سه شنبه شب – ۹ اسفند - تام دونیلون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در کنفرانس سیاست های بین المللی اتمی انستیتوی کارنگی در سخنرانی طولانی خود در مورد سیاست های پرزیدنت اوباما در چارچوب جهانی عاری از سلاح های اتمی پرداخت و در همین رابطه در باره جلوگیری رژیم ایران از دستیابی به سلاح اتمی نیز بطور تفصیل مطالبی را بیان داشت.
وی گفت پرزیدنت اوباما هم در مقام یک سناتور( پیش از احراز مقام ریاست جمهوری آمریکا) و کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا و هم پس از وررود به کاخ سفید، مسئله عدم تولید و گسترش سلاح های اتمی را در اولویت برنامه امنیت ملی خود قرار داده است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت ۲ سال پیش پرزیدنت اوباما هنگام سخنرانی خود در پراگ اعلام کرد دیدگاهش دستیابی به " صلح و امنیت برای جهانی خالی از سلاح های اتمی است".
در این راه پرزیدنت ۴ مورد را مطرح کرده است. اول آن که کشورهائی که دارای سلاح اتمی هستند، تعداد آن را کاهش دهند و در همین راستاست که رئیس جمهوری خود شروع به همکاری نزدیک با روسیه کرده است، دو کشوری که کنترل بیش از ۹۰ در صد سلاح های اتمی جهان را در دست دارند.
دوم آن که از دستیابی کشورهای جدیدی مانند ایران و کره شمالی به سلاح اتمی در جهان جلوگیری شود و کشورهائی که پیمان منع تولید و گسترش سلاح های اتمی را اعمال نکنند، تعهدات خود را (در جامعه بین المللی) زیر پا گزارده اند.
سوم آن که از تروریسم اتمی با ایمنی مواد اتمی آسیب پذیر جلوگیری کرده و همکاری های بین المللی را در زمینه امنیت اتمی استوار تر کنند.
... و سرانجام آن که مکانیسم جدیدی برای حفظ امنیت و سلامت قدرت اتمی در راه هائی که از سرعت تکنولوژی های خطرناک می کاهد؛ تولید کنند.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید سپس به اهمیت قانون « استارت جدید»* اشاره کرد، قانونی که برای کاهش سلاح های آمریکا و روسیه در اواخر سال گذشته از کنگره آمریکا گذشت و با همکاری پرزیدنت اوباما و پرزیدنت مدودوف همتای روسی اش شتاب بیشتری بخود گرفت.
تام دونیلون مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت به موازات همکاری با روسیه، پرزیدنت اوباما متعهد به توسعه و جابجائی یک سیستم مؤثر موشکی برای دفاع از آمریکا و متحدانش علیه تهدیدهای موشکی کشورهائی مانند ایران و کره شمالی است. همکاری ما با متحدانمان بویژه در اروپا نشانگر یک روحیه متقابل احترام آمیز و حفظ منافع مشترک است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنین گفت پرزیدنت اوباما مدتهاست که متوجه پی آمدهای منطقه ای و بین المللی وجود ایرانی در مقام یک کشور اتمی شده است.
برای همین است که ما متعهد هستیم تا از تولید سلاح اتمی توسط ایران جلوگیری کنیم. پرزیدنت اوباما از روز اول ورود به کاخ سفید به صراحت به ایران گفت که آن کشور حق انتخاب دارد: می تواند اعتماد جامعه بین المللی را در رابطه با تعهدات بین المللی اش در باره برنامه اتمی و رعایت آن تعهدات در چارچوب آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین قطعنامه های شورای امنیت مجدداً بدست بیاورد یا می تواند همچنان به طفره رفتن از تعهدات بین المللی اش ادامه دهد، (رفتاری) که تنها می تواند به انزوای بیشتر و پی آمدهای آن برای رژیم ایران بیفزاید.
تام دونیلون مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت برای این ۲ راه ( ۲ راهی که پرزیدنت اوباما پیش روی ایران قرار داده است) نه راه فرار وجود دارد و نه راه طفره رفتن.
- *New START