لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۸

واکنش مقام‌های آمریکایی به توافق عادی‌سازی روابط اسرائیل و امارات؛ پمپئو: روزی تاریخی در خاورمیانه است


از راست: رابرت اوبرایان، ‌مایک پمپئو، جرد کوشنر و استیون منوشن، درباره این توافق اظهارنظر کرده‌اند.
از راست: رابرت اوبرایان، ‌مایک پمپئو، جرد کوشنر و استیون منوشن، درباره این توافق اظهارنظر کرده‌اند.

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده و برخی دیگر از مقام‌های آمریکا به توافق عادی‌سازی روابط اسرائیل و امارات واکنش نشان دادند. آقای پمپئو با صدور بیانیه‌ای، اعلام توافق صلح میان اسرائیل و امارات متحده عربی را، روزی تاریخی برای صلح خاورمیانه خواند.

متن بیانیه وزیر خارجه آمریکا که روز ۱۳ اوت ۲۰۲۰، ۲۳ مرداد ماه منتشر شد، در پی می‌آید:

امروز، یک روز تاریخی و یک گام مهم رو به جلو برای صلح در خاورمیانه است. پس از تماس‌های توانمندانه دیپلماتیک، پرزیدنت ترامپ به همراه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و محمد بن زاید ولیعهد امارات، توافقی را برای عادی‌سازی کامل روابط امضاء کردند.

این دستاوردی قابل توجه برای این دو کشور، که از جمله مترقی‌ترین کشورها و برخوردار از پیشرفته‌ترین فناوری‌ها هستند، محسوب می‌شود و دیدگاه منطقه‌ای مشترک آنها در مورد یک منطقه اقتصادی یکپارچه را بازتاب می‌بخشد. این امر همچنین تعهد آنها به عنوان کشورهایی کوچک – اما نیرومند – برای مقابله به تهدیدهای مشترک را به نمایش می‌گذارد.

ایالات متحده امیدوار است که این گام دلاورانه نخستین گام در یک مجموعه توافق‌هایی باشد که خصومت‌های ۷۲ ساله در منطقه را پایان می‌دهد. اگرچه معاهدات صلح میان اسرائیل و مصر و اردن هنوز تمام ظرفیت‌های خود را تکمیل نکرده‌اند، با این حال ما از زمان پیمان کمپ دیوید در سال ۱۹۷۸ و توافق وادی عربه در سال ۱۹۹۴ شاهد توسعه اقتصادی چشمگیر در مصر و اردن بوده‌ایم که این نتیجه تردیدناپذیر صلح است.

توافق امروز مبنی بر عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و امارات از همان توانایی بالقوه و از همان نوید آمدن روزی بهتر برای سراسر خاورمیانه، برخوردار است. ایالات متحده به اسرائیل و امارات به خاطر این دستاورد مهم‌شان شادباش می‌گوید. خوشا به حال صلح‌آفرینان.

آقای پمپئو این بیانیه را با شادباش گفتن به هر دو زبان عربی و عبری در عبارت «مبروک و مازِل تاف» به پایان برد.

رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی کاخ سفید:

آقای رئیس‌ جمهوری، نکته ای که من می‌خواهم بگویم این است که شما خاورمیانه را در حالی تحویل گرفتید که بحرانی و آشفته بود و این یک گام تاریخی دیگر برای برقراری صلح در خاورمیانه است. اول، خلافت اسلامی داعش بود که جنبه فیزیکی آن از میان برداشته شد و عدالت در حق البغدادی اجرا شد. شما به دوستان ما در اسرائیل، که در اواخر دولت قبل و در جریان قطعنامه سازمان ملل رنج دیده بودند، اطمینان خاطر بخشیدید، پایتخت [اسرائیل] را به اورشلیم منتقل کردید، و [حاکمیت اسرائیل] بلندی‌های جولان را به رسمیت شناختید. در ابعاد بزرگتر در منطقه با وضعیتی دشوار در افغانستان روبرو بودید که نیروهای آمریکایی یا زخمی و یا متاسفانه در برخی موارد با از دست دادن جانشان به خانه بازمی‌گشتند. حالا به توافق صلحی با طالبان رسیده‌اید و ما نسبت به زمانی که شما شروع کردیم، نیروهای‌مان در آن‌جا به نصف مقدار گذشته رسیده است. حالا هم این توافق تاریخی میان امارات متحده عربی و اسرائیل را به ارمغان آورده‌اید. این اولین بار در ۲۵ سال گذشته است که اسرائیل و یک کشور عربی رابطه دیپلماتیک عادی برقرار کرده و وارد توافق صلح ‌شده‌‌اند. … این دستاوری عالی برای اسرائیل، برای امارات متحده عربی، و نیز برای آمریکا و آمریکایی‌ها است.

جرد کوشنر مشاور ارشد پرزیدنت ترامپ:

از پرزیدنت [ترامپ] بابت رهبری‌اش در این تلاش صلح تاریخی تشکر می‌کنم. پرزیدنت ترامپ، مانند همه موارد دیگر، ما را تشویق کرد راهی غیرسنتی را در پیش بگیریم؛ چرا که شما نمی‌توانید مسائلی که حل نشده باقی مانده‌اند را با همان روشی که دیگران پیش از شما امتحان کرده و شکست خورده‌اند، حل کنید. پرزیدنت [ترامپ] رویکرد‌های غیرسنتی را انتخاب می‌کند و راه‌های متفاوتی را در پیش می‌گیرد؛ ولی از عقل سلیم استفاده کرده و سعی می‌کند مردم را با هم متحد کند.

استیون منوشن وزیر خزانه‌داری:

این لحظه‌ای تاریخی است و سپاسگزاریم که اجازه دادید همه ما بخشی از آن باشیم. این خارق‌العاده است. هیچ‌چیز از صلح مهم‌تر نیست و این موقعیتی غیرقابل باور است. من سخنان برایان هوک را تکرار می‌کنم: کارزار فشار حداکثری شما – ما تحت رهبری شما شدیدترین تحریم‌ها را علیه ایران وضع کردیم – و تعهد شما به این که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت، بخشی از مهمترین میراث برای صلح در خاورمیانه است.

دیوید فریدمن سفیر آمریکا در اسرائیل:

سپاس از شما آقای پرزیدنت و شادباش بابت میانجیگری برای رسیدن به این توافق صلح تاریخی. ابراهیم، همان‌گونه که بسیاری از شما می‌دانید، پدر هر سه دین بزرگ است. در مسیحیت او را اِیبرِهم، در اسلام او را ابراهیم، و در یهودیت او را آوراهام می‌نامند. هیچ شخصیتی بهتر از ابراهیم نمی‌تواند نماد پتانسیل اتحاد در میان این سه دین بزرگ باشد و از همین رو، این توافق «ابراهیم» نام گرفته است.

برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران:

دولت پرزیدنت امروز تاریخ‌ساز شد. باعث افتخار است که بخشی از این تیم به رهبری جرد کوشنر بودم. صلح بین اعراب و اسرائیل بدترین کابوس ایران است و هیچ کس به اندازه ایران به تشدید درگیری‌ها میان اعراب و اسرائیلی‌ها دامن نزده است. چیزی که امروز شاهد هستیم، یک خاورمیانه نوین است. امروز خط گرایش‌ها بسیار متفاوت است و می‌بینیم که آینده بیشتر از آن خلیج [فارس] و اسرائیل است، در حالی که در گذشته در اختیار رژیم ایران بود؛ رژیمی که با تکیه بر نیروهای بی‌رحم به قدرت چنگ زده است، نزد مردم خودش با بحران مشروعیت و اعتبار روبرو است، و کارزار فشار حداکثری پرزیدنت [ترامپ] به نتایجی تاریخی دست یافته است.

XS
SM
MD
LG