لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۵

موافقان و مخالفان عضويت فوری کشور مستقل فلسطين در سازمان ملل


موافقان و مخالفان عضويت فوری کشور مستقل فلسطين در سازمان ملل
موافقان و مخالفان عضويت فوری کشور مستقل فلسطين در سازمان ملل

اين هفته هزاران فلسطينی در رام الله و ديگر شهرهای کرانه باختری به راهپيمايی پرداختند تا از عضويت کشور مستقل فلسطين در سازمان ملل حمايت کنند.

به رغم درگيری های پراکنده ميان فلسطينيان و نيروهای اسراييلی، راهپيمايی ها بدون خشونت برگزار شد.

مقام های اسراييل می گويند تقاضای محمود عباس از سازمان ملل به زيان گفتگوهای صلح است. در مقابل، فلسطينيان کسب عضويت کامل از سوی سازمان ملل را گامی در جهت قدرت بخشيدن به گفتگوها ارزيابی می کنند.

اما برخی از فلسطينيان به رسميت شناخته شدن کشور فلسطينی از سوی سازمان ملل را چندان معنادار قلمداد نمی کنند.

تامر مرمش، ساکن رام الله، می گويد: به نظر من حضور در سازمان ملل بی معناست. حتی اگر مشروعيت ما از سوی سازمان ملل تائيد شود ما هنوز در اشغال هستيم. اين راه به جايی نمی رسد.

و عده ای نااميدی بيشتر از سوی فلسطينيان را پيشبينی می کنند.

زيوا غازيت، ساکن بيت المقدس، می گويد: به نظر من بيانيه سازمان ملل نتيجه ای برای شهروندان فلسطينی نخواهد داشت. در اين لحظه اتفاقی نخواهد افتاد و فلسطينيان نااميد خواهند شد.

موضع فلسطينيان در خصوص عضويت در سازمان ملل، با رويکرد سياسی آنها همخوانی دارد؛ طرفداران گروه فتح طرفدار طرح تقاضای محمود عباس در سازمان ملل هستند و طرفداران گروه حماس با اين اقدام مخالفند.

سامی ابو زهری، سخنگوی حماس، می گويد: اقدام محمود عباس از حمايت اکثريت فلسطينيان برخوردار نيست. اين اقدامی ظاهری است که نتيجه عملی برای فلسطينيان نخواهد داشت.

به رغم اختلاف فتح و حماس، فلسطينيان بی صبرانه منتظر سخنرانی روز جمعه محمود عباس در مجمع عمومی سازمان ملل هستند. رييس تشکيلات خودگردان فلسطينی گفته است پس از اين سخنرانی تقاضای عضويت کشور مستقل فلسطين را به شورای امنيت، ارائه خواهد کرد.

***

اما سخنان روز چهارشنبه پرزیدنت اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در رسانه های خبری دنیای عرب نیز بازتاب نسبتا گسترده ای یافته است.

بسیاری از مطبوعات عرب سخنان ريیس جمهوری آمریکا را درباره پیشنهاد محمود عباس برای تشکیل کشور مستقل فلسطین مورد تفسیر قرار داده اند.

روزنامه الشرق الاوسط زیر عنوان «اوباما امید فلسطینی ها را بر باد داد» می نویسد: ريیس جمهوری آمریکا می گوید، راه میان بُری به سوی صلح در خاورمیانه وجود ندارد، بلکه دست یافتن به صلح تنها از راه مذاکره بین طرفین ممکن است.

در قاهره نیز روزنامه الاهرام ضمن بازتاب همین بخش از اظهارات پرزیدنت اوباما می نویسد: محمود عباس همچنان بر آنست تا پیشنهاد تشکیل کشور مستقل فلسطین را به شورای امنیت سازمان ملل، عرضه کند.

روزنامه لبنانی السفیر انگیزه سخنان پرزیدنت اوباما در رد پیشنهاد محمود عباس را تعهدات واشنگتن برای حفظ امنیت اسرايیل دانسته است.

اما النهار، دیگر روزنامه لبنانی، زیر عنوان «بهار فلسطینی در نیویورک به خزان» رسید می نویسد: بنیامین نتانیاهو در دیدار با پرزیدنت اوباما از او به خاطر مخالفت با پیشنهاد محمود عباس سپاسگزاری کرده است.

الحیات که بطور همزمان در اروپا، آمریکا و خاورمیانه منتشر می شود، می نويسد: اوباما تشکیل کشور فلسطین را حق فلسطینی ها دانسته است اما راه رسیدن به این هدف را مذاکرات می داند.

سر انجام، روزنامه اماراتی الاتحاد با اشاره به سخنان پرزیدنت اوباما، تنها راه رسیدن به صلحی پایدار میان اعراب و اسرايیل را تشکیل کشور مستقل فلسطین، دانسته است.

***

در همين حال صدها اسراييلی و فلسطينی در پشتيبانی از به رسميت شناخته شدن دولت فلسطين، در کرانه باختری و تل آويو در اسراييل، تجمع کردند.

دويست فلسطينی و اسراييلی در پشتيبانی از استقلال فلسطين، در کرانه باختری تجمع کردند و خواستار توقف شهرک سازی ها و خاتمه خشونت در منطقه شدند.

عماد ابو ناصر يکی از سازمان دهندگان اين تجمع می گويد: ما به اين جشن آمده ايم تا پشتيبانی مان را به عنوان فلسطينی ها و اسراييلی ها از ابو مازن، رهبر فلسطينی ها، که برای کسب حمايت از تشکيل دولت فلسطين به سازمان ملل متحد سفر کرده است، اعلام کنيم.

اريز کريسپين، عضو اسراييلی سازمان مبارزان برای صلح، هدف از شرکت در اين مراسم را اين گونه توضيح داد: ما، اسراييلی ها و فلسطينی ها برای استقلال فلسطين در اين جا تجمع کرده ايم. گرچه در آمريکا شرايط کمی متفاوت است، اما ما معتقديم ابراز همبستگی می تواند به طرفين اطمينان بخشد که برقراری صلح و همزيستی مسالمت آميز، امکان پذير است.

از سوی ديگر، گروهی در حمايت از خواست فلسطينی ها برای استقلال در شهر تل آويو تجمع کردند. اين گروه در مقابل همان ساختمانی تجمع کردند که در سال ۱۹۴۸ استقلال اسراييل از آن محل، اعلام شد. يکی از ساکنان تل اويو می گويد: ما به عنوان اسراييلی ها بايد قبل از هر کس ديگری از حق کشور فلسطين حمايت کنيم. همانگونه که ما ملتی بدون کشور بوديم و کشور می خواستيم، فلسطينی ها هم مردمی بدون کشور هستند و حق دارند کشور خودشان را داشته باشند.

مذاکرات بين اسراييلی ها و فلسطينی ها که سال گذشته با ميانجيگری آمريکا صورت گرفت، به بن بست رسيد، زيرا بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسراييل، از تمديد مهلت ده ماهه توقف شهرک سازی های يهوديان خودداری کرد. آقای نتانياهو تقاضای فلسطينی ها را يک پيش شرط غيرقابل قبول خواند و از محمود عباس خواست مذاکرات را از سر گيرد.

***

اما در عرصه ديپلماتيک رای کشور های اروپايی در سازمان ملل متحد نقش عمده ای در قبول خواست فلسطينيان به ايجاد کشور مستقل فلسطين دارد. اين در حالی است که کشورهای اروپايی خود هنوز در مورد طرح ايجاد يک کشور مستقل فلسطينی متفق القول نيستند.

تظاهرکنندگان اين هفته در اروپا تلاش کردند صدای خود را به گوش فرستاده های مستقر در سازمان ملل متحد برسانند. در لندن طرفداران فلسطينيان با گردهمايی در مقابل محل اقامت نخست وزير بريتانيا از وی خواستند به خواست فلسطينيان، رای مثبت دهد.

يکی از تظاهرکنندگان می گويد: ۶٠ سال صبر زمان طولانی است. مردم احتياج به يک کشور دارند. اين حق آنها ست.

چند قدم آنطرف تر تظاهرکنندگان ديگری با حمل پرچم اسراييل خواستار اين بودند که بريتانيا در سازمان ملل از اسراييل حمايت کند و معتقد بودند: اين راه انجام کار نيست. ما بايد در مورد شرايط ايجاد کشور فلسطين مذاکره کنيم.

پرزيدنت اوباما اظهار داشته است اگر درخواست فلسطينيان به شورای امنيت سازمان ملل برسد آن را وتو می کند. بريتانيا هنوز در اين مورد موضع خود را به صراحت اعلام نکرده است. اما تحليلگران می گويند نيکولا سارکوزی، رييس جمهوری فرانسه، که تمايل خود را به طرح ايجاد يک کشور فلسطينی ابراز داشته است نمايندگی کشورهای اروپايی را در سازمان ملل متحد به عهده خواهد داشت.

در حالی که فلسطينيان نقش اروپا را در حمايت از ايجاد کشور مستقل فلسطين مهم می دانند به نظر می رسد کشورهای اروپايی در اين حمايت تعلل می ورزند.

رز مری هاليس، استاد امور خاورميانه در دانشگاه سيتی لندن، می گويد: اتحاد با ايالات متحده مشی حاکم بر کشورهای اروپايی است و اروپا نقش عمده ای را در حمايت از خواست فلسطينيان بازی نخواهد کرد. اروپايی ها بايد حاضر شوند که سخنان سراسر رنجشی را بشنوند. از اسراييليان در مورد تاريخ آزار و ظلم به يهوديان و اين که چگونه آن ها می توانند تصميم بگيرند که چه چيزی برای اسراييل خوب است؟ و کدام سياستمداری حاضر است که ايالات متحده و کنگره آمريکا را برنجاند در حالی که احتمالا می داند، موفق نخواهند شد.

اما تمامی اين ها باعث نمی شود حاميان دو طرف در اروپا صدايشان را به گوش جهان نرسانند. تحليلگران سياسی در سازمان ملل متحد می گويند درخواست فلسطينيان به ايجاد کشور مستقل فلسطين بسياری از فرستادگان اروپا در آن سازمان را در وضعيت ديپلماتيک دشواری قرار داده است. اين در حالی است که اروپا و آمريکا حتی در مورد چگونگی رسيدن به صلح در خاورميانه اختلاف نظر دارند.

XS
SM
MD
LG