لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳ فروردین ۱۴۰۴ ایران ۱۱:۲۱

توافق رقبای فلسطینی فتح و حماس درباره تشکیل دولت وحدت ملی


محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و خالد مشعل، رهبر حماس در حضور شیخ حماد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی را امضا کردند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و خالد مشعل، رهبر حماس در حضور شیخ حماد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی را امضا کردند.

محمود عباس و خالد مشعل، رهبران جناح های رقیب فلسطینی فتح و حماس روز دوشنبه در قطر توافقنامه ای را برای تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی ها در کرانه غربی و نوار غزه امضا کردند که ریاست آن با محمود عباس باشد.

به گزارش خبرگزاری رویترز این اقدام، به دنبال ناکامی در ازسرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی ها، از سوی اسرائیل محکوم شد. اسرائیل می گوید گروه اسلامگرای حماس نمی تواند در هیچ گونه روند صلح نقش داشته باشد.

توافقنامه ای که میان محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و خالد مشعل، رهبر حماس امضا شد انتظار می رود که راه را برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری فلسطینی در ماه های آینده هموار کند و همچنین امکان بازسازی نوار غزه پس از حمله نظامی اسرائیل علیه حماس درسال های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ را فراهم آورد.

مشخص نیست که زمان و چگونگی اجرای توافق میان فتح و حماس چگونه است. توافقنامه آشتی فتح و حماس در ماه مه ۲۰۱۱، نتایج ملموسی نداشت اما هر دو طرف گفته اند درمورد توافق جدید خود جدی هستند.

تشکیلات خودگردان فلسطینی به ریاست آقای عباس طرفدار مذاکرات صلح با اسرائیل است که می تواند منجر به تشکیل کشور مستقل فلسطین در آینده در کنار همسایه یهودی اش، اسرائیل باشد. گروه حماس به ریاست خالد مشعل در مقابل دشمن قسم خورده اسرائیل است اما خود را به آتش بس پایبند می داند.

علی رغم توافقنامه جدید، موضع گیری متفاوت دو جناح رقیب فلسطینی به قوت خود باقی است و بنیامین نتانیاهو نیز در سخنان خود بر آن صحه گذاشت: «حماس یک سازمان تروریستی است که با حمایت ایران می کوشد اسرائیل را نابود کند. بارها گفته ام که تشکیلات خودگردانی باید میان اتحاد با حماس و صلح با اسرائیل یکی را انتخاب کند. حماس و صلح با یکدیگر همخوانی ندارند.» نخست وزیر اسرائیل هشدار داد اگر محمود عباس قرارداد دوحه را به اجرا درآورد یعنی «تصمیم گرفته که از مذاکرات صلح خارج شود.»

خبرگزاری رویترز به نقل از هانی المصری تحلیلگر فلسطینی می گوید: «فتح و حماس به مسئله اصلی نمی پردازند. آنان منتظرند ببیند واکنش های بین المللی چه خواهد بود. این کار تمام مسائل مهم را حل نشده رها می کند.»

یک دیپلمات در منطقه که نخواست نامش فاش شود نیز گفته است که رهبران در نوار غزه به نظر می رسد که از خبر توافقنامه دوحه متعجب شده اند و احتمالا پرسش هایی را از مشعل خواهند پرسید. خالد مشعل تا مدتی پیش در دمشق به سر می برد.

این دیپلمات به رویترز گفته است: «توافقنامه دوحه تولدی غیرمعمول داشت یعنی هماهنگی کامل و همه جانبه در حماس درمورد آن صورت نگرفته بود و به همین دلیل غزه را به تعجب انداخته است. باید ببینیم چه عملکرد و نتیجه ای خواهد داشت.»

خالد مشعل در ماه دسامبر اعلام کرد که در انتخابات آینده در ماه مارس (اسفند ماه) شرکت نمی کند و با این اظهارات حماس را شگفت زده کرد. تحلیلگران می گویند اقدام او در واقع اتخاذ سیاست سیاه و سفید «یا با من هستید یا غیر من» برای تجدید کنترل خود بر اوضاع با هدف نرم کردن سیاست های حماس و همسو شدن با عباس بود.

حماس از سال ۲۰۰۷ که کنترل نوار غزه را طی جنگی کوتاه و اخراج مقامات فتح بدست گرفت با حماس رقابتی سخت دارد.

XS
SM
MD
LG