لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۰

کار بر روی ۱۶۶ واکسن بالقوه کرونا در جهان؛ چند واکسن به مراحل پایانی آزمایش‌ها رسیده‌اند


کار تهیه تعدادی از واکسن‌ها به مراحل پایانی رسیده‌ است
کار تهیه تعدادی از واکسن‌ها به مراحل پایانی رسیده‌ است

از روزی که سازمان بهداشت جهانی از شیوع یک «ویروس مرموز» با خاستگاه ووهان چین خبر داد تا امروز که بیش از ۶۶۱ هزار نفر در دنیا جان خود را در اثر ابتلا به ویروس کرونا از دست داده‌اند، ۱۶۶ واکسن در گوشه و کنار جهان در دست تولید بوده‌اند.

به گزارش نیویورک‌تایمز، اگرچه بسیاری از این واکسن‌ها هنوز در مراحل اولیه آزمایش بر روی حیوانات هستند، چند واکسن توانسته‌اند به مراحل پیشرفته آزمایش‌های بالینی بر روی انسان راه پیدا کنند.

سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا (اف دی ای) واکسن‌هایی را تأیید می‌کند که «ایمن» و «مؤثر» باشند و منافع آنها به مراتب از عوارض جانبی‌شان بیشتر باشد.

واکسن دانشگاه آکسفورد و شرکت بریتانیایی-سوئدی آسترازنکا

این واکسن با روش‌های مهندسی ژنتیک از روی ویروسی ساخته شده که باعث ایجاد سرماخوردگی‌ در شامپانزه می‌شود. ویروس به گونه‌ای تغییر یافته که باعث ایجاد عفونت در افراد نمی‌شود و به ویروس کرونا شباهت زیادی دارد.

دانشمندان در طراحی این واکسن از ساختار ژنتیکی پروتئین «اسپایک» که ویروس کرونا از آن برای ورود به سلول‌های میزبان بهره می‌برد استفاده کرده‌اند تا سیستم ایمنی بدن را علیه آن تحریک کنند. ‌

وزارت بهداشت آمریکا، ۱.۲ میلیارد دلار به شرکت آسترازنکا داده است تا در صورت موفقیت، ۳۰۰ میلیون دز واکسن تا ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ تولید کند.

واکسن انستیتوی ملی بهداشت آمریکا و شرکت مودرنا

شرکت آمریکایی بیوتکنولوژی «مودرنا» سراغ واکسنی رفته است که تاکنون شبیه آن روانه بازار نشده است.

واکسن «ام آر اِن اِی-۱۲۳»، بر خلاف واکسن‌های سنتی، از ویروس تضعیف شده استفاده نمی‌کند، بلکه ازمولکول «پیام‌رسان آر اِن اِی» بهره می‌برد. از همین رو، نمی‌تواند فرد را بیمار کند.

همچنین این نوع واکسن‌ها سریع‌تر و آسان‌تر از واکسن‌های سنتی تولید می‌شوند، اما ممکن است عوارض جانبی بیشتری داشته باشند.

مودرنا، فاز سوم آزمایش‌های بالینی خود را در آمریکا آغاز کرده است و وزارت بهداشت آمریکا برای تسریع پروسه تولید واکسن، ۴۸۳ میلیون دلار اختصاص داده است.

واکسن شرکت آمریکایی فایزر/ شرکت آلمانی بایوان‌تک

واکسن تجربی شرکت داروسازی آمریکایی «فایزر» و شرکت آلمانی «بایوان‌تک» نیز مانند واکسن شرکت مودرنا بر اساس پیام‌رسان «آر ان ای» کار ‌میکند.

نتایج اولیه این واکسن نشان داد که می‌تواند مقدار قابل توجه آنتی بادی ضدکرونا در بدن داوطلبان تولید کند که با میزان آنتی‌بادی که بیماری در بدن تولید می‌کند برابر و حتی از آن بیشتر است.

این واکسن وارد فاز سوم آزمایش‌های بالینی شده است.

دولت آمریکا پس از توافق ۲ میلیارد دلاری خود با شرکت داروسازی «فایزر» برای دریافت ۱۰۰ میلیون واحد واکسن، قیمت پایه واکسیناسیون برای هر فرد را حدود ۴۰ دلار تعیین کرد.

واکسن کالج امپریال لندن/ شرکت هنگ ‌کنگی مورنینگ‌ ساید

این واکسن مبتنی بر «آر ان ای»، نوعی پروتئین ویروسی تولید می‌کند تا سیستم ایمنی بدن را تحریک کند.

فاز اول و دوم آزمایشی این واکسن در پانزدهم ماه ژوئن آغاز شد. مؤثر بودن این واکسن تا پایان امسال مشخص خواهد شد.

واکسن شرکت «نوواوَکس» در ایالت مریلند آمریکا

واکسن شرکت «نوواوَکس»، از ذرات میکروسکوپی که قطعاتی از ویروس کرونا را حمل می‌کند بهره می‌برد تا واکنش سیستم ایمنی بدن را برانگیزد.

این واکسن در فاز دوم آزمایشهای بالینی قرار دارد و در صورت موفقیت تا سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۰۰ میلیون دز از آن تولید خواهد شد.

دولت آمریکا قراردادی ۱.۶ میلیارد دلاری با این‌شرکت بسته است تا به پروسه تولید این واکسن سرعت ببخشد.

فاز نخست آزمایش‌های بالینی شرکت «نوواوَکس» نیز با کمک ۳۸۸ میلیون دلاری بنیادی که بیل گیتس از بنیانگذاران و حامیان مالی آن است، میسر شد.

XS
SM
MD
LG