جوایز اسکار امسال روز هفتم مارس به برندگان آن اهدا خواهد شد. آکادمی علوم وهنرهای تصویری هم چنین هرسال جوایزی را به بهترین ابتکارات تازه سینمایی در زمینه علمی وفنی به برندگان آن اهدا می کند. این جوایزطی مراسمی درشهر لس آنجلس به برندگان امسال آن اهدا شد.
درمراسم اسکار معمولا بزرگ ترین ستارگان هالیوود با لباس های رسمی و گرانقیمت در مراسم باشکوه اهدای این جوایز سینمایی شرکت می کنند. اما مراسم اهدای جوایز علمی و فنی سینما بی سرو صداترو خصوصی تراست.
«تام شرک» رئیس آکادمی علوم و هنرهای تصویری معتقد است که برندگان جوایز علمی وفنی هالیوود به همان اندازه و گاه شاید بیشتر از برندگان بخش هنری اسکار اهمیت دارند. این مهندسین، طراحان نرم افزار و مخترعین وسائل و ابزاری که برای ایجاد جلوه های ویژه در صنعت سینما به کار می رود، هرچند مانند بازیگران معروف مورد توجه عموم قرار نمی گیرند اما هم بخشی های آنان در بسیاری ازموارد به انجام موفق تر نقش آفرینی این ستارگان کمک های شایانی کرده است:«شما هرگز نام این افراد را دررسانه ها نمی شنوید و حتی ممکن است هرگز یکی از آن ها را روی صفحه تلویزیون نبینید اما وجود آن ها از مهم ترین عوامل تهیه و ساخت یک فیلم است.»
دست اندرکاران فنی صنعت سینمای هالیوود امسال نیز چون هرسال فقط یک شب درمراسم سالیانه اهدای جوایز علمی و فنی زیر نورافکن قرار گرفتند. درمراسم اهدای جوایز فنی و تکنیکی که به «سایتک» معروف است بازیگر سینما «الیزابت بنکس» به عنوان نموداری از بخش پرتجمل سینمای هالیوود میزبان برنامه بود. این ستاره که در فیلم هایی چون «سی بیسکویت» و «باکره چهل ساله» بازی داشته است می گوید از مسائل تکنیکی و فنی سینما سردرنمی آورد:«مثلا وقتی جایزه بهترین مهندسی برای لنز دوربینی که درسکوت فیلم برمی دارد اهدا شد من گیج شدم و بعد هم که جایزه دیگری به نام بهترین اختراع تازه در پشت دوربین به برنده آن داده شد من اصلا نتوانستم حدس بزنم که این کجای دوربین است؟ یا این مخترع دقیقا چه چیزی را اختراع کرده است؟»
برای «بوژورن هدن» سوئدی که نخستین جایزه فنی و تکنیکی خود را دریافت کرده است این یک سفر دور و دراز و لذت بخش دردنیای فیلمسازی هالیوود بوده است. این مهندس که بیش از چهار دهه پیش موتور مخصوصی را اختراع کرده است تا درهنگام «فوکوس» دوربین صدای آن در فیلم شنیده نشود می گوید:«من یک بار دیگر هم در سال ١٩٧٢ نامزد دریافت این جوایز شدم اما در آن زمان متاسفانه موفق نشدم این جایزه را به دست بیاورم.»
موتوری که «هدن» در آن زمان اختراع کرده بود در طول سال ها توانسته است با تحولات و تغییراتی که در شکل اصلی آن بوجود آمده تبدیل به یکی از موفق ترین ابزار کارصنعت فیلمسازی هالیوود شود و استانداردهای تازه ای را درهنرفیلمسازی این شهر پایه گذاری کند. امسال «بوژورن هدن» بالاخره برای این دستاورد خود به جایزه اسکار دست یافت.
بیشترجوایز فنی اسکار امسال به طراحان نرم افزارهای کامپیوتری داده شد. مایکل بونل و همکارانش یک پلاک طلائی برای موفقیت در اختراع نرم افزارهایی که بازی ها و «گیم» های کامپیوتری را تبدیل به تصاویرسینمایی می کند به دست آوردند. این نرم افزار به تصاویر یک بعدی کامپیوتری جنبه های واقعی تر و قابل قبول تری می دهد.
اختراع تازه بونل تاکنون در بیش از ٣٠ فیلم سینمایی از جمله انیمیشن «آپ»(بالا) و فیلم سینمایی ماجراجویانه «مرد آهنین» به کار گرفته شده است. درفیلم «دزدان دریای کارائیب»، دیوی جونز و تمام مردان گروه او شخصیت های گرافیک کامپیوتری بودند که از اشکال مختلف هندسی ساخته شده بودند. نورپردازی برای هریک از این کاراکترها کار مشکی بود که اختراع بونل و نرم افزارتازه او آن را آسان ساخت.
کریستیان بیکر، مهندس آلمانی و دو همکار او برای اختراع یک نرم افزار مخصوص رنگ به دریافت جوایزی نائل شدند:«من افتخار می کنم که توانسته ام چنین جایزه ای را از آن خود سازم. ما هنگام ساختن این نرم افزارهرگز به فکر یک جایزه نبودیم بنابراین برنده شدن آن یک واقعه غیرمترقبه و یک سورپرایز عالی است.»
کلاس آندریل، یکی از همکاران کریستیان بیکر و او با کمک یکدیگر سیستمی را هم به نام «لوتر» ساخته اند. این سیستم به فیلمسازان کمک می کند تا بتوانند فیلم خود را پیش از اکران به شکلی که نهایتا برروی پرده سینما ظاهر می شود ببینند:«من دلم می خواهد که یک سیستم لوتر هم برای تلویزیون بسازم. چون وقتی به اینجا می آمدم متوجه شدم روی صفحه تلویزیون هواپیما رنگ های عجیبی نشان داده می شود که باید حتما درمورد آن کاری انجام داد!»
یکی دیگر ازدریافت کنندگان اسکار علمی و تکنیکی به نام «پر کریستین» معتقد است که این جوایز درحقیقت نشان دهنده احترامی است که آکادمی برای صنعت فیلمسازی درپشت پرده هنری این فیلم ها قائل است:«توصیف کارکردهمه این وسائل و تکنیک ها بسیار مشکل است. همه آن ها رابطه مستقیم با فیزیک، حساب و هندسه دارند و کامپیوتر و برنامه ریزی هم به آن اضافه شده است.»
الیزابت بنکس ستاره سینما و میزبان جوایز فنی می گوید:«این ابزار و تکنیک ها کمک می کند که ما بهتر ایفای نقش کنیم. به ما کمک می کند که زیباتر شویم و رنگ ها را بهتر با هم تلفیق می کند. گاه همین تکنیک ها ما را در دنیایی قرار می دهد که اصلا وجود ندارد. برخی از این دنیا ها فقط درتصور مردم وجود دارد اما ما در آن قدم می گذاریم و تماشاگران عاشق این تصویرهای خیالی هستند.»
تام شرک رئیس آکادمی می گوید این مخترعین و مکتشفین تکنیک های تازه توانسته اند به فیلمسازان کمک کنند تا در هنر فیلمسازی به مدارج بالاتری برسند. این واقعه یک بار دیگر هنگامی که صنعت سینما از دنیای صامت به دنیای صدا قدم می گذاشت توسط همین تکنیسین ها و مهندسین امکان پذیر شد. امروز هم ین نابغه های فنی هستند که سینما را به دنیای کامپیوتری و تکنیک سه بعدی برده اند. این ها همان هایی هستند که فیلمی به نام «آواتار» را به جهانیان عرضه کرده اند.