لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۳

ایران و قدرت های جهانی مذاکرات مهم هسته ای را در وین آغاز کردند


نمایندگان آمریکا و ایران در مذاکرات هسته ای در وین
نمایندگان آمریکا و ایران در مذاکرات هسته ای در وین

ایران و قدرت های جهانی، جدی ترین تلاش خود برای نجات توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ را، روز سه شنبه ۱۷ فروردین ماه در وین آغاز کردند.

به نوشته خبرگزاری بلومبرگ، از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، ایالات متحده را از آن توافق خارج کرد، مذاکره کنندگان ایرانی و آمریکایی برای نخستین بار در یک محل گرد هم آمده اند. به گزارش این خبرگزاری، دیپلمات ها روز سه شنبه برای مذاکرات وارد هتل ایمپریال شدند. این خبرگزاری به نقل از دو مقام درگیر مذاکرات نوشت که این گفتگوها در صورتی که پیشرفتی حاصل شود، ممکن است تا پایان هفته ادامه یابد.

آمریکا و طرف های توافق برجام خواهان بازگشت ایران به تعهداتش در توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ هستند و جمهوری اسلامی هم خواهان لغو تحریم هایی است که دردوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ اعمال شد.

در مذکرات وین، علاوه بر حضور مقامات آمریکایی و ایرانی، مقامات ارشد کشورهایی که در توافق هسته ای با ایران باقی ماندند - بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین- حضور دارند. ایران و آمریکا، در وین به طور غیرمستقیم مذاکره می کنند. اما ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در واشنگتن گفت که ایالات متحده همچنان از ایده مذاکرات مستقیم با تهران استقبال می کند.

رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران که برای مذاکرات هسته ای به وین رفته است، در مصاحبه ای به برنامه صبحگاهی رادیو عمومی ملی موسوم به ان پی آر آمریکا گفته است که روند بازگشت طرفین به تطابق با تعهدات توافق هسته ای، طولانی و سخت خواهد بود.

در این مصاحبه که متن آن روز سه شنبه منتشر شد، رابرت مالی گفته است روند بازگشت به تطابق با تعهدات توافق هسته ای «شامل مذاکرات برای شناختن گام هایی می شود که آمریکا باید بردارد و گام هایی که ایران باید بردارد.»

او افزود: «چرا که آنها (ایران) به طور فزاینده ای از تطبیق با تعهدات هسته ای خارج شده اند.»

به نوشته ان پی آر، جواد ظریف، وزیر خارجه ایران گفته است که تحریم های دوران دونالد ترامپ، باید پیش از آنکه ایران فعالیت های هسته ای خود را تغییر دهد، برداشته شود و او آنها را غیرقانونی خوانده است.

اما آقای مالی، در این باره به ان پی آر گفته است که این مسئله آن گونه که آقای ظریف می گوید «کار نمی کند» و افزوده است که چنین موضعی اینطور نشان می دهد که ایران در خصوص پیوستن به توافق هسته ای «جدی نیست.»

رابرت مالی همچنین درباره مخالفان مذاکرات وین گفت که ما نتیجه سیاست «فشار حداکثری» را دیدیم و آن سیاست شکست خورد. «فشار حداکثری» سیاستی بود که دولت دونالد ترامپ از آن به عنوان رویکردش برای مهار فعالیت های هسته ای و منطقه ای ایران و بازگرداندن تهران به میز مذاکرات نام می برد.

در همین حال، علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران روز سه شنبه به خبرنگاران گفت که ایران در حال حاضر درباره نتیجه مذاکرات وین نه خوشبین است و نه بدبین، اما اطمینان دارد که در مسیر درستی برای احیای توافق برجام قرار دارد.

به گزارش رویترز، ربیعی گفت اگر «اراده، جدیت و صداقت» آمریکا ثابت شود، می تواند «نشانه خوبی برای آینده ای بهتر» برای توافق برجام و در نهایت اجرای کامل آن باشد.

خبرگزاری ها در ایران نیز می گویند که عباس عراقچی، فرستاده ایران به مذاکرات هسته ای، دوشنبه شب در وین، با هیئت های چین و روسیه و صبح سه شنبه نیز با هماهنگ کننده اتحادیه اروپا، جلساتی داشته است.

خبرگزاری ها و خبرنگار می گویند که انتظار نمی رود که نتیجه مثبت عمده ای در پایان روز سه شنبه گزارش شود.

صدای آمریکا مذاکرات هسته‌ای وین را در ویژه‌برنامه‌ای با اجرای سیامک دهقانپور و گزارش‌های گیتا آرین از وین پوشش خواهد بود که در آن کارشناسان، تحلیلگران و سایر خبرنگاران صدای آمریکا شما را با ابعاد مختلف این مذاکرات آشنا خواهند کرد.

این برنامه ویژه ساعت ۹ شب سه شنبه به وقت ایران (۱۲:۳۰ به وقت واشنگتن) پخش خواهد شد:

ویژه برنامه صدای آمریکا | مذاکرات هسته‌ای وین با حضور آمریکا و ایران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG