پنتاگون روز پنج شنبه ۱۶ اردیبهشت ماه (۶ ماه مه) حضور چهار خبرنگار در جلسه های آتی دادگاه جنایات جنگی گوانتانامو را ممنوع کرده است.
این خبرنگاران به دلیل افشای نام یکی از بازجویان پیشین ارتش ایالات متحده از حضور در جلسات آتی دادگاه منع شده اند.
این بازجو در دادگاه به آزار و اذیت و شکنجه زندانیان در پایگاه هوایی باگرام در افغانستان گناهکار شناخته شده بود.
بنا به گزارش سی بی سی، تلویزیون دولتی کانادا، نام این بازجوی پیشین ارتش ایالات متحده به طور گسترده ای در پوشش خبری دادگاه نظامی گوانتانامو در کوبا در سال ۲۰۰۵ منتشر شده بود و این مقام پیشین ارتش آمریکا در مصاحبه ها با رسانه ها اجازه استفاده از نام خود را داده بود.
اما دادگاه گوانتانامو در ایراد شهادت این بازجو در جلسه رسیدگی به اتهامات عمر خدر کانادایی اعلام کرد، نام وی افشا نشود و از او با عنوان «بازجوی شماره یک» یاد شود.
در حالی که ده ها رسانه خبری، جلسات این دادگاه را تحت پوشش گسترده قرار دادند و از ذکر نام این بازجو خودداری کردند، اما سه خبرنگار کانادایی و یک خبرنگار آمریکایی که نام وی را در گزارش های خود منتشر کرده بودند، از حضور در جلسات آتی دادگاه های نظامی گوانتانامو منع شدند.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، با وجودی که به خبرنگارانی که به گوانتانامو سفر می کنند به کرات یادآوری شده است که جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامان مظنونان به فعالیت های تروریستی، موسوم به کمیسیون نظامی، از جمله شفاف ترین دادگاه های جهان هستند، اما امضای یک فرم موافقت نامه به منظور عدم افشای مواردی که دادگاه سری قلمداد می کند، یکی از شروط اصلی حضور خبرنگاران در آن بوده است.
پنتاگون اعلام کرده است میشل شپرد، خبرنگار روزنامه کانادایی «تورنتو استار» ، پال کورینگ، خبرنگار روزنامه کانادایی «گلوب اند میل»، استیون ادواردز، خبرنگار خبرگزاری «کن وست» و کارول رزنبرگ، خبرنگار روزنامه آمریکایی « یامی هرالد» با انتشار نام بازجوی شماره یک پس از دستور قاضی، حکم حفظ اسرار دادگاه را نقض کرده اند.
سرهنگ دیو لاپان، مدیر اداره مطبوعاتی وزارت دفاع ایالات متحده در نامه ای خطاب به سردبیران این نشریه ها نوشته است: «این خبرنگاران به دلیل موارد نقض (حفظ اسرار دادگاه) از بازگشت و پوشش خبری کمیسیون های نظامی آتی منع خواهند شد.»
آقای لاپان گفته است این سازمان ها باید خبرنگاران دیگر خود را برای جلسات آتی دادگاه به گوانتانامو اعزام کنند، اما در صورت تکرار موارد تخلف، ریسک اخراج دائمی و تشکیل پرونده جزایی برای این خبرنگاران وجود خواهد داشت.
رسانه های کانادا از اعتراض این خبرنگاران اخراجی و ارجاع حکم پنتاگون به دیوان بدوی خبر داده اند.
عمر خدر کانادایی در سال ۲۰۰۲ به اتهام پرتاب نارنجک و قتل یک سرباز ایالات متحده در افغانستان دستگیر شد و طی سال های گذشته به اتهام جنایات جنگی در زندان گوانتانامو در بازداشت مقامات نظامی ایالات متحده بوده است.
عمر خدر تنها شهروند غربی بازداشتگاه گوانتانامو در کوباست و جلسه دادگاه برای بررسی ادعای این جوان کانادایی مبنی بر اعترافات اجباری وی بر اثر شکنجه و آزار و اذیت در طی بازجویی های طولانی برگزار شده بود.
جلسه هفته پیش دادگاه نظامی، رسیدگی به اتهامات عمر خدر پشت درهای بسته انجام شد. نوار ویدیویی بازجویی از این جوان کانادایی توسط بازجویان ارتش ایالات متحده، در این جلسه از دادگاه نمایش داده شد. این در حالی است که دیوان عالی کانادا، حکم انتشار و توزیع عمومی این نوار ویدیویی را صادر کرده بود و نوار این بازجویی ها در اینترنت موجود است.