ماهور، خواننده ایرانی ساکن نروژ، در هفتههای اخیر و همزمان با اوجگیری اعتراضات مردمی در خوزستان و برخی از مناطق دیگر ایران، دو ترانه منتشر کرد.
ترانههای «ممنوع شد» و «وطن» در چهارچوب موسیقی اعتراضی قرار دارند و با رویکردی انتقادی به شرایط کنونی ایران میپردازند.
ماهور در گفتوگو با بهنود مکری از بخش فارسی صدای آمریکا میگوید که «ممنوع شد» از ترانههایی است که «خیلی منتظر انتشار آن بودم. نیت من از اجرای این اثر، بازگو کردن شرایط ایران و خفقان موجود در تمامی زمینهها برای مردم کشورم بود. کشتههای آبان ۹۸ و وضعیت دردناک مادران داغدار، من را مصمم کرد تا قدمی در این زمینه بردارم و حال و هوای ایران و مردم کشورم را با استفاده از موسیقی بیان کنم.»
این خواننده ایرانی در ادامه افزود: «در کلام این ترانه شما حال و هوای ایران را حس میکنید؛ درد مادران داغداری را که نتوانستند هنگام خاکسپاری عزیزان خود ابراز احساسات کنند، و در برخی از موارد حتی اجازه نداشتند درباره فرزندان خود صحبت کنند، و عزاداری ممنوع بود. البته این فجایع در دوران چهل ساله این حکومت چیز تازهای نیست، همیشه و در همه جا به همین صورت بوده است، ولی ما خواستیم شرایط کنونی را به صورت ترانه بیان کنیم تا مخاطب بیشتری داشته باشد و همه به آن گوش کنند.»
ترانه «ممنوع شد» در شرایطی منتشر شد که اعتراضات در خوزستان به اوج رسیده بود و مردم به شکل کمسابقهای به انتقاد از آن چه که «بیکفایتی» و «ناکارآمدی» مقامات ایران میخواندند، پرداختند.
ماهور در این باره به صدای آمریکا میگوید: «درد خوزستان یک درد مشترک است. این مردم چهل سال است که فریاد میزنند ولی امروز شهامت این را پیدا کردهاند که اعتراض خود را با اتحاد و با قدرت مطرح کنند. این مسئله فقط مربوط به خوزستان نیست، شما به هر گوشهای از ایران که نگاه کنید، ظلم و ستم گسترش پیدا کرده است، نمونههایی از درد و رنج مردم خوزستان را در تمامی نقاط کشور پهناورمان مشاهده میکنید.»
این خواننده ایرانی در ادامه میگوید: «خفقان و سرکوب حکومت موضوع تازهای نیست ولی این بار مردم با شجاعت، نه تنها در خوزستان بلکه در سایر نقاط ایران بلند شدهاند و اعتراض میکنند. خوزستان نقطه شروع این جریان بود و مردم ترس خود را کنار گذاشتند و به خیابان آمدند.»
ماهور با اشاره به اهمیت اعتراض خوزستان، ضمن انتشار ترانه «وطن»، این اثر را به تمامی مردم این استان تقدیم کرده است که با شهامت و جسارت، پیشگام مبارزه با «این حکومت سرکوبگر» شدند.
ماهور که بیشتر با ترانههای پاپ عاشقانه شناخته میشود، در طول فعالیتهای موسیقایی خود ترانههای سیاسی و اجتماعی متنوعی مانند «قهرمان»، «لهجه بارون»، «کی میفهمه»، و «عشق در شهر مردهها» را نیز منتشر کرده است.
او در این ترانهها به موضوعاتی مانند ایستادگی و مبارزات خیابانی جوانان و مردم علیه ستم، دادخواهی برای وطن، و نویسندگان و زندانیان سیاسی دربند در ایران اشاره میکند.
ماهور درباره دلایل خود از فعالیت در زمینه موسیقی اعتراضی میگوید: «در تمامی زمینههای هنری، هنرمند هنگامی با مخاطب خود ارتباط برقرار میکند که بتواند شرایط حال او را در آثارش تشریح کند. این موضوع در تمامی شاخهها مانند ترانهسرایی، شعر، نقاشی، و موسیقی صادق است و اهمیت زیادی دارد، یعنی در طول تاریخ، هنر شانه به شانه با مسائل سیاسی و اجتماعی زمانه خود پیش رفته است و نمیتواند نسبت به رویدادهای و تحولات دوران خود بیتفاوت باشد.»
ماهور در ادامه میافزاید: «دلیلی که تصنیف مرغ سحر جاودانه شد، این است که در موقع مناسب اجرا شد و به دلیل شرایط آن دوران موفق به ایجاد چنین ارتباطی با مخاطب شد. به نمونههای موفق زیادی میتوان اشاره کرد، مثلا مرا ببوس یا ای ایران که از آثار مطرح موسیقی ایران هستند و ارتباط درستی میان هنرمند و مخاطب ایجاد کردند.»
این خواننده ایرانی میگوید: «یک هنرمند بدون ایجاد چنین ارتباطی با مخاطب در کار خود موفق نمیشود و این ثابت شده است. برای مثال نمیتوان برای فردی که عزادار است و غم و اندوه زیادی دارد، آهنگ عاشقانه یا شاد رقصی خواند، یعنی حالت روحی نامناسب و اجرای بیربطی میشود که مورد توجه قرار نمیگیرد. همین ترانه عاشقانه یا شاد رقصی اگر در موقعیت درستی خوانده شود، حالت زیبا و انگیزشی خاصی ایجاد میکند و قطعا موفق خواهد بود.»
او در ادامه میافزاید: «در شرایط کنونی، در وهله نخست، وظیفه ملی میهنی همه ما ایرانیها است که در قبال سرزمین خود بیتفاوت نباشیم، از مبارزههای مردمی حمایت کنیم، و در کنار آنها باشیم. پس من به عنوان یک هنرمند و یک خواننده وظیفه دارم که صدای مردم باشم و درد و رنج آنها را در ترانهها و آهنگهای خود فریاد بزنم، و روشنگری کنم.»
ماهور در عین حال تاکید کرد که تلاش خواهد کرد تا از طریق آثار خود تلاش کند شرایط احساسی و روحی مخاطبان خود را نیز در نظر بگیرد.