لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۱

رئیس سازمان جاسوسی وزارت دفاع ایالات متحده: ایران برای ساخت بمب اتمی تردید دارد


یک مقام ارشد اطلاعاتی امنیتی پنتاگون درمصاحبه اختصاصی با صدای آمریکا می گوید شواهدی مبنی بر تصمیم نهایی ایران برای ساخت سلاح های اتمی وجود ندارد. اما رئیس این آژانس اطلاعاتی دفاعی می افزاید بیشتر فعالیت های داخلی ایران درهاله ای از ابهام است.

ژنرال رونالد برگس می گوید یافته کلیدی این است که با وجود اعتبار مطالب بحث برانگیزی که در ارزیابی اطلاعات ملی سال ٢٠٠٧ آمریکا منتشر شد، اما ایران هنوز خود را به ساخت سلاح های اتمی متعهد نکرده است.

برگس می گوید:« بیشتر مطالب ارزیابی اطلاعات ملی سال ٢٠٠٧ هنوز صحت دارند. ما شواهدی مبنی بر این که دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم خود را برای تداوم این برنامه اتخاذ کرده باشد مشاهده نکرده ایم. اما واقعیت این است که ما هنوز نمی دانیم از چه مواردی بی اطلاعیم.»

ژنرال برگس می گوید حصول اطمینان از نیت رهبران ایران و یا سطح چالش های سیاسی داخلی بین رهبران این کشور امری دشوار است. اما وی می افزاید بیانیه ها و رفتارهای تهران به خرمن شک و تردید در پایتخت های کشورهای غربی آتش زده است.

برگس می گوید: « واقعیت این است که ایران بی پرده و صریح نیست. بنابراین آن ها می توانند هرچه دوست دارند بگویند. من یک کارشناس حرفه ای اطلاعاتی هستم و کار من کشف حقیقت است. بنابراین ما به تلاش خود برای فهم آنچه که رهبران ایران می گویند ادامه خواهیم داد. اما آن ها از ادبیاتی استفاده می کنند که به مسیر مثبتی منتهی نمی شود.»

ارزیابی اطلاعات ملی سال ٢٠٠٧ که همه نهادهای اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده در مورد آن اتفاق نظر دارند، نتیجه گیری کرده بود که ایران فعالیت طراحی ساخت سلاح های اتمی را در سال ٢٠٠٣ متوقف کرده است. این تحقیق اختلاف نظرهای شدیدی بین منتقدان پدید آورد. منتقدان نهادهای اطلاعاتی را به خطا کاری متهم کردند. پافشاری آن ها براین امر بود که ایران آشکارا در مسیری قدم برمی دارد که این کشور را به یک قدرت اتمی بدل خواهد کرد.

برخی از گزارش های خبری منتشرشده به نقل از منابع ناشناس نوشته اند بسیاری از مشاوران باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده نسبت به این ارزیابی نهادهای اطلاعاتی خوش بین نیستند.

ایران برتصمیم خود برای غنی سازی اورانیوم راسخ بوده است. غنی سازی اورانیوم یک قدم مهم برای ساخت سلاح های اتمی ست. اما ایران درعین حال اصرار می ورزد غنی سازی اورانیوم برای دستیابی به انرژی هسته ای صلح آمیز است.

مذاکرات با ایران در مورد مسئله هسته ای مذاکره کنندگان غربی را درمانده کرده است. در ماه اکتبر، به نظرمی رسید که دستیابی به توافق نامه ای با ایران برای ارسال اورانیوم به یک کشور سوم برای غنی سازی حاصل شده است. اما تهران از پذیرش این موافقت نامه سرباز زد.

ژنرال برگس می گوید رفتار ایران شبیه چانه زنی در بازار است و تهران امیدوار است با عقب نشینی امتیازات بیشتری کسب خواهد کرد.

برگس می گوید: « من فکرمی کنم همیشه ایده ای درذهنشان هست که یا درنهایت می توانند به اهداف خود دست یابند و یا به اهداف خود نزدیکتر شوند. من فکر می کنم هدف قطعی آن ها همین باشد.»

با توجه به ماهیت پنهان تصمیم گیری در تهران، ارزیابی تاثیر احتمالی اعتراض های جنبش اصلاح طلب این کشور بر بلندپروازی های هسته ای دولت دشوار است. اما برگس می گوید این جنبش مقاومت می کند و سرکوب آن دشوار خواهد بود.

وی می افزاید: «یک جنبش اصلاح طلبی درایران به راه افتاده است. این جنبش تأثیرگذار است و تلاش می کند پیام خود را به خارج از کشور نیز ارسال کند. من شواهدی مشاهده نمی کنم که این جنبش سرکوب شده باشد و یا به طور کامل درمسیر مورد نظر دولت قرار گرفته باشد. اصلاح طلبان، هنوز صدای اعتراضی خود را بلند می کنند و هنوز در تلاشند تا پیام خود را به ورای مرزهای ایران ارسال کنند. بنابراین پیگری این تحولات دراین کشور برای ما جالب خواهد بود.»

دولت اوباما درابراز حمایت خود از معترضان احتیاط به خرج داده است تا تلاش های فعالان را از دیدگاه دولت ایران تحت تاثیر منفی قرار ندهد. درعین حال، ایالات متحده درنظر دارد تحریم های جدیدی علیه ایران و بویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال کند. سپاه پاسداران نه تنها رهبری سرکوب معترضان را به عهده داشته بلکه نقش کلیدی در برنامه هسته ای ایران بازی کرده است.

XS
SM
MD
LG