لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۴۴

پاکستان سفیر آمریکا در اسلام آباد را فراخواند


پاکستان در اعتراض به حمله پهباد ایالات متحده به خاک این کشور و کشته شدن حکمت الله محسود، رهبر طالبان پاکستان سفیر واشنگتن در اسلام آباد را احضار کرده است.

نثار علی خان، وزیر کشور پاکستان روز شنبه گفت حمله پهباد ایالات متحده تلاش های دولت (پاکستان) برای مذاکره به هدف دستیابی به راهکاری مسالمت آمیز و پایان دادن به عملیات شورشیان طالبان را تضعیف کرده است.

خان گفته است دولت تصمیم های تلافی جویانه ای اتخاذ کرده است، اما او به احتمال توقف عبور کاروان های حامل تدارکات نیروهای بین المللی به رهبری ایالات متحده به افغانستان اشاره ای نکرد.

عمران خان، سیاستمدار پاکستانی و بازیکن پیشین کرکیت قول داده بود تا عبور منابع تدارکات ناتو از مسیر خیبر پشتونخواه را متوقف کند. این شاهراه کلیدی یکی از معدود راه های عبور وسائل مورد نیاز ناتو از مناطق مرزی به افغاستان محسوب می شود.

وزیر کشور پاکستان گفته است زمانی که حمله پهباد ایالات متحده به وزیرستان شمالی به کشته شدن محسود منتهی شد، یک هیات دولت روز جمعه عازم منطقه شده بود تا با رهبر طالبان پاکستان کند.

سخنگوی طالبان روز یکشنبه عصمت الله شاهین بیتانی را به مقام رهبر موقت طالبان پاکستان و جانشین محسود منصوب کرد.

محسود ٣٤ ساله از سال ٢٠٠٩ و از آن زمان که رهبر پیشین طالبان پاکستان بر اثر حمله پهباد کشته شد، رهبر طالبان پاکستان بود.

ایالات متحده ٥ میلیون دلار پاداش برای اسارت و یا کشتن محسود تعیین کرده بود.

حکیم الله محسود به دست داستن در بمب گذاری انتحاری در مجموعه متعلق به سازمان سیا در افغانستان و بمب گذاری نافرجام میدان تایمز نیویورک در سال ٢٠١٠ متهم بود.

مقامات پاکستان حمله های پهبادهای ایالات متحده به خاک این کشور را قویاً محکوم کرده است، اما برخی از منتقدان بر این عقیده اند که این عملیات بخشی از توافق نامه سری واشنگتن و اسلام آباد است که بر اساس آن پاکستان به صورت تاکتیکی حمله های ایالات متحده را تایید می کند.

مرگ محسود در سراسر منطقه واکنش های متفاوتی را برانگیخته است. در حالی که برخی از قتل فرمانده طالبان پاکستان استقبال کردند و او را مسئول مرگ هزاران غیرنظامی و نیروی امنیتی در پاکستان خوانده اما برخی دیگر ادعا می کنند اقدام واشنگتن فرصت موجود برای برقراری گفتگوهای صلح با طالبان را از بین برده است.

رضا رومی، تحلیلگر و پژوهشگر ارشد «موسسه جناح» ضمن رد این نظریه می گوید اقدام علیه محسود رهبران سیاسی را از حمایت سیاسی اسلام گرایان دست راستی محروم می کرد، حمایتی که به شدت به آن نیاز داشتند، بنابراین با وجودی که چنین سیاستی پایه و اساس چندانی نداشت اما آن ها تصمیم گرفتند تا به صورت علنی ایده مذاکرات (با طالبان) را پیگیری کنند.

رومی همچنین می گوید حمله پهبادهای آمریکایی از پشتیبانی تاکتیکی و پنهانی پاکستان برخوردار است. او یادآوری می کند «چنین اطلاعات امنیتی دقیقی به طور قطع از سوی منابع محلی به (مقامات آمریکایی) ارایه شده است و رسانه های پاکستانی نیز نقطه نظرهایی را در مورد سطوحی از همکاری مطرح می کنند تا این اهداف کشته شوند».

احمد رشید، تحلیلگر و نویسنده می گوید حمله موشکی ایالات متحده از رفتار مقامات ایالات متحده حکایت می کند که عادت کرده اند هر گونه گفتگوی بین ارتش پاکستان و یا دولت پاکستان با طالبان پاکستان را متوقف می کنند و فقط با استفاده از پهبادها به چهره های مهم طالبان حمله می کند و آن ها را از میان برمی دارد.

بسیاری نگران پیامدهای قتل محسود و اقدامات تلافی جویانه ستیزه جویان طالبان پاکستان و اسلام گرایان تندرو و افراطی هستند.
XS
SM
MD
LG