لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۸

خشم پاکستان از قطعنامه پیشنهادی یک عضو کنگره امریکا در مورد بلوچستان


خشم پاکستان از قطعنامه پیشنهادی یک عضو کنگره امریکا در مورد بلوچستان
خشم پاکستان از قطعنامه پیشنهادی یک عضو کنگره امریکا در مورد بلوچستان

یک عضو کنگره آمریکا اخیراً قطعنامه ای پیشنهاد کرد که می خواهد بزرگترین استان پاکستان از آن جدا شود، و هرچند اکثر رسانه های بین المللی آن را نادیده گرفتند اما غوغایی در پاکستان به راه انداخته است.

برایان پادن، خبرنگار صدای آمریکا از اسلام اباد گزارش می دهد جنجال ناشی از این قطعنامه که عملاً از هیچ حمایتی در کنگره آمریکا برخوردار نیست، انعکاس دهنده تنش های موجود بین مناسبات دیپلماتیک بین دو کشور است.

دانا روراباچر، نماینده جمهوریخواه ایالت کالیفرنیا در مجلس نمایندگان آمریکا و رییس کمیته فرعی نظارت و تحقیق کمیته امور خارجی، پس از جلسه ای که برای بررسی وضعیت حقوق بشر در پاکستان تشکیل شده بود، قطعنامه ای که لازم الاجرا نیست ارائه داد، که می خواهد مردم بلوچستان از حق خود مختاری برخوردار شوند.

قطعنامه ای که لازم الاجرا نباشد نمی تواند در کنگره آمریکا به قانون تبدیل شود.

دولت اوباما از قطعنامه پیشنهادی روراباچر حمایت نمی کند و شانس تصویب آن اندک است.

سفارت آمریکا در اسلام آباد نیز آن را رد کرد و گفت ایالات متحده به تمامیت ارضی پاکستان احترام می گذارد.

نجم الدین شیخ، وزیر سابق امور خارجه پاکستان گفت این قطعنامه تحریک کننده فقط نظر یک عضو کنگره آمریکا است و انعکاس دهنده سیاست خارجی دولت نیست و بی ارزش است.

با این حال، قطعنامه با واکنش خشم آلود سیاستمداران و رسانه های پاکستان روبرو شد.

یوسف رضا گیلانی، نخست وزیر آن را حمله ای به حاکمیت کشور نامید، در حالی که شری رحمان، سفیر پاکستان در واشنگتن هشدار داد که می تواند تاثیر جدید بر مناسبات دو کشور داشته باشد.

مطبوعات پاکستان فراتر رفتند و آمریکا را متهم ساختند که یک برنامه پنهانی برای تحمیل یک دولت دوست آمریکا در یک بلوچستان بزرگتر مستقل دارد که نه تنها بزرگترین استان پاکستان است، بلکه همچنین بخشهایی از جنوب افغانستان و ایران را، که بسیاری از مردم بلوچ در آنجا زندگی می کنند، شامل می شود.

نجم الدین شیخ می گوید ناراحتی و خشمی که در واکنش به قطعنامه ابراز شده است مناسبات متشنج بین آمریکا و پاکستان را منعکس می کند. گزارشهای حملات هواپیماهای بی سرنشین آمریکا که پاکستانی ها را می کشد و عملیات نظامی پنهانی آمریکا در خاک پاکستان که اسامه بن لادن، رهبر القاعده را کشت، از دیدگاه بسیاری از مردم پاکستان نقض تمامیت ارضی کشور است و بر احساسات ضدآمریکایی افزوده است.

با سطح تنش که هم اینک بالا است، شیخ می گوید رهبران و رسانه های مسئول باید مراقب باشند واکنش بیش از اندازه نشان ندهند.

در این میان، جنجال بر سر تمامیت و یکپارچگی ارضی بر نگرانیهای واقعی در مورد نقض حقوق بشر در بلوچستان، سایه انداخته است.

بنا به اعلام عفو بین الملل، بلوچستان از جمله مناطق پاکستان است که به شدت نظامی شده است و گروههای فرقه ای مسلح، نیروهای امنیتی دولتی و گروههای بزهکار این منطقه از مصونیت بسیار برخوردارند.

رحمان، دبیرکل کمیسیون حقوق بشر پاکستان می گوید بر اتهاماتی افزوده شده است که از دست داشتن نهادهای امنیتی در قتل، آدم ربایی و شکنجه و در منطقه دست داشته اند .

او می گوید شمار زیادی از مردم بلوچستان طی دو سال گذشته ربوده شده اند و خانواده ها تاکید می کنند که این کار توسط ماموران امنیتی انجام می گیرد.

او می گوید بوجود آوردن مساله ای درباره تمامیت وغرور ملی فقط باعث می شود مسائل جدید نقض حقوق بشر از کانون توجه دور شود و تجدید مناسبات دیپلماتیکی عادی برای آمریکا و افغانستان را دشوارتر سازد.

XS
SM
MD
LG