لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۰

کارشناسان پاسخ می‌دهند: آیا پس از زدن واکسن می‌توان به زندگی عادی بازگشت؟


نخستین فردی که واکسن تولید شده توسط شرکت فایزر را در بریتانیا دریافت کرد
نخستین فردی که واکسن تولید شده توسط شرکت فایزر را در بریتانیا دریافت کرد

بریتانیا نخستین کشور جهان است که واکسیناسیون کووید-۱۹ را با واکسن تولیدی دو شرکت «فایزر» و «بایو ان‌تک» آغاز کرده و در اختیار ۵۰ بیمارستان قرار داده است.

خدمات بهداشت ملی بریتانیا واکسیناسیون افراد بالای ۸۰ سال، ساکنان خانه‌های سالمندان، و اعضای کادر درمانی را در اولویت قرار داده است. خبرگزاری رویترز در مطلبی، به تأثیر این واکسن و آن چه در مورد آن مشخص‌شده، پرداخته است.

واکسن را چگونه می‌زنند و پس از آن چه اتفاقی می‌افتد؟

این واکسن که با استفاده از فن‌آوری پیام‌رسان آر‌اِن‌اِی با «ام‌آر‌ان‌اِی» (به انگلیسی: mRNA) طراحی شده است، از کد ژنتیکی ویروس کرونا برای تحریک سیستم ایمنی بدن بهره می‌برد.

این واکسن به بازو تزریق می‌شود و واکسناسیون در دو دُز به فاصله سه هفته انجام می‌شود. آزمایش‌ها نشان داده است که این واکسن تا ۹۵ درصد قادر است از شخص در برابر ابتلا به کووید-۱۹ محافظت کند.

شرکت فایزر می‌گوید عوارض جانبی در داوطلبان عمدتا خفیف تا متوسط است و به سرعت برطرف می‌شود. شدیدترین عوارض جانبی پس از مصرف دز دوم رخ داده و شامل خستگی مفرط در ۳.۸ درصد و سردرد در دو درصد از داوطلبان بوده است. افراد مسن عوارض جانبی کم و خفیف‌تری را تجربه کرده‌اند.

واکسن کووید-۱۹ چه نوع حفاظتی ایجاد می‌کند؟

این واکسن هفت روز پس از تزریق دوم - یعنی حدود یک ماه پس از نخستین تزریق - توانسته است از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ پیشگیری کند.

تاکنون آزمایش‌های بالینی برای تعیین این که آیا یک فرد ایمن شده می‌تواند همچنان ناقل ویروس کرونا باشد یا نه، طراحی نشده است.

برخی از واکسن‌ها مانند «هپاتیت آ» چنین محافظتی را ایجاد می‌کنند؛ اما برخی دیگر به این صورت عمل نمی‌کنند. تولیدکنندگان واکسن کووید-۱۹ آزمایش‌های خود را بر توانایی واکسن در پیشگیری از ابتلای فرد واکسینه شده متمرکز کرده‌اند.

افزون بر این، هنوز چند ماه دیگر زمان لازم است تا مشخص شود این واکسیناسیون تا چه مدت از فرد واکسینه شده محافظت می‌کند.

آیا زدن واکسن به معنای بازگشت به زندگی عادی است؟

همان‌طور که گفته شد هنوز‌ آزمایش کاملی در این زمینه انجام نشده و مدرکی مبنی بر این که واکسیناسیون بتواند از انتقال ویروس از فرد واکسینه شده به دیگران نیز جلوگیری کند در دست نیست. علاوه بر این، هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد مؤثر نیست. به همین دلیل، دانشمندان از مردم خواسته اند همچنان به رعایت نکات بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، فاصله اجتماعی، و دست شستن ادامه دهند.

انتظار می‌رود واکسن کووید-۱۹، بهار یا تابستان سال آینده در اختیار عموم مردم قرار گیرد.

XS
SM
MD
LG