چهار ماه پيش جاری شدن سيلاب های نيرومند حدود يک پنجم مساحت پاکستان را فرا گرفت و بيش از ۲۰ ميليون تن از ساکنان اين کشور را با دشواريهای فراوانی روبرو ساخت.
بر اساس گزارشهای سازمان ملل متحد در اثر جاری شدن اين سيلابها تقريباً دوهزار تن از شهروندان پاکستانی جان خود را از دست دادند و ميليون ها تن آواره شدند.
هنوز و پس از گذشت ۴ ماه بسياری از شهروندان پاکستانی بويژه زنان و کودکان بدون دسترسی به امکانات اوليه بهداشتی و در شرايطی طاقت فرسا به زندگی خود ادامه ميدهند.
در درمانگاه کوچک زنان در شهر کوت نوزادی پس از تولد نفسی ميکشد و فرياد ميزند. به نظر ميرسد اين نوزاد شانس زيادی برای زنده ماندن ندارد. شمار مرگ و مير در ميان کودکان در پاکستان بسيار بالا است و پاکستان از اين نظر يکی از بدترين کشورهای جهان محسوب ميشود.
بر اساس گزارشهای صندوق کودکان سازمان ملل متحد- يونيسف ۱۰ درصد از کودکان پاکستانی پيش از رسيدن به ۵ سالگی می ميرند. علت بيشتر اين مرگ و ميرها ابتلا به اسهال کم خونی ويا بيماری هايی است که غالباً با آبله کوبی ميتوان از آنها پيش گيری کرد.
يونيسف همچنان مدعی است که ۴۰ درصد از کودکان زير ۵ سال در پاکستان با مشکل کم وزنی مواجه هستند. پاکستان در زمينه بهداشت و سلامت تنها ۴ دلار برای هر فرد هزينه ميکند در حالی که توصيه يونيسف به دولت پاکستان هزينه کردن ۴۵ دلار برای هر فرد است.
زُبيده بی بی يکی از آسيب ديدگان زلزله اخير در پاکستان ميگويد: «وقتی به خانه برگشتيم وسائل منزل در آنجا نبود. منزل ما آسيب زيادی ديده است. من و بچه هايم مبتلا به بيماری گری هستيم و بايد درمان پزشکی مناسب برای ما فراهم بشود.»
بسياری از شهروندانی که خانه هايشان را از دست داده اند ناچارند در اردوگاه های موقتی زندگی کنند. شرايط بهداشتی در اين اردوگاه ها بسيار نا مطلوب است. با آشکار شدن وخامت اين فاجعه طبيعی دولت پاکستان و سازمان های بين المللی امداد رسانی تصميم گرفتند گروه های پزشکی سيار را به اردوگاه های آوارگان اعزام کنند.
محوطه اردوگاه ها به منظور پيش گيری از گسترش مالاريا سمپاشی شده و پزشکان، ساکنان اين اردوگاه ها را در حد امکان تحت معالجه قرار داده اند. ساکنان اردوگاه با ايستادن در صف های طولانی در انتظار ملاقات با پزشک می مانند.
دکتر نبيل روشان در اردوگاه بصيره سرگرم معاينه بيماران است. وی می گويد: «در اينجا همه گونه ويروس عفونی وجود دارد. امکانات بهداشتی در اينجا بسيار محدود است و حالا پشه ها هم در حال رشد و نمو هستند که نتيجه اش گسترش بيماری مالاريا است.»
بر اساس گزارش سازمان ملل تا کنون نزديک به ۱ ميليون مورد ابتلا به اسهال به ثبت رسيده است. همچنين گمان ميرود حدود ۴۰۰ هزار نفر به مالاريا مبتلا هستند و بيماری های پوستی و عفونت های تنفسی هم به ترتيب حدود ۱ تا ۲ ميليون مورد گزارش شده است.
مولتان نزديکترين شهر به شماری از اردوگاه های آوارگان سيل زده است. فاطمه بی بی فرزندانش را برای درمان به بيمارستان کودکان اين شهر برده است. وی می گويد: «پوست بچه هايم کهير و جوش زده حشرات کوچک آنها را نيش ميزنند، استفاده از آب آلوده هم وضعيت را بدتر ميکند. من و فرزندانم در شرايط بسيار بدی به سر می بريم. نوشيدن آب کثيف و آلوده ما را بيمار کرده است.»
سازمان جهانی بهداشت ميگويد بسياری از ساکنان اردوگاه های آوارگان در پاکستان به ويژه زنان در شرايط نامطلوب بهداشتی و درمانی به سر ميبرند و توجه فوری به اين وضعيت ضروری است. اين سازمان در جهت بهبود شرايط زنان و کودکان ساکن در اين اردوگاه ها تلاش های زيادی انجام داده است.