در شرایطی که اقتصادِ در آستانه فروپاشی ایران همچنان شاهد عدم پاسخگویی به اعتراضات مالباختگان بانکها و صندوقهای مالی اعتباری ورشکسته، به تعویق افتادن چندین ماهه دستمزد کارکنان و کارگران، موارد متعدد بیکفایتی و سوءمدیریت گسترده در همه بخشها، و غارت اموال عمومی در قالب تخلفات و اختلاسهای چندین میلیارد دلاری است، سقوط شاخص بورس سهام ایران نیز همچنان ادامه دارد و موجب انتقادات زیادی به عملکرد حکومت و اظهارنظرهای متناقض مقامات ایران شده است.
خبرگزاریها روز دوشنبه ۳ شهريور با انتشار خبر سقوط ۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در این روز، بیاعتمادی در بازار ناشی از رفتار دولت را عامل سقوط شاخص بورس در سومین هفته متوالی دانستند.
با وجود رکود اقتصادی در ایران، شاخص بورس سهام از بهار امسال رشد چشمگیری کرد و از ۵۰۰ هزار واحد در ابتدای امسال به بیش از دو میلیون واحد تا ۲۰ مرداد رسید. از آن هنگام اما روند سقوط شدید شاخص و صف بستن سهامداران برای فروش شروع شد و روز دوشنبه به حدود یک میلیون و ششصد هزار واحد رسید.
این موضوع موجب شد که برخی کارشناسان و حتی مقامات سیاسی عمل نکردن دولت به وعده خود و تصمیمات متناقض را دلیل از بین رفتن یک چهارم ارزش بورس طی دو هفته بدانند.
نماینده فلاورجان در مجلس شورای اسلامی شنبه شب در توئیتی نوشت که اقدامات دولت و وعده های آن نتیجه ای نداده و «سرمایه بورس نابود شده است.»
فردین آقابزرگی، کارشناس بورس در تهران نیز گفته است که تصمیمات متناقض دولت در مورد عرضه بسته سرمایهگذاری دولتی موسوم به «دارا دوم» بر خروج سرمایه سهامداران از بورس اثر گذاشت.
بحرانهای اقتصادی در ایران و افزایش تورم و بیکاری در حالی ادامه دارد که جمهوری اسلامی به حمایت خود از دولت سوریه و گروههای نیابتی در لبنان، عراق، و یمن ادامه میدهد.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه میکند.
ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.
از سوی دیگر، سه تصمیم ناگهانی سازمان بورس در هفته های اخیر - از جمله کاهش سقف سرمایهگذاری صندوقهای درآمد ثابت، کاهش میزان اعتباردهی کارگزاران، و تغییر در ارائه ساعت برخی سهام - با واکنش منفی سهامداران مواجه شد. مسئولان بورس با دیدن این واکنش منفی از تصمیمات خود بازگشتند، اما ریزش ارزش بورس متوقف نشد.
علی دهدشتی، کارشناس بورس در تهران نیز گفت که تایید و تکذیب عرضه بسته «دارا دوم» و تصمیمات ناگهانی در سازمان بورس اعتماد در این بازار را به شدت خدشهدار کرده است.
افت شدید شاخص بورس در حالی ادامه دارد که از ابتدای امسال ۹۰ هزار میلیارد تومان سرمایه مردم وارد بورس شده است و با این افت شدید، بخش زیادی از آن از بین رفته است. به گفته این کارشناسان، اقدامات متناقض و ایجاد بیاعتمادی در بورس موجب هدایت سرمایه آن به سمت بازار مسکن میشود؛ امری که باز هم موجب افزایش قیمت چند باره مسکن در ایران خواهد شد.