لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۴

در واشنگتن چه می گذرد؟ (نهم مه)


پرزیدنت اوباما در مصاحبه اختصاصی با استیو کرافت، خبرنگار شبکه تلویزیونی سی-بی -اس
پرزیدنت اوباما در مصاحبه اختصاصی با استیو کرافت، خبرنگار شبکه تلویزیونی سی-بی -اس

هنوز بر صفحه تلویزیون ها، تصویر پرزیدنت اوباما در حال اعلام کشته شدن اسامه بن لادن دیده می شود و هنوز از اهمیت این مسئله در داخل و خارج از خاک آمریکا کاسته نشده است.

« جیم مسینا» رئیس ستاد انتخابات پرزیدنت اوباما برای دور دوم ریاست جمهوری آمریکا – اوباما برای آمریکا* - ساعاتی پس از نیمروز یکشنبه ۱۸ اردیبهشت با ارسال یک ای میل اطلاع می دهد که مصاحبه پرزیدنت اوباما با برنامه ویژه « ۶۰ دقیقه»** در ساعت ۷ شب به وقت واشنگتن از شبکه سراسری تلویزیونی سی-بی-اس پخش خواهد شد.

این تنها مصاحبه رئیس جمهوری آمریکا در هفته پس از کشته شدن اسامه بن لادن با رسانه هاست.

مصاحبه اختصاصی « استیو کرافت» از سی-بی-اس با پرزیدنت اوباما که ۳ روز پس از اعلام کشته شدن اسامه بن لادن رهبر تروریست های القاعده انجام شد، بیشتر متمرکز بر همین مسئله است.

پرزیدنت اوباما در پاسخ به این پرسش که آیا اتخاذ این تصمیم( تصمیم به حمله به مجمع مسکونی بن لادن) مشکل ترین تصمیمی بوده است که وی در مقام فرمانده کل قوا اتخاذ کرده می گوید: بی شک یکی از آنهاست. می دانید هر گاه که من مردان و زنان جوان را به جنگ می فرستم آن تصمیم، تصمیم مشکلی است. پرزیدنت اوباما در جای دیگر می گوید که این تصمیم بسیار مشکلی بود زیرا مدارکی که ما در دست داشتیم کاملاً قطعی نبود. این مدارک در جمع و با توجه به حول و حوش قضییه قطعی بنظر می رسید.

پرزیدنت اوباما هر چند که تصمیم خود را برای حمله به محل بن لادن با خطرات فراوان همراه می شمارد، اما از اطمینان فراوان خود نیز به گروهی که اجرای آن بر عهده شان واگذار شده بود سخن می گوید.

پرزیدنت اوباما در پاسخ به این پرسش که شکست برخی از عملیات مشابه مانند نجات گروگان های آمریکائی در ایران بر شما تاًثیر گذاشته است، می گوید من به آن مسئله نیز فکر کردم و در پاسخ به این پرسش که : آیا آن مسئله یک عامل (بازدارنده) برای شما به حساب آمد می گوید:

نه، مسلماً، نه منظورم اینست که شما به فرود هلیکوپترهای « بلاک هاوک» می اندیشید، شما به آن چه که برای گروه نجات (گروگان های آمریکائی) اتفاق افتاد، می اندیشید. من با آنچه که برای رؤسای جمهوری دیگر اتفاق افتاده است؛ ابراز همدردی می کنم. زیرا وقتی شما یک تصمیمی را اتخاذ می کنید، می خواهید که آن را به بهترین وجهی انجام دهید ( اما) در این میان چیزی خراب می شود. این عملیات بهر حال بسیار پیچیده هستند.

... و بلی، من روز قبل (از دستور حمله به مجمع مسکونی بن لادن) در این باره ( شکست عملیات نجات گروگان های در ایران) فکر کرده بودم.

پس از آن که پرزیدنت اوباما کشته شدن اسامه بن لادن را توسط کوماندوهای آمریکائی اعلام کرد، بارها به تشابه این عملیات با عملیاتی که حدود ۳۱ سال پیش با دستور پرزیدنت کارتر رئیس جمهوری وقت آمریکا برای نجات گروگان های آمریکائی در صحرای طبس در ایران انجام گرفت؛ بحث و گفتگو شده است. عملیاتی که نه تنها به شکست انجامید، بلکه بنا بر نظر کارشناسان سیاست خارجی، موجب شکست جیمی کارتر در دور دوم ریاست جمهوری اش شد.

و با توجه به همین شکست بود که پرزیدنت اوباما می گوید یک روز پیش از اعلام دستور شروع عملیاتی که به کشته شدن اسامه بن لادن انجامید، به عملیات مشابهی که برای نجات گروگان های آمریکا در ایران انجام گرفت؛ اندیشیده است.

در آن چه به خطرات ناشی از دستور پرزیدنت اوباما در مقام فرمانده کل قوا بر می گردد، وی می گوید در آخر هر چند که احتمال ۴۵/۵۵ در این میان وجود داشت، ما نمی توانستیم بطور قطعی بگوئیم که بن لادن در آن مجموعه سکونت دارد. اگر وی آنجا نبود، ما با پی آمدهای مهمی روبرو بودیم. این مسلم بود که ما داریم وارد خاک یک کشور دیگر می شویم و هلیکوپترهای خود را در آنجا پیاده می کنیم و عملیات نظامی انجام می دهیم.

پرزیدنت اوباما آنگاه می گوید تصور کنید که در آنجا، شاهزاده ای از دوبی سکونت داشت.... ما نیروهای ویژه خود را به آنجا فرستاده ایم و ( طبیعتاً) با مشکلاتی روبرو می شویم. در نتیجه ما در چارچوب سیاست های منطقه ای نیز خطراتی را پذیرفته ایم.

... و سرانجام آن که، نظر سنجی ها نشان می دهد که پس از کشته شدن اسامه بن لادن رهبر گروه تروریستی القاعده، محبوبیت پرزیدنت اوباما در نزد آمریکائی ها ۶ در صد افزایش یافته است.

مؤسسه مشهور گالوپ می گوید معمولاً محبوبیت یک رئیس جمهوری پس از موفقیت در پاسخ به یک مسئله مهم بین المللی در آمریکا افزایش می یابد و بنا بر این افزایش در صد محبوبیت پرزیدنت اوباما غیر قابل انتظار نبوده است.

این مؤسسه با مروری بر حدود ۴۸ حادثه مهم بین المللی در آمریکا از سال ۱۹۵۰ میلادی ببعد می گوید مهمترین در صد افزایش محبوبیت یک رئیس جمهوری آمریکا به جورج دابلیو. بوش باز می گردد که پس از واقعه تروریستی یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی و حمله به نیویورک و واشنگتن توسط تروریست های القاعده اتفاق افتاد. در آن روزها، نظر سنجی ها نشان می داد که محبوبیت جورج دابلیو. بوش ۳۵ در صد افزایش یافته است.

در رده بعد از آن و با توجه به شروع جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ میلادی بود که محبوبیت بوش پدر ۱۸ در صد افزایش یافت و در این راستا، سومین رئیس جمهوری آمریکا زیچارد نیکسون بود که قرارداد صلح با ویتنام به امضا رسید.

*Obama for America

**60 Minutes

XS
SM
MD
LG