لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۱

شیوع نوع مسری‌تر ویروس کرونا؛ دانشمندان درباره این ویروس جدید چه می‌گویند


خیابان آکسفورد در مرکز لندن که اغلب شلوغ است در پی اعمال محدودیت‌های جدید خلوت شده است
خیابان آکسفورد در مرکز لندن که اغلب شلوغ است در پی اعمال محدودیت‌های جدید خلوت شده است

از زمانی که مقامات بریتانیایی اعلام کردند گونه جدید ویروس کرونا در این کشور مشاهده شده است راحت‌تر از ویروس کرونای کنونی پخش می‌شود، این کشور وارد دوره تازه‌ای از محدودیتهای رفت‌وآمدی شد و ده‌ها کشور نیز پروازهای بریتانیا را لغو کردند.

هنوز مدرکی دال بر وجود گونه جدید در آمریکا به دست نیامده است.

خبرگزاری اسوشیتدپرس در مطلبی به برخی از پرسشهای رایج در مورد گونه جدید ویروس کرونا پاسخ داده است:

گونه جدید ویروس کی و از کجا آمد؟

تقریبا از حدود یک سال پیش که ویروس کرونا در چین شناسایی شد، انواع مختلف آن نیز دیده شده است. سازمان بهداشت جهانی روز دوشنبه در بیانیه‌ای گفت «ویروس‌ها اغلب هنگام تکثیر و پخش، با جهش‌ها و تغییرات کوچکی همراه هستند و این طبیعی است و دور از انتظار نیست.

دکتر فیلیپ لندریگان، دانشمند پیشین مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا که مدیر برنامه جهانی بهداشت ئر کالج بوستون است، این جهش‌ها را بی اهمیت می‌داند و می‌گوید: «جهش‌ها، معمولا تغییر یک یا دو حرف در الفبای ژنتیکی ویروس هستند که تفاوت زیادی در توانایی ویروس در ایجاد بیماری ایجاد نمی‌کنند.»

نگرانی اصلی بابت چیست؟

وضعیت، زمانی نگران‌کننده می‌شود که ویروس پروتئین‌های سطح خود را عوض کند تا بتواند سیستم ایمنی بدن و یا داروهایی که برای مقابله با آن استفاده می‌شوند را دور بزند.

ویروس کرونا جهش های زیادی دارد - تقریباً دوازده مورد - که هشت مورد آن در رابطه با پروتئین موسوم به «اسپایک» است که ویروس از آن برای اتصال به سلول‌ها و آلوده کردن آنها بهره می‌برد. این، همان پروتئینی است که واکسن‌ها و یا داروهای آنتی‌بادی آن را هدف قرار می‌دهند.

دانشمندان در حال بررسی بیشتر گونه جدید هستند اما هنوز هیچ نشانه‌ای مشاهده نشده است که گونه جدید، افراد را بیمارتر کند و یا احتمال مرگ در اثر ابتلا به این ویروس را بالاتر ببرد.

آیا این تغییری در اثربخشی واکسن‌های تأیید شده ایجاد می‌کند؟

پیش فرض این است که واکسن‌های کنونی همچنان در برابر گونه جدید مؤثر هستند اما دانشمندان در حال تلاش برای تأیید این مسأله هستند.

واکسن، علاوه براینکه سیستم ایمنی بدن را تشویق به تولید آنتی بادی می‌کند، طیف گسترده‌ای از واکنش را در آن برمی‌انگیزد که به احتمال زیاد بر روی گونه‌های مختلف ویروس اثربخش خواهد بود.

XS
SM
MD
LG