لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۴

اوباما: سخنان رييس جمهوری ايران با واکنش مردم ايران در زمان حمله های ۱۱ سپتامبر تفاوت دارد


پرزيدنت باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، روز جمعه، يک روز پس از سخنرانی محمود احمدی نژاد در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با تلويزيون فارسی بی بی سی، مصاحبه ای داشت.

پرزيدنت اوباما در اين گفتگو از سخنان رييس جمهوری ايران در مورد اينکه اکثريت بر اين باورند که حملات ۱۱ سپتامبر توسط بخش هايی از دولت آمريکا صورت گرفته است، انتقاد کرد.

رييس جمهوری آمريکا سخنان همتای ايرانی خود را توهين آميز و نفرت انگيز توصيف کرد. پرزيدنت اوباما افزود «اين سخنان در منهتن، تنها به فاصله اندکی در شمال منطقه ای که حمله های يازده سپتامبر صورت گرفت، بيان شد. در جايی که خانواده ها عزيزان خود را از دست دادند و مردم از تمام مذاهب و قوميت ها اين واقعه را تراژدی تعيين کننده اين نسل محسوب می کنند، گفتن چنين سخنانی، غيرقابل توجيه بود.»

پرزيدنت اوباما ادامه داد که سخنان رييس جمهوری ايران با واکنش مردم ايران در زمان حمله های ۱۱ سپتامبر نيز تفاوت دارد. مردم ايران در آن زمان در مراسمی در گراميداشت قربانيان اين حملات شمع روشن کردند و حس مشترک انسانيت و همدلی از درون، ابراز شد. اين نيز بار ديگر بيانگر تفاوتی است که بين رهبران ايران و اين رژيم و اکثريت گسترده مردم ايران وجود دارد که با تأمل و احترام با اينگونه مسائل برخورد می کنند.

خبرنگار بی بی سی سوال بعدی را به برنامه هسته ای ايران و سياست های آمريکا در اين راستا اختصاص داد و گفت برخی رفتار آمريکا را تحت رياست جمهوری آقای اوباما دور شدن از وعده وی مبنی بر «توسل به ديپلماسی صرف، و تهديد نکردن» می دانند.

پرزيدنت اوباما در پاسخ گفت «اگر به اقدام های ما در يک سال گذشته بنگريد می بينيد که ما متناقض رفتار نکرده ايم. آنچه که همواره بر آن تاکيد کرده ايم اين است که حاضريم دست دوستی به سوی دولت و مردم ايران دراز کنيم. ما معتقديم هيچ عامل اجتناب ناپذيری وجود ندارد که ايران و آمريکا را دشمن بسازد.»

رييس جمهوری آمريکا افزود اما بخشی از تاريخ دو کشور پرتنش بوده است. با اين حال با تفاهم و احترام مشترک می توانيم اين دوران را پشت سر بگذاريم. می خواهيم در نهايت، شاهد موفقيت مردم ايران باشيم. اما مسيری که دولت ايران برگزيده است به انزوای بين المللی، منتهی شده است.

پرزيدنت اوباما گفت «وضع تحريم های امسال به اين دليل بود که ايران از امضاء کنندگان معاهده منع گسترش تسليحات هسته ای است و نتوانسته است جامعه بين المللی را متقاعد سازد که برنامه هسته ای کشور، جنبه صلح آميز دارد. اين نظر شخصی من نيست، قضاوت جامعه بين المللی است؛ از جمله کشورهايی مانند روسيه و چين که معمولاً در اعمال تحريم بر کشورهای ديگر با احتياط بسيار رفتار می کنند. اين کشورها بطور مداوم شاهد رفتاری از جانب دولت ايران بوده اند که بيانگر آن است که برنامه هسته ای ايران تابع قوانين بين المللی نيست و تهديد بالقوه ای برای منطقه و جهان، محسوب می شود.»

رييس جمهوری آمريکا ادامه داد «اين گزينه ای است که دولت ايران بر گزيده است. آنها می توانند گزينه ديگری را انتخاب کرده و يا مسؤلانه رفتار کنند. ما از چنان رفتاری استقبال خواهيم کرد. در آن صورت ايران از حق برنامه هسته ای صلح آميز تحت معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای برخوردار خواهد بود؛ تحريم ها لغو شده و ايران می تواند کاملاً وارد جامعه بين المللی شود، اقدامی که منافع بسياری برای مردم ايران خواهد داشت. اما ما هنوز شاهد اتخاذ چنين تصميمی از سوی دولت ايران نيستيم. بنابراين موضوع اين نيست که ما گزينه تنبيه ايرانيان را برگزيديم، بلکه به اعتقاد من دولت ايران با منزوی کردن بيشتر خود در نهايت به منافع مردم خود، خيانت کرده است.»

XS
SM
MD
LG