همهگیری ویروس کرونا باعث لغو کنسرتهای موسیقی، اکران نخست فیلمها، جشنوارههای سینمایی، و مراسم اهدای جوایز هنری در آمریکا و بسیاری از کشورهای جهان شده است.
یکی از پیامدهای این وضعیت، عدم برگزاری رویدادهای موسوم به «فرش قرمز»، یا «رد کارپت»، و برنامههای جانبی مرتبط با آن است که بخش مهمی از رویدادهای هنری محسوب میشوند و محبوبیت زیادی به ویژه در میان هنردوستان دارند.
این برنامهها فرصتی برای ستارههای بزرگ، چهرههای مشهور، و میهمانان ویژه است تا با لباسهای رنگارنگ و آرایش متنوع خود روی فرش قرمز و مقابل دوربینهای تلویزیونی حاضر شوند، با خبرنگاران گفتوگو کنند، و به ابراز احساسات طرفداران پاسخ دهند.
هنرمندان در این مراسم دقت و وسواس خاصی در گزینش پوشاک خود دارند، و از این طریق سلیقه، شخصیت، و جایگاه خود را به نمایش میگذارند. آنها همچنین در برخی موارد پیامهای سیاسی، اجتماعی، و یا فرهنگی خاصی را منتقل میکنند.
مریم مهاجر، هنرمند بریتانیایی ایرانیتباری که در سال ۲۰۲۰ با انیمیشن کوتاه «بابابزرگ عاشقپیشه بود» موفق به دریافت «بفتا» یا جایزه آکادمی هنرهای فیلم و تلویزیون بریتانیا شد، در گفتوگویی با صدای آمریکا بر اهمیت این موضوع تأکید دارد.
او روی فرش قرمز مراسم اهدای جوایز، با لباس یک طراح ایرانی به نام رضا ندیمی شرکت داشت که در آن از نمادهای کهن ایرانی طرحهای قلمکار استفاده شده بود.
مریم مهاجر، که سالها است در بریتانیا زندگی میکند، با اشاره به این که در بفتا خود را نماینده ایران و مردم آن کشور میدانست، هدفش از انتخاب پوشاکی با نمادهای ایرانی را «افتخار به سرزمین مادری و ریشههای خود» توصیف میکند.
این همکاری معمولا برای طراحان نیز اهمیت زیادی دارد و موقعیتی استثنایی را نصیب آنها میکند تا ضمن معرفی طرحهای خود در یک رویداد مهم هنری، با علاقمندان بیشتری در ارتباط باشند.
معمولا پوشاک، یا جواهرات ستارههای بزرگ هنری، توسط طراحان مشهور و برندهای معروف دنیای مد تأمین میشود و از ارزش و اهمیت تبلیغاتی و تجاری خاصی آنها برخوردار است.
از برندهای مشهوری که هر سال پوشاک یا جواهرات آنها در فهرست بهترینهای فرش قرمز قرار دارند، میتوان به «اسکار دلارنتا»، «شَنِل»، «دیور»، «استلا مککارتنی»، «گوچی»، «ورساچی»، «الکساندر مککوئین»، «ولنتینو»، «پرادا»، «بربری»، و «لوئی ویتان» اشاره کرد.
این همکاری به صورتهای گوناگونی انجام میشود و با توجه به جایگاه هنرمند، طراح، یا محبوبیت برند مذکور، شرایط متغیری دارد و شامل گزینههای متنوعی است.
نیما شیراز، طراح ایرانیتبار ساکن سانفرانسیسکو، در گفتوگویی با صدای آمریکا، همکاری ستارههای بزرگ و طراحان مد را رابطه مهم و سودمندی برای طرفین توصیف میکند؛ رابطهای که از نظر حرفهای قابل توجه است.
چندی پیش یکی از لباسهای این طراح ایرانیتبار را کریستا بل، خواننده، و بازیگر مشهور آمریکایی بر تن کرد که با استقبال مناسبی به ویژه در محافل هنری شهر سانفرانسیسکو در شمال ایالت کالیفرنیا همراه شد.
به گفته نیما شیراز، خلاقیت و نوآوری طراحان باعث توجه بیشتر رسانهها، منتقدان، و طرفداران به هنرمندان میشود و آرایش، پیرایش، و پوشاک آنها روی فرش قرمز از جنبههای مختلفی مورد بررسی قرار میگیرد و امتیازی برای ستارهها محسوب میشود.
با توجه به محبوبیت فرش قرمز و برنامههای جانبی مرتبط با آن، بخش مهمی از پوشش رسانهای، اینترنتی، و مطالب منتشره در نشریات و سایتهای هنری را تشکیل میدهد و از این منظر نیز اهمیت زیادی دارد.
براساس آمار موجود، تعداد بینندههای تلویزیونی مراسم فرش قرمز در برخی از برنامههای مهم هنری جهان اختلاف چندانی با تماشاگران مراسم اصلی ندارد و عدهای نیز به دلیل علاقه خود به ستارهها، گفتوگوهای آنها، یا لباس هنرمندان، فقط همین قسمت برنامه را تماشا میکنند.
از هنگام همهگیری ویروس کرونا در ماه مارس گذشته، اکثر جشنوارههای مهم سینمایی جهان مانند «کن» در فرانسه که مراسم فرش قرمز مجلل و باشکوهی دارند، لغو شده است.
برخی جشنوارهها نیز صورت مجازی، و یا بسیار محدود برگزار شدند و خبری از فرش قرمز، حضور ستارههای بزرگ، و انبوهی از خبرنگاران و عکاسان نبود.
جشنواره فیلم ونیز از معدود رویدادهای سینمایی جهان بود که سال گذشته میلادی با رعایت نکات بهداشتی و با تغییرات عمدهای نسبت به دورههای گذشته ترتیب یافت و تعدادی از چهرههای مطرح با ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی روی فرش قرمز حاضر شدند.
در همین حال مراسم فرش قرمز و اکران نخست بسیاری از فیلمهای سینمایی نیز لغو شده است و استودیوهای بزرگ، نمایش برخی از آثار مهم و پرخرج خود را به ماههای آینده موکول کردند.
اکثر این برنامهها در آمریکا، در نیویورک، و لس آنجلس برگزار میشوند و این شهرها در شرایط عادی، سالانه میزبان دهها مراسم فرش قرمز و اکران نخست فیلم هستند. به همین دلیل است که لغو این مراسم ضررهای هنگفتی را نیز متوجه اقتصاد محلی این مناطق میکند.
ویدا غفاری هنرمند ایرانی تبار ساکن لس آنجلس که بعنوان گزارشگر، بسیاری از مراسم فرش قرمز و اکران نخست فیلمهای سینمایی را در این شهر پوشش داده است، در گفتوگویی با صدای آمریکا، آینده را مبهم و نامشخص توصیف میکند.
به گفته او در این دوران برخی از استودیوها، آثار خود را بصورت مجازی معرفی کردند که شامل گفتگوهای اینترنتی با بازیگران، و عوامل فیلم است و قطعأ با مراسم واقعی و حضور ستارهها روی فرش قرمز قابل مقایسه نیست.
ویدا غفاری میگوید که شرکتهای فیلمسازی در جستجوی راههایی برای برگزاری دوباره مراسم فرش قرمز هستند، ولی این موضوع به وضعیت تولید نیز بستگی دارد چون در حال حاضر تقریبأ فیلمهای کمی تولید میشود.
چنین وضعیتی برای رویدادهای مهمی مانند مراسم اهدای جوایز «گرمی»، «گلدن گلوب» یا «اسکار» نیز وجود دارد و تهیهکنندگان در حال بررسی گزینههای موجود برای برگزاری این برنامهها هستند.
در ماههای اخیر، مراسم اهدای جوایز آکادمی هنرهای فیلم و تلویزیون بریتانیا یا «بفتا» بصورت مجازی، بدون فرش قرمز، و حواشی جذابی ترتیب یافت که معمولأ چاشنی چنین برنامههایی است، و با استقبال کمتری نسبت به دورههای پیشین مواجه شد.
آکادمی علوم و هنرهای تلویزیونی آمریکا نیز مراسم اهدای جوایز سالانه امی در ماه سپتامبر را به دلیل همهگیری ویروس کرونا بصورت مجازی برگزار کرد که ترکیبی از قسمتهای زنده و ضبط شده بود.
مراسم اهدای جوایز ویدئو موزیک «امتیوی» (به انگلیسی: MTV Video Music Awards ) که تابستان گذشته در نیویورک برگزار شد، گوشههایی از چالشهای چنین برنامهای را به نمایش گذاشت.
این مراسم بدون فرش قرمز، ستارههای بزرگ، تماشاگران، و اجراهای زنده جنجالی و هیجان انگیز ترتیب یافت و علی رغم برخی لحظات پراحساس و خاطرهانگیز، در مجموع انتظارات را برآورده نکرد.
این برنامه ترکیبی از قسمتهای زنده و ضبط شده در شهرهای مختلفی مانند نیویورک و لس آنجلس بود. اجراهای هنرمندان که از پیش ضبط شده بود، شور و حالی نداشت، و سخنرانی برندگان نیز که اکثراً زنده نبود، ارتباطی با تماشاگران برقرار نکرد.
هرچند که لباسهای متنوع هنرمندان، ماسکهای عجیب، و آرایش نامتعارف آنها در هنگام اجرای موسیقی، یا در تصاویری که پیش از برنامه گرفته شده بود، با نظرات متفاوتی در شبکههای اجتماعی همراه شد، ولی سر و صدای زیادی نکرد و مانند گذشته خبرساز نشد.
اجرای لیدی گاگا و آریانا گرانده در مراسم :
به عقیده برخی از کارشناسان و با توجه به حضور احتمالی ویروس کرونا در جهان، تا مدتهای طولانی مراسم فرش قرمز و برنامههای جانبی مرتبط با آن مانند گذشته نخواهد بود.
هر چند که آینده این مراسم، ارتباط مستقیمی با شرایط همهگیری ویروس کرونا دارد، با این حال دستاندرکاران چنین برنامههایی در ایالت کالیفرنیا، سرگرم رایزنی با مقامات محلی، بهداشتی، و اصناف مختلف هنری هستند تا راهکاری برای این موضوع پیدا کنند.
علیرغم زمان نسبتاً طولانی که تا برگزاری مراسم اسکار در ماه آوریل ۲۰۲۱ باقی مانده است، آکادمی با توجه به عدم موفقیت برنامههای مجازی اخیر، سرگرم بررسی طرحهای گوناگونی است تا مهترین ضیافت سینمایی جهان را باشکوه و مجلل برگزار کند.
هنوز جزئیات چندانی در این رابطه منتشر نشده است، ولی برگزارکنندگان تلاش میکنند تا به هر صورتی، امکان حضور ستارههای بزرگ را روی فرش قرمز فراهم کنند.
مدیر ایرانیتبار یک شرکت هنری در لس آنجلس که تجربه پوشش خبری مراسم اسکار را در کارنامهاش دارد، در گفتوگویی با صدای آمریکا، ضمن اشاره به چالشهای موجود، معتقد است که قطعاً در مراسم امسال شاهد حضور انبوهی از خبرنگاران، عکاسان، و فیلمبرداران نخواهیم بود و برنامه احتمالا با شرکت تعداد کمتری از اعضای رسانههای اصلی و مهم برگزار خواهد شد.
به گفته او، در صورت ادامه بحران کرونا، و عدم رعایت کامل نکات بهداشتی یا فاصلهگذاری اجتماعی مناسب در اسکار، احتمالا بسیاری از ستارههای بزرگ و چهرههای مشهور در این مراسم شرکت نخواهند کرد.
با این حال، این مدیر ایرانیتبار معتقد است که با توجه به اهمیت فوق العادهای که فرش قرمز برای سینما، تلویزیون، مد و فشن، رسانههای خبری، و شرکتهای تجاری دارد، تمامی عوامل و دستاندرکاران تلاش میکنند که این بخش از مراسم اسکار حتماً برگزار شود.