سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا موسوم به اف دی ای روز سهشنبه، واکسن کووید-۱۹ شرکت مدرنا را «ایمن» و «مؤثر» دانست و این شرکت یک قدم دیگر به دریافت مجوز استفاده اضطراری از واکسن در دست تهیه خود نزدیکتر شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تصمیم این سازمان در مورد صدور مجوز برای واکسن مدرنا پس از جلسه روز پنجشنبه کمیته ویژه مشاورتی این سازمان اتخاذ خواهد شد.
واکسن شرکت مدرنا دومین واکسنی است که سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا به آن چراغ سبز نشان داده است.واکسن تولید شده توسط دو شرکت «فایزر» و «بیو ان تک» هفته گذشته مجوز گرفت و از دوشنبه همین هفته در مراکز درمانی آمریکا توزیع شد.
برخی رسانههای آمریکایی از جمله روزنامه نیویورک تایمز با استناد به منابعی که نام نبردهاند، گزارش دادند که تصمیم این سازمان در مورد واکسن مدرنا روز جمعه اعلام خواهد شد.
در اسناد آماده شده برای جلسه روز پنجشنبه، کارکنان سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا تأیید کردهاند که تزریق دو دُز از این واکسن در پیشگیری از موارد تأیید شده کووید-۱۹ بسیار مؤثر بوده است و مشکل ایمنی خاصی در افراد بالای ۱۸ سال ایجاد نکرده است.
مدرنا پیشتر دادههایی را مبنی بر مؤثر بودن واکسن منتشر کرده بود که نشان میداد ۳۸ شرکتکننده در گروه کنترل که دارونما دریافت کردند، بدون بروز علائمی از بیماری در زمان مصرف دز دوم به ویروس کرونا مبتلا شدند که این رقم، سه برابر میزان ابتلا در گروهی بود که واکسن کووید-۱۹ را دریافت کردند.
هر دو شرکت فایزر و مدرنا، آزمایشهای مراحل پایانی را به گونهای طراحی کردند که نشان دهند واکسن قادر به پیشگیری از عفونتهای قابل توجه کرونا است و از بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از ابتلا به این ویروس میکاهد. اما پیشگیری از عفونتهایی که علائم بیماری بروز نمیدهند نیز مهم است تا از احتمال سرایت ویروس به افرادی که واکسینه نشدهاند بکاهد و شیوع ویروس را کند کند.
سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا، واکسن مدرنا را برای احتمال بروز «بلز پالسی» که فلج عصب صورت است برچسبگذاری کرده است که مواردی از آن در دریافتکنندههای واکسن فایزر نیز مشاهده شده است.
شرکت مدرنا گفته است از چهار مورد گزارش شده «بلز پالسی» که سه مورد در گروه دریافتکننده واکسن و یک مورد در گروه کنترل رخ داد، سه مورد به خودی خود برطرف شده است.
فایزر نیز شش مورد از فلج صورت را گزارش کرده بود که ۴ مورد آن در گروه دریافتکننده واکسن مشاهده شده بود اما میگوید همین میزان احتمال ابتلا به «بلز پالسی» در جمعیت عمومی نیز وجود دارد.
همچنین میزان مرگ و میر در افراد شرکتکننده در آزمایشها با میزان مرگ و میر در جمعیت عمومی برای بیماران این سنی مطابقت داشت.
تنها یک مورد مرگ ناشی از ابتلا به «کووید-۱۹» در میان این افراد مشاهده شد که آن نیز در بیماری بود که در گروه کنترل قرار داشت و دارونما دریافت کرده بود.