این گروه، ورزشکاران ایرانی میتوانند در المپیک شرکت کنند، ولی نه زیر پرچم جمهوری اسلامی.

گروه «اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران» در نامه‌ای که به کمیته بین‌المللی المپیک نوشت، یادآور شد که درخواست محرومیت ایران از بازی‌های المپیک با توجه به موارد مشابه گذشته، مانند منع رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی، و افغانستان در دوران کنترل طالبان ارائه شده است.

با این حال کمیته بین‌المللی المپیک از پاسخ دادن به «جروزالم پست» درباره نمونه‌های مطرح شده از سوی اتحادیه ملی دموکراسی در ایران، خودداری کرده است.

تصویری از مقابل منزل نوید افکاری
تصویری از مقابل منزل نوید افکاری

نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مردمی مرداد ۱۳۹۷ در اعتراض به سقوط ارزش ریال و گرانی سکه و دلار بود. جمهوری اسلامی ایران به رغم درخواست‌های گسترده جهانی برای جلوگیری از اعدام نوید افکاری، این ورزشکار را روز شنبه ۲۲ شهریور اعدام کرد.

جمهوری اسلامی نوید افکاری را به کشتن یک مامور امنیتی متهم کرده بود؛ اما آقای افکاری، خانواده، و وکلای او تاکید داشتند که هیچ سند مستدل و متقنی درباره نقش او در این قتل وجود ندارد و صرفاً از اعترافات تحت شکنجه او برای محکوم کردنش استفاده شده است. ماموران امنیتی رژیم پس از اعدام شتابزده افکاری،‌ پیکر او را تحت تدابیر شدید امنیتی در روستای سنگر، واقع در سپیدان استان فارس، دفن کردند.

به باور سازمان‌های مدافع حقوق بشر، گروه‌های حامی ورزشکاران، و همچنین دولت‌های غربی، نوید افکاری را برای اعتراف به جرمی که مرتکب نشده بود، به طرز وحشیانه‌ای شکنجه کرده‌اند و برای او پرونده‌سازی شده است.

پیشتر، مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده روز شنبه ۲۲ شهریور اجرای حکم اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را یک اقدام خبیثانه و ظالمانه خواند و آن را به شدت محکوم کرد.

مایک پمپئو در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر ضمن استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند» نوشت: «اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران یک اقدام خبیثانه و ظالمانه است.»

وی افزود: «ما آن را به قوی‌ترین شکل محکوم می‌کنیم. آن کار، حتی با معیارهای حقیر این رژیم، یک حمله شنیع به کرامت انسانی است.»

همچنین کلی کرفت نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در توئیتی با استفاده از هشتگ فارسی «نویدمان را کشتند»، اعدام نوید افکاری توسط رژیم ایران را محکوم کرد.

کلی کرفت ضمن ابراز همدردی با خانواده نوید افکاری نوشت: «ما بی‌اعتنایی مداوم و بی‌شرمانه رژیم ایران به جان انسان را محکوم می‌کنیم.»

از سوی دیگر رابرت دسترو، مدیر امور دموکراسی و حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا، خشم و ناراحتی خود را از اعدام نوید افکاری پس از شکنجه و اعتراف تلویزیونی اجباری ابراز کرد و در توییتی نوشت: «بی رحمی رژیم ایران حد و مرزی ندارد و باید پاسخگو نگاه داشته شوند.»

آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، نیز روز شنبه در پیامی در توئیتر نوشت: «از گزارش‌های مربوط به اعدام نوید افکاری کشتی‌گیر ایرانی منزجر شدم.»

وی افزود: «سوئد و بقیه اتحادیه اروپا دائما بر حق [دادرسی] صحیح تاکید و با اعمال مجازات اعدام تحت هر شرایطی در هر موردی بدون استثنا محالفت می‌کنند.»

وزارت امور خارجه نروژ نیز در توئیتی از قول وزیر خارجه آن کشور ضمن ابراز انزجار از اعدام نوید افکاری توسط حکومت جمهوری اسلامی، نوشت: «نروژ، به عنوان یک اصل، مخالف استفاده از حکم مرگ تحت هر شرایطی است.»

نهادهای حقوق بشری می‌‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی‌کند و بعضا افرادی بی‌گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌‌اند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه می‌کند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.

XS
SM
MD
LG