لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۷

سخنان پرزیدنت اوباما در واکنش به رأی شورای امنیت سازمان ملل متحد به قطعنامه تحريم ایران


پرزيدنت اوباما:

عصر همگی بخیر. امروز شورای امنیت سازمان ملل متحد با اکثریت قاطعی به مجازات ایران به خاطر قصور آن کشور درانجام تعهدهایش رای داد. این قطعنامه مجازات های سختی را که برای دولت ایران بی سابقه بوده است پیش بینی می کند و در بردارنده یک پیام خالی از اشتباه در باره تعهد جامعه بین المللی به متوقف ساختن روند گسترش جنگ افزارهای هسته ای است.

دولت ایران در طول سال ها در امر پایبندی به تعهدهای بین المللی اش در پیمان منع گسترش هسته ای قصور ورزیده است. ایران، تعهدهایش به آژانس بین المللی انرژی اتمی را زیر پا نهاده است. قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد را نادیده گرفته است. و در همان هنگام که سران ایران خود را زیر لفاظی های عجیب و غریب پنهان می کنند اقداماتشان عمیقا دردسر آفرین است. با این همه هنگام آغاز تصدی من درست شانزده ماه پیش، موضع سازش ناپذیر ایران بخوبی مشخص شده بود. با تفرقه جامعه بین المللی در برابرایران، این کشور از فعالیت صفر به سوی راه اندازی چندین هزار سانتریفوژ پیش رفت.

با همه اینها چنین روزی گزیر ناپذیر می نمود. از همان آغاز شروع به کار دولت من، این نکته را کاملا روشن ساختیم که ایالات متحده آمریکا آماده است با دنبال کردن راه حل ها ی دیپلماتیک، نگرانی های پیرامون برنامه های هسته ای ایران را بررسی کند. فراتر از این، من پیشنهاد تعامل را برپایه منافع متقابل و احترام متقابل دادم. و همراه با بریتانیا، روسیه، چین و آلمان با همتایان ایرانی مان به گفتگو نشستیم. ما پیشنهاد فرصتی در زمینه مناسبات بهترایران با جامعه بین المللی را دادیم، امری که انزوای سیاسی ایران را کاهش می داد و بر ادغام اقتصادی آن کشور در بقیه جهان می افزود. خلاصه اینکه ما به دولت ایران چشم انداز آینده ای بهتربرای مردم آن کشور را دادیم به این شرط – و تنها به این شرط - که دولت ایران به تعهدهای بین المللی اش پای بند شود.

بنا بر این، اینجا هیچ گونه برخورد دو گانه ای درکار نیست. بارها و بارها این نکته را روشن ساخته ایم که به حق ایران مثل هر کشور دیگری در زمینه دسترسی به انرژی صلح آمیز هسته ای احترام می گذاریم. این حق در پیمان منع گسترش هسته ای آمده است، پیمانی که وظیفه اش پاسداری در جهانی است که کشورهای هرچه بیشتری به مرگبارترین جنگ افزار جهان دسترسی پیدا می کنند و با حقوق بین المللی به گونه وعده ای توخالی برخورد می شود. پیمان منع گسترش را همه طرف های مربوط امضا کرده اند و پیمانی است که آمریکا از همان روز نخست تصدی من درتقویت آن و از جمله تعهد خودمان با کاستن از زرادخانه هسته ای آمریکا تلاش کرده است.

پس اجازه دهید تکرار کنم: ما حقوق ایران را به رسمیت می شناسیم. اما آن حقوق با خود مسئولیت هائی می آورند. ایران تاسیسات غنی سازی در قم را مخفی کرده بود و این امر پرسش هائی جدی را در زمینه ماهیت برنامه آن کشور مطرح می سازد. فراتر از این، ایران تعهدهایش به موجب قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در امر تعلیق غنی سازی اورانیوم را زیر پا نهاده است. برعکس، ایران به غنی سازی اورانیوم درحد بیست درصد اقدام کرده است. این کشور در انجام کامل تعهدهایش نسبت به آژانس بین المللی انرژی اتمی قصور ورزیده است. ایران تنها کشور- آری تنها کشور- امضا کننده پیمان منع گسترش در جهان است که نتوانسته است آژانس بین المللی انرژی اتمی را قانع کند که برنامه هسته ای اش با مقاصد صلح آمیز دنبال می شود.

به همین دلیل جامعه بین المللی به اعمال این پیامدهای جدی ناچار شد. اینها همه جانبه ترین مجازات هائی هستند که دولت ایران تا کنون با آنها رو به رو شده است. اینها محدودیتهائی را بر فعالیت های هسته ای، برنامه موشک های بالیستیک، و برای نخستین بار، بر برنامه نظامی متعارف ایران اعمال می کنند. چارچوبی را ایجاد می کنند که جلو فعالیت های قاچاقی ایران را بگیرند و فعالیت بانکها و معاملات مالی ایران را بشدت محدود کنند. مجازاتها، افراد، واحدها و نهادها از جمله نهادهای وابسته به سپاه پاسداران را، که از برنامه هسته ای ایران پشتیبانی کرده و به هزینه مردم ایران از راه فعالیت های غیرقانونی ثروت اندوخته اند هدف قرار می دهد. ما این تضمین را خواهیم داد که این مجازاتها بشدت به اجرا درخواهند آمد، درست به همان گونه که به شفاف ساختن و تحمیل مجازاتهای خودمان، دوشادوش دوستان و متحدانمان علیه ایران ادامه خواهیم داد.

قطعنامه قوی که امروز تصویب شد از پشتیبانی محکم جامعه بین المللی برخوردار بود. هنگام رای گیری، کشورهای آسیائی، آفریقائی، اروپائی و آمریکای لاتینی، و از جمله روسیه و چین در کنار ما بودند. این مجازاتها دیدگاه واحد جامعه بین المللی را در این زمینه نشان داد که مسابقه تسلیحات هسته ای در خاورمیانه به سود هیچ کس نیست. و کشورها باید به خاطر به چالش کشیدن رژیم جهانی منع گسترش پاسخگو باشند. دولت ایران باید بفهمد که امنیت راستین از راه دنبال کردن تسلیحات هسته ای نیست. امنیت راستین از راه پشتیبانی از حقوق بین الملل و نشان دادن مقاصد صلحجویانه اش تامین می گردد.

ما می دانیم که دولت ایران یک شبه رفتار خود را تغییر نخواهد داد. اما رای امروز هزینه های فزاینده ای را نشان داد که ایران به خاطر سازش ناپذیری خواهد پرداخت. من می خواهم روشن سازم که این مجازاتها راه را بر دیپلماسی نمی بندد. ایران همچنان از این فرصتها برخوردار خواهد بود که راه متفاوت و بهتری را برگزیند. من چیزی را بیشتر از این دوست ندارم که روزی برسد که دولت ایران تعهدهای بین المللی اش را انجام بدهد، روزی که این مجازات ها برداشته شود، مجازاتهای پیشین برداشته شود و مردم ایران سرانجام بتوانند بزرگی ملت ایران را نشان بدهند.

قطعا این مجازاتها متوجه مردم ایران نخواهد بود. همان طور که من در قاهره گفتم، طی دهه ها دولت ایران، خود را در مخالفت با کشور من تعریف کرده است، با فرصتی رو به رو بوده است که راهی تازه به سوی آینده در پیش بگیرد. راهی که به سود مردم آن کشور است. اما دولت ایران برعکس راهی را در پیش گرفته که آن را زندانی گذشته اش کرده است.

روز شنبه سالگرد روزی است که یک انتخابات، توجه جهان را به خود جلب کرد. رویدادی که می شد به یادآوری آن از این زاویه پرداخت که چگونه مردم ایران با شور و شوقی وصف ناپذیر در آن شرکت کردند اما حالا برعکس، باید به این یادآوری پرداخت که چگونه حکومت ایران با بیرحمی ناراضیان را سرکوب کرد و بیگناهان را به قتل رساند از جمله دختر جوانی که در خیابان جان داد.

اقدام ها پیامدهائی دارند و امروز حکومت ایران با برخی از آن پیامدها رو به رو می شود. چون، هم از راه تهدید رژیم منع گسترش هسته ای، یا زیر پا نهادن حقوق شهروندان خود، و هم به دلیل بی ثبات سازی همسایگان از راه پشتیبانی از تروریسم، دولت ایران اقدام های ناعادلانه اش را که موجب تهدید عدالت در همه جا می شود ادامه می دهد.

می خواهم و امیدوارم به خاطر مردم ایران، دولت این کشور گزینه ای متفاوت در پیش بگیرد. این دولت می تواند گزینه ای متفاوت درپیش بگیرد و روندی را دنبال کند که تایید پیمان منع گسترش به عنوان پایه منع گسترش جهانی و خلع سلاح باشد، روندی که به پیشبرد امنیت و رفاه ایران و صلح در جهانی پهناورتر می انجامد. مجازات های امروز نشانه دیگری است بر اینکه دولت ایران خود را منزوی تر، با برخورداری کمتر از رفاه و امنیت خواهد دید.

متشکرم

XS
SM
MD
LG