در نخستين بخش از گزارشهايی که به مرور سال ۲۰۱۱ و رويدادهای يک سال گذشته در آمريکا اختصاص دارد، فاصله فزاينده درآمد و دارايی فقير و غنی رخ می نمايد. بر اساس مطالعات معتبر، اين فاصله بی شک در حال افزايش است، فاصله ای که به رستنگاه اعتراضهای موسوم به جنبش وال استريت در نيويورک و سپس در سراسر ايالات متحده تبديل شد.
در سال ۲۰۱۱ صدای اعتراض صدها نفر از مردم شهرهای مختلف آمريکا عليه نابرابری و بيکاری شنيده شد. اين تظاهرکنندگان به دولت اعتراض کردند که چرا بانکها با پول ماليات دهندگان از ورشکستگی نجات يافتند، اما مردم عادی در شرايط تنگدستی، خانه هايشان را از دست می دهند.
جنبش وال استريت، بانکها و بازار بورس و سهام را مسبب اين بحران مالی می داند. به اعتقاد کسانی که در اين جنبش شرکت کرده اند، جمعيت يک درصدی سرمايه داران کلان آمريکا، با خريدن قدرتهای سياسی کشور از پرداخت ماليات فرار می کنند و به بهای ربودن خدمات اجتماعی از دست طبقات فقير، بيشترين سهم درآمد و منابع مالی ۹۹ درصد ديگر جامعه را به نفع خود، کسب می کنند.
جنبش اشغال وال استريت خواهان جامعه ای برابر از طريق دريافت ماليات بيشتراز ثروتمندان و اعمال مقررات و سخت گيری بيشتر بر سرمايه هاست.
اما پيتر واليسون، از مؤسسه انترپرايز آمريکا، معتقد است کاملاً به عکس، کاهش سطح ماليات بر درآمد و ايجاد تسهيلات، اقتصاد را بهتر به حرکت در می آورد.
آقای واليسون می گويد، رشد و رونق شرکتهای بزرگی نظير اپل به دولت نشان می دهد که بايد از سر راه سرمايه گذارانی چون استيو جابز، کنار برود.
وی معتقد است، ايجاد انگيزه و فرصت برای پولدار شدن، آنچه باعث خلاقيت بيشتر سرمايه های کوچک می شود، مهم تر و بهتر از کم کردن فاصله بين درآمدها است.
پيتر واليسون می گويد: بسياری از اين افراد معمولاً در خانواده های خيلی فقير بزرگ می شوند، نمونه بارز اين آدم ها، استيو جابز است، که به خاطر کارهايی که توانست در جامعه انعطاف پذير ما انجام بدهد، آدم فوق العاده موفق و ثروتمندی شد.
اما جان کاوانا، از انستيتوی مطالعات سياسی، می گويد: با وخيم تر شدن مسئله بيکاری، اين داستانهای قديمی ثروتمند شدنهای ناگهانی، زير سئوال می رود. آقای کاوانا می گويد: جنبش اشغال به همين دليل اين اندازه رشد کرد و به يک جنبش مردمی تبديل شد، چون آنها تجسم زنده داستانهايی هستند که ديگر واقعيت ندارند.
بر اساس گزارش کميته بودجه کنگره، طی تنها سه دهه اخير، درآمد يک درصد جمعيت ثروتمند آمريکا حدود ۲۷۵ درصد افزايش پيدا کرده، در حاليکه به درآمد طبقات کم درآمد، فقط ۱۸ درصد اضافه شده است.
نتيجه مطالعات سازمان عمران و همکاری اقتصادی نشان می دهد که درآمد ثروتمندترين دهک جامعه آمريکا ۱۴ برابر درآمد فقيرترين دهک است.
معترضان می گويند، مادام که مسائل اقتصادی، از جمله بيکاری حل نشود، مخالفتها ادامه خواهد داشت.