یک شیوه تازه آزمایش کرونا با استفاده از بزاق دهان، که دانشگاه «ییل» با بودجه اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا آن را طراحی کرده، توانسته است تأیید سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا را برای استفاده در موارد اضطراری به دست آورد.
این تست که «سلایوا دیرکت» (به انگلیسی: SalivaDirect به معنای «بیواسطه بزاق») نام دارد، پنجمین تست بزاق کرونا است که به تأیید سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا میرسد.
این تست ۱۰ دلاری، به آسانی انجام میشود و نتیجه را کمتر از ۲۴ ساعت نشان میدهد.
تستی که لیگ ملی بسکتبال آمریکا بر آن سرمایهگذاری کرد
لیگ ملی بسکتبال آمریکا (ان بی ای) از این تستها برای آزمایش بازیکنان، مربیان، و کارمندانی که علائمی از بیماری ندارند، بهره میبرد.
پیش از آن که اعضای تیمها در «دیزلی ورلد» وارد «حباب اجتماعی» خود شوند، ۲۵ بازیکن بین بیستوسوم ژوئن و دوم ژوئیه به ویروس کرونا مبتلا بودند. اما در بیش از ۳۴۰ بازیکنی که طی ماه گذشته مدام تست شدهاند هنوزهیچ مورد ابتلایی مشاهده نشده است.
لیگ ملی بسکتبال آمریکا (ان بی ای) و انجمن ملی بازیکنان بسکتبال بیش از ۵۰۰ هزار دلار به این پژوهش کمک کردند.
تست جدید چطور کار میکند؟
استیون هان، کمیسر سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا، در بیانیهای گفت که ارائه تستهایی انعطافپذیر برای بررسی نمونه بزاق از لحاظ کارآیی و پیشگیری از کمبود اجزای تستهای سنتی مانند مواد شیمیایی واکنشگر پیشرفتی قابل توجه است.
به گزارش واشنگتن پست، پیش از این، چهار تست بزاقی دیگر نیز توانستهاند تأیید سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا را کسب کنند اما دانشمندان دانشگاه ییل میگویند تست بزاقی آنها از رویکردی استفاده میکند که نگرانی آزمایشگاهها نسبت به کمبود مواد شیمیایی لازم برای تستهای سنتی را برطرف خواهد کرد.
در این تست جدید، بزاق دهان را با «پروتئیناز کِی» (برای شکستن پروتئینها و جداسازی آنها از دیانای و آرانای) مخلوط میکنند، سپس فرآیند غیر فعالسازی حرارتی انجام میشود، و در پایان نیز مرحله موسوم به نسخهبرداری معکوس - واکنش زنجیرهای پلیمراز و یا RT-qPCR است که برای تشخیص ویروس به کار میرود.
در واقع آن چه این آزمایش را منحصر به فرد می کند از میان برداشتن مرحله اضافی جدا کردن ماده ژنتیکی یا اسید نوکلئیک از نمونه است. بنابراین در این روش دیگر به کیتهای مخصوص استخراج اسید نوکلئیک، که در دوران شیوع کرونا با کمبود روبرو شدهاند، نیازی نیست.
چرا این تست از تستهایی که هماکنون استفاده میشوند بهتر است؟
در تستهای سنتی کرونا، ترشحات حلق و بینی نمونهبرداری شده و به آزمایشگاه فرستاده میشود تا ببینند آیا محتوای ژنتیکی ویروس در آن دیده میشود یا خیر.
این شیوه انجام آزمایش معمولا برای بیماران خوشایند نیست. تست بزاقی، اما به راحتی ریختن آب دهان در یک لوله آزمایش است.
علاوه بر این، با عرضه تستهای جدید بزاقی، دیگر خطر کمبود، تستهای سنتی را تهدید نمیکند. همین طور، کسی که تست سنتی را با نمونهبرداری از حلق انجام میدهد باید به بیمار نزدیک شود. از همین رو، تستهای بزاقی اعضای کادر درمانی را کمتر در خطر ابتلا به ویروس هنگام نمونهبرداری از بیمار قرار میدهد و به این ترتیب، در استفاده از پوششهای حفاظتی نیز صرفهجویی میشود.
پژوهشگران میگویند با ارائه این تستها، میتوان شمار روزانه آزمایشهای کرونا را به سه برابر افزایش داد.
دادههای «پروژه ردیابی کووید» که خود را «تلاش جمعی سازماندهی شده توسط داوطلبان» برای ردیابی ویروس کرونا در آمریکا توصیف میکند نشانمیدهد میزان انجام تست کرونا در دو هفته اخیر پایین آمده است.
این اطلاعات نشان میدهد در ماه اوت، روزانه ۷۳۳ هزار نفر در آمریکا آزمایش شدهاند. این در حالی است که این رقم ماه گذشته ۷۵۰ هزار نفر بود.
از همین رو، تستهایی ارزانتر و آسانتر میتواند به بر طرف شدن این معضل نیز کمک کند.
دانشگاه ییل میگوید قصد تولید تجاری این تست را ندارد و پروتکلهایی را در اختیار آزمایشگاهها قرار خواهد داد تا با استفاده از تجهیزات خود، آن را انجام دهند.