لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۰

اوباما بهار آینده به ریاض می رود


باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، ماه آینده میلادی، در پی بازدیدی از سه کشور اروپایی به ریاض خواهد رفت.

در این سفر، محور گفت و گوهای آقای اوباما با ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، ، مسائل امنیتی منطقه، از جمله جنگ داخلی سوریه و مذاکرات بین المللی با جمهوری اسلامی برای توافقی نهائی بر سر برنامه هسته ای تهران، خواهد بود.

دیدار پرزیدنت اوباما از ریاض به برنامه سفر از پیش اعلام شده او برای شرکت در اجلاس هسته ای سران جهان در هلند، تبادل نظر و مشورت با نمایندگان «ناتو» و اتحادیه اروپا در بروکسل، و نیز سفر به رم و دیداری با پاپ رهبر کاتولیک های جهان و سران ایتالیا افزوده شده است.

روابط آمریکا و عربستان سعودی که از متحدان نزدیک و دیرین یک دیگرند، به تازگی آسیب دیده است. رهبران عربستان سعودی سال گذشته از آن چه به گفته آنان اکراه پرزیدنت اوباما از مداخله نظامی آمریکا در سوریه است، به تلخی گلایه کردند.

ریاض به شورشیان ضد حکومت بشار اسد اسلحه می دهد، و همزمان، نگران پشتیبانی رقیب شیعیش در منطقه، جمهوری اسلامی، از بشار اسد است. طرف های درگیر جنگ داخلی در سوریه به تازگی گفت و گوهای بی سرانجامی در ژنو داشتند.

سران سعودی همچنین مذاکرات هسته ای شش قدرت جهانی با تهران را به دقت پی گیری می کنند.

رویدادهای مصر، و ادامه خشونت که پیشاپیش انتخابات در آن کشور ادامه دارد، از دیگر مسائل حساسی است که در سفر باراک اوباما به ریاض مطرح خواهد شد.

«جی کارنی»، سخنگوی کاخ سفید، روز گذشته، در پاسخ به این پرسش که آیا دیدار آقای اوباما از ریاض برای مهار آسیب دیدگی روابط آمریکا و عربستان است یا نه، گفت:
«عربستان سعودی یار نزدیک ایالات متحده است و ما دارای روابط دو جانبه ای با یکدیگر هستیم که گسترده و بسیار عمیق است و طیفی از مسائل گوناگون را در بر می گیرد، و پرزیدنت اوباما با اشتیاق بسیار منتظر این دیدار و گفت و گو با سران ریاض است که در آن تمامی این مسائل گوناگون مطرح خواهد شد.»

ترکی الفیصل، سفیر پیشین ریاض در واشینگتن و رئیس بسیار با نفوذ کنونی سازمان اطلاعات و امنیت عربستان سعودی، سال گذشته در مصاحبه با یکی از روزنامه ها از سیاست آمریکا در خاورمیانه قویاً انتقاد کرد.

این انتقاد بخصوص بر موضع باراک اوباما در قبال سوریه و تصمیم نهایی او به چشمپوشی از حمله نظامی به سوریه، در واکنش به استفاده حکومت دمشق از سلاح های شیمیایی، متمرکز بود.

پرزیدنت اوباما و ملک عبدالله در ماه نوامبر گذشته با یکدیگر تلفنی گفت و گو کردند. به گفته کاخ سفید، رئیس جمهوری آمریکا، در این مکالمه، «تعهد اکید واشینگتن به دوستان و متحدانش در خلیج فارس» را با تکرار کرد.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز، به عنوان بخشی از تلاش های آمریکا برای رفع نگرانی های سران سعودی، و همچنین بحث درباره صلح خاورمیانه با آنان، سال گذشته، و بار دیگر در ماه ژانویه سال جاری، از ریاض دیدن کرد.

پرزیدنت اوباما اواخر ماه جاری میلادی قرار است با ملک عبدالله دوم پادشاه اردن در کالیفرنیا دیدار، و درباره روابط اسرائیل و فلسطینی ها، و دیگر مسائل گفت و گو کند
XS
SM
MD
LG