لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۲

پژوهش جدید: از دست دادن حس بویایی و چشایی در مبتلایان به کرونا با افراد سرماخورده متفاوت است


عکس تزئینی
عکس تزئینی

از دست دادن حس بویایی و چشایی یکی از علایم رایج بیماری کووید۱۹ است. بسیاری از مبتلایان به این بیماری گفته‌اند که حتی بوی عطری که زده‌اند و مزه غذایی که می‌خورند را هم نمی‌توانند حس کنند.

به گزارش بیزینس اینسایدر، هرکس که حس بویایی و چشایی خود را در نتیجه سرماخوردگی یا آنفولانزا از دست داده باشد ممکن است فکر کند که مبتلایان به کووید۱۹ نیز تجربه‌ای مشابه دارند. در صورتی که این طور نیست.

در یک پژوهش جدید که نتایج آن به تازگی منتشر شد، به تفاوت‌های اساسی بین از دست دادن حس بویایی و چشایی از این ویروس‌ها اشاره شده است، و علت بروز این عارضه در برخی از بیماران کووید۱۹ را نیز روشن کرده است.

در این پژوهش مخصوصاً تاکید می شود که ویروس کرونا، بر خلاف دیگر ویروس‌های عامل عفونت‌های دستگاه تنفسی، بر مغز و دستگاه عصبی تاثیر می‌گذارد.

کارل فیلپات، استاد دانشکده پزشکی نوریچ دانشگاه «ایست آنجلیا» در بریتانیا و پژوهشگر ارشد این مطالعه، در یک بیانیه مطبوعاتی گفت: «از دست دادن حس بویایی و چشایی در بیماران کووید۱۹ کاملاً متفاوت با افراد دچار سرماخوردگی شدید است. ... یعنی می‌توان با استفاده از آزمایش‌های بویایی و چشایی افراد مبتلا به کووید۱۹ و افراد مبتلا به سرماخوردگی و یا آنفولانزا را از هم تشخیص داد.»

پژوهش جدید شواهد بیشتری را مبنی بر این که ویروس کرونا بر دستگاه عصبی تاثیر می گذارد ارائه می دهد

چیزی بین ۳۴ درصد تا ۹۸ درصد از بیماران کووید۱۹ بستری شده در بیمارستان به نوعی از دست دادن حس بویایی - که واژه پزشکی آن نابویایی، یعنی از دست دادن نسبی یا کلی حس شامه - است را تجربه می‌کنند. برخی حس بویایی خود را تا ۳۰ روز از دست می دهند - و برخی ممکن است هرگز حس بویایی خود را بازنیابند.

در این پژوهش جدید، یک گروه تشکیل یافته از کارشناس اختلالات شامه اروپا ۱۰ بیمار مبتلا به کووید۱۹، ۱۰ بیمار دچار سرماخوردگی شدید، و ۱۰ فرد سالم را مورد آزمایش حس بویایی و چشایی قرار دادند. آنها سپس نتایج را بر مبنای سن و جنسیت افراد مورد آزمایش با یکدیگر مقایسه کردند.

پژوهشگران دریافتند که از دست دادن حس بویایی در ۱۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ «بسیار شدیدتر» بود. آنها کمتر از بیماران مبتلا به سرماخوردگی قادر به تشخیص بو بودند. شرکت‌کنندگان در این پژوهش کوچک دو نوار آغشته به بوهای روزمره را استشمام کردند و در بین ۴ گزینه باید پاسخ صحیح را انتخاب می‌کردند.

حس چشایی بیماران کووید۱۹ نیز به شدت از بین رفته بود. آنها نمی‌توانستند مزه‌های شیرین و تلخ را که با نوار تست روی بخش‌های مختلف زبان آنها زده می‌شد، تشخیص دهند.

این عوارض در بیمارانی که سرما خورده بودند، به این شدت نبود.

وقتی یک فرد سرما می‌خورد، حس بویایی و چشایی را بیشتر به خاطر گرفتگی بینی و بسته شدن مجرای تنفسی از دست می‌دهد. در حالی که پژوهشگران گمان می‌کنند که در بیماران کووید۱۹، از دست دادن حس بویایی و چشایی بر اثر تاثیر بیماری بر مغز و دستگاه عصبی است؛ چون ویروس کرونا اصولاً باعث گرفتگی بینی نمی‌شود.

پژوهش جدید شاید به کادر درمانی کمک کند تا کووید۱۹ را از سرماخوردگی تشخیص دهند

بنا به پژوهش جدید انجام آزمایش‌های ساده و استاندارد بویایی و چشایی می‌تواند در تشخیص بین بیمارانی که به کووید۱۹ و افرادی که به دیگر بیماری‌های تنفسی مبتلا هستند، کمک کند.

دکتر فیلپات در مقاله مرتبط با این پژوهش نوشته است: «هرچند این نوع آزمایش نمی‌تواند جای آزمایش‌‌های مخصوص تشخیص بیماری - مثل نمونه‌گیری از گلو را بگیرد - ولی در موارد اضطراری و زمانی که به نتیجه سریع آزمایش نیاز است - به ویژه در مطب پزشک عمومی، یا بخش اورژانس، و یا در فرودگاه ها - می‌تواند به عنوان جایگزین استفاده شود.»

نویسندگان این پژوهش در پایان اضافه کرده‌‌اند که نهایتاً برای درک بیشتر و دقیق‌تر تاثیرات ویروس کرونا بر روی این دو حس مطالعات بیشتری - از جمله مطالعه بر روی اسکن مغز - امری ضروری است.

XS
SM
MD
LG