لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۳

دکتر نلی فرنودی-ظهیری: برخی از مسائل مطرح‌شده در آثاری مثل ویدئوی ساسی مانکن، تأثیر بدی بر کودکان و نوجوانان دارد


دکتر نلی فرنودی-ظهیری
دکتر نلی فرنودی-ظهیری

انتشار موزیک ویدئوی جدید ساسی مانکن، خواننده ایرانی ساکن لس آنجلس، به نام «تهران توکیو»، با واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی همراه شده است. برخی از کاربران ایرانی با انتقاد از این‌ آهنگ و موزیک ویدئو، آن‌ را اثری نامناسب و غیراخلاقی توصیف کرده‌اند که تأثیرات منفی و مخربی بر کودکان و نوجوانان دارد.

دکتر نلی فرنودی-ظهیری، روانشناس کودکان و نوجوانان و کارشناس تربیتی در جوامع چند فرهنگی، در گفتگو با صدای آمریکا در این باره می‌گوید: «در دورانی هستیم که گسترش شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرم، اسنپ چت، و تیک تاک باعث شده است تا کودکان و نوجوانان به راحتی به آثاری مانند این آهنگ یا موزیک ویدئو دسترسی داشته باشند، و روش‌های نظارت و کنترل گذشته دیگر جواب نمی‌دهد. من به صورت کلی‌ صحبت می‌کنم. به هر حال برخی مسائلی که در چنین آثاری مطرح می‌شود، مانند مواد مخدر، برهنگی با روابط جنسی، تأثیر بدی روی کودکان و نوجوانان دارد. طبیعی است که این موضوع والدین را با چالش‌های زیادی مواجه کرده است و نگران فرزندان خود هستند.»

دکتر نلی فرنودی ظهیری در ادامه می‌گوید: «در آمریکا قوانینی هست که محدودیت‌های مختلفی را برای دسترسی افراد زیر هجده سال به چنین مطالبی ایجاد می‌کند. از طرفی سازمان‌ها و مراکزی مانند کامن‌ سنس مدیا برای آگاهی رسانی به والدین وجود دارد که با مراجعه به آنها می‌توانند درباره محتوای برنامه‌ها، فیلم‌ها، سریال‌ها، آهنگ‌ها، یا موزیک ویدئوها اطلاعاتی را کسب کنند و در جریان مباحثی قرار بگیرند که درباره این مطالب مطرح‌ می‌شود تا تصمیم‌گیری بهتری در این زمینه داشته باشند، ولی متأسفانه در ایران شرایط کاملا متفاوت است.»

او در ادامه می‌افزاید: «به هر حال واقعیت این است که چنین آثاری بخشی از فرهنگ عامه یا پاپ کالچر است که همیشه به نوعی وجود داشته است، و حتی خود ما در دوران کودکی و نوجوانی تجربه کردیم. در حال حاضر شبکه‌های اجتماعی آن را گسترش داده است و والدین نمی‌توانند این جریان را بصورت کامل فیلتر کنند. اگر در گذشته فرزندان، با موضوعاتی چون مواد مخدر یا سکس در شانزده یا هفده سالگی آشنا می‌شدند، امروز در شش یا هفت سالگی با آن مواجه می‌شوند، و این برای والدین دشوار است.»

دکتر نلی فرنودی ظهیری می‌گوید: «بهترین راهکار، ارتباط مستقیم، گفتگو، و آموزش فرزندان است که به خصوص در دوران کودکی اهمیت زیادی دارد. طبیعی است که کودکان درباره همه چیز کنجکاو هستند و مطرح شدن برخی از مطالب نامناسب در آهنگ‌ها یا موزیک ویدئوها توجه آنها را جلب می‌کند. والدین باید راحت و صمیمی با فرزندان خود درباره مسائلی چون سکس یا مواد مخدر صحبت کنند، آنها را با خطرات، مضرات، و مشکلات احتمالی آشنا کنند. آگاهی رسانی، و برقراری این گفتمان بسیار مهم است و فرزندان از این طریق می‌توانند بهترین انتخاب را داشته باشند و کمتر تحت تأثیر چنین مطالبی قرار گیرند. وظیفه مادر و پدرها سنگین تر شده است و باید وقت و زمان بیشتری را به تربیت و آموزش فرزندان اختصاص دهند.»

در چند روز گذشته و پس از انتشار تبلیغ این موزیک ویدئو، هزاران نفر درباره آن اظهارنظر کردند. برخی توجه به این کلیپ را نشانه‌ای از ناکارآمدی حوزه فرهنگی در جمهوری اسلامی عنوان کردند، برخی آن را نشانه ناتوانی خانواده‌ها در تربیت فرزندان دانسته‌اند و برخی راهکارهایی پیشنهاد دادند. صدای آمریکا برخی از این واکنش‌ها را از توئیتر در اینجا منعکس کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در مطلبی که در همین رابطه منتشر کرد، با اشاره به این که حضور یک بازیگر آمریکایی فیلم‌های بزرگسالان یا «پورنوگرافی» در موزیک ویدئوی این خواننده جوان، موجب خشم مقامات حکومت ایران شده است، از آغاز تحقیقات درباره چگونگی انتشار آنونس یا تیزر این اثر در یکی از اپلیکیشن‌های تفریحی و سرگرمی این کشور خبر داد.

XS
SM
MD
LG