لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۷

پژوهش تازه: ویروس کرونا چگونه وارد قلب می‌شود و چه آسیبی به آن می‌رساند


بیمارستانی در برزیل
بیمارستانی در برزیل

دو پژوهش انجام شده در آلمان که در مجله «جاما کاردیولوژی» منتشر شده است چگونگی ورود ویروس کرونای نوپدید به قلب را مورد بررسی قرار داده است.

پژوهش نخست، مجموعه‌ای از کالبدشکافی بود که بر روی ۳۹ قربانی ویروس کرونا انجام شد.

۶۱.۵ درصد این کالبدشکافی‌ها وجود ویروس سندروم حاد تنفسی ۲ (SARS-CoV2) در قلب را نشان داده‌آند.

از میان ۲۴ مورد، در ۱۶ مورد حجم قابل توجهی از اسید رییونوکائیک (آر ان ای) ویروس مشاهده شد. در پنج موردی که میزان ویروس بالا بود، حتی زمانی که قلب از کار افتاده بود، ویروس به کار خود ادامه می‌داد و تکثیر می‌شد.

آسیب قلبی؛ نتیجه مستقیم ویروس یا اثرات ناشی از آن

در پژوهش دوم ۱۰۰ بیماری که قبلا نتیجه آزمایش کرونای آنها مثبت شده بود ردیابی شد و ۷۱ روز پس از ابتلای آنها به ویروس، از قلب آنها «ام آر آی» گرفته شد تا آسیب‌های احتمالی بررسی شود. میانگین سن این افراد ۴۵ سال و قلب‌های‌شان نسبتا سالم و جوان بود. همچنین دو سوم از آنها علائم خفیفی داشتند و‌ نیازی نبود در بیمارستان بستری شوند.

اما نتایج «ام آر آی» نشان داد که ۷۸ درصد از بیماران نوعی ناهنجاری در قلبشان دارند که از نشانه‌های التهاب تا بزرگ‌شدن بطن چپ و کاهش توانایی پمپاژ خون به دیگر نقاط بدن را در برمی‌گرفت.

این یافته‌ها با ابتلای بیشتر این بیماران به میوکاردیت (التهاب عضله قلب) و یا پریکاردیت (تورم غشای دور قلب) هماهنگ بود.

هر ۱۲ بیمار شرکت‌کننده در این پژوهش نشانه‌هایی از عدم دریافت اکسیژن کافی در بخشی از عضلات قلبشان داشتند. وضعیت ۳ بیمار به اندازه‌ای وخیم بود که پژوهشگران برای بررسی‌های بیشتر ناچار به نمونه‌برداری شدند؛ اما به جز التهاب، نشانه‌ای از ویروس پیدا نشد.

۷۶ درصد از بیماران، مقدار قابل توجهی از پروتئین «تروپونین» در خونشان داشتند. این پروتئینی است که در عضلات قلب ذخیره می‌شود و تنها زمانی که عضلات آسیب می‌بینند در خون‌ رها می‌شود.

دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که ناهنجاری قلبی نتیجه التهابی است که ویروس در بدن ایجاد می‌کند. این التهاب به عضلات قلب آسیب می رساند و در شرایط وخیم‌تر ممکن است باعث ایست قلبی و یا سکته قلبی و مغزی شود؛ چرا که وقتی قلب درست کار نکند خون لخته می‌شود و به سرخ‌رگ‌هایی که خون را به مغز می‌برد منتقل شود.

مطالعات پیش از این نیز نشان داده‌اند که ویروس کرونا می‌تواند باعث ایجاد لخته خون شود، اما این موضوع که آیا این آسیب‌ها دائمی هستند و یا به مرور زمان بهبود پیدا می‌کنند، مشخص نشده است و نیازمند انجام مطالعات بیشتر است.

XS
SM
MD
LG