خبرگزاری فرانسه در گزارشی از وجود یک «مافیای بزرگ» در امتداد مرزهای عراق خبر داده است که با دور زدن گمرک، میلیاردها دلار از صندوق های دولتی به جیب گروه های مسلح ، احزاب سیاسی و مقامات بی کفایت میریزد.
تحقیقات شش ماهه خبرگزاری فرانسه نشان میدهد سودجویان اصلی در این میان، شبه نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی ایران هستند که از طریق تهدید به مرگ، مقامات فدرال را از هرگونه تلاش برای ممانعت از فعالیتشان منصرف میکنند.
خبرگزاری فرانسه میگوید این شبکه سازماندهی شده است و ریشههای قوی دارد. درآمد آن نیز میان گروههای ذینفع قسمت میشود و بخشی از یک سیسستم موازی است.
یک کارمند گمرک در عراق در گفتگو با خبرگزاری فرانسه، شرایط را «بدتر از جنگل» توصیف کرده است و میگوید در جنگل حیوانات سیر میشوند اما این افراد، سیریناپذیر هستند.
خبرگزاری فرانسه برای تهیه این گزارش با مقامات دولتی و کارمندان گمرک به شرط محفوظ نگه داشتن نامشان مصاحبه کرده و از این گفتگوها نتیجه گرفته است که ایجاد این شبکه ناشی از بوروکراسی کند، سیاستهای ناکارآمد، صنعت محدود غیرنفتی و فساد گسترده در کشور است که آن نیز تا قسمتی محصول سالها هرج و مرجی است که پس از سقوط صدام حسین و حمله ایالات متحده به عراق حاصل شد.
عراق بیشتر محصولاتش را – از مواد غذایی تا وسایل برقی و گاز طبیعی – از ایران، ترکیه و چین وارد میکند.
این کشور، پنج گذرگاه رسمی در امتداد مرز ۱۶۰۰ کیلومتری خود با ایران دارد.
مقامات به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که بسیاری از نقاط ورود عراق به طور غیررسمی توسط نیروهای حشد الشعبی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران و دیگر گروههای مسلح کنترل می شود.
اعضای این گروه، متحدانش و یا نزدیکانشان به عنوان مأموران مرزی، بازرس یا پلیس گمرک، از واردکنندههایی که میخواهند از عوارض گمرک فرار کنند یا تخفیف بگیرند رشوه میگیرند.
یک کارگر در گمرک مندلی به خبرگزاری فرانسه گفت یکبار ورود محموله از ایران را به دلیل ناقص بودن مدارک به تأخیر انداخت اما پس از آنکه مشخص شد محموله به یک عضو حشدالشعبی تعلق داشته است بدون عوارض به آن اجازه عبور داد.
گذرگاه مندلی در مرز ایران توسط سازمان بدر کنترل میشود که مورد حمایت ایران است.
یک مقام رسمی به خبرگزاری فرانسه گفته است که روزانه تا ۱۰ هزار دلار رشوه گرفته میشود که بخش بزرگی از آن میان گروههای مسلح ناظر و مقامات ذینفع تقسیم میشود.
وزیر اقتصاد عراق به خبرگزاری فرانسه گفته است که این شبکه برای استخدام نیرو حتی در پستهای کم اهمیت گمرکی، ۵۰ تا ۱۰۰ هزار دلار رشوه دریافت میکند.