کاخ سفيد اعلام کرد پرزيدنت اوباما امروز، جمعه، در آخرين روز کنفرانس جهانی آب و هوا در کپنهاگ با وين جيبائو نخست وزير چين، ديدار خواهد کرد.
پرزيدنت اوباما رييس جمهوری آمريکا به همراه بيش از ۱۰۰ رييس دولت و کشور برای شرکت در کنفرانس روز جمعه در پايتخت دانمارک، جمع شده اند. رابرت گيبز سخنگوی کاخ سفيد روز پنجشنبه گفت پرزيدنت اوباما ترجيح ميدهد کنفرانس روز جمعه بدون قرار داد جديد آب و هوا رها شود تا اين که با يک قرار داد بد به پايان برسد.
وين جيبائو، نخست وزير چين، در نشست آب و هوايی کپنهاگ شرکت کرده است.
نماينده دولت چين گفت دولت متبوع وی اميدوار به دريافت بخشی از کمک صدميليارد دلاری آمريکاست و از اين رو، در همکاری با آمريکا، اقدام به تغيير ساختار صنايع دودزای خود خواهد کرد تا از ميزان آلاينده های جو زمين بکاهد. زيرا صنايع چين و آمريکا عامل بيش از ٤٠ درصد آلودگی جو زمين هستند.
نخست وزير چين گفته است اگر همه کشورهای جهان در زمينه کاهش گازهای گلخانه ای جوّ زمين همکاری نکنند، گفتگوهای دانمارک بی نتيجه خواهد بود.
معاون وزرات امورخارجه چين در اين باره گفت « از ديد ما اين لحظه ای تاريخی ست و ما انتظار داريم با همکاری مشترک همه کشورها بتوانيم به خواسته های کنفرانس دست يابيم.»
صنايع رو به گسترش چين، متکی به نيروی کار و سوخت ارزان از جمله بهره گيری بی اندازه از ذغال سنگ داخلی، نزديک به ٢٠ درصد توليد گازهای سمی از جمله اکسيد کربن و ديگر آلاينده های شيميايی جو زمين را به خود اختصاص داده است.
دولت چين می گويد نمی تواند به سرعت تکنولوژی متعارف خود را تغيير دهد از اين رو، با کاهش يکباره گازهای گلخانه ای عملاًً مخالف است و آن را به زيان رشد اقتصادی اين کشور می داند.
معاون وزرات امورخارجه چين می گويد برخلاف کشورهای رشديافته، در کشورهای رو به توسعه تلاش برای توسعه و فقرزدايی در اولويت قرار دارد، هرچند کاهش گازهای گلخانه ای جوّ زمين نيز از اهميت خود برخوردار است.
در همين حال نخست وزير چين تأکيد کرد دولت چين برای همکاری با جهانيان، پيمان نهايی کنفرانس را امضا خواهد کرد.
دولت چين می گويد مهمترين رخداد اين نشست همکاری دولتهای چين و ايالات متحده خواهد بود.
روز پنجشنبه بخشی از رهبران کشورهای جهان که برای نشست آب و هوايی کپنهاک به دانمارک رفته اند برای شرکت در مراسم شام پادشاه دانمارک به کاخ پادشاهی رفتند.
خانم هيلاری کلينتون وزيرامورخارجه آمريکا که به نمايندگی ايالات متحده به اين نشست رفته است، وعده دولت آمريکا مبنی بر کمک ١٠٠ ميليارد دلاری خود را اعلام کرد.
گروه کشورهای رو به توسعه در ارتباط با شرايط گلخانه ای جو زمين اقدام به تشکيل يک گروه مقتدر به نام جی ٧٧ کرده اند تا از منافع اين کشورها در جريان تصميم گيريهای آب و هوايی دفاع کند.
اين گروه که در نشست کپنهاگ شرکت کرده اند، می گويند وعده کمک يکصد ميليارد دلاری آمريکا به کشورهای رو به توسعه برای جايگزينی فناوری سبز کارساز نخواهد بود.
٣٦ کشور جزيره ای عضو اين پيمان که در معرض زيرآب رفتن براثر تغييرات آب و هوايی اند می گويند: سهم اين کشورها در آلودگی جو زمين صفر است؛ اما براثر توليدات آلاينده های صنايع کشورهای توسعه يافته يا رو به توسعه، اين کشورها نابود خواهند شد.
اين گروه می گويند در کشورهای پيشرفته، دامپروريها و کشاورزيهای صنعتی به دليل استفاده بی رويه از مواد شيميايی، نه تنها به افزايش بی رويه آلاينده های جو زمين منجر می شوند بلکه زمين و آبهای زيرزمينی را نيز آلوده ميکنند؛ از اين رو، مصراً خواستار کاهش شديد مواد شيميايی در توليدات کشاورزی و دامپروريهای صعنتی هستند.
اتحاديه آفريقا نيز خواهان دريافت کمک ٥٠ ميليارد دلاری برای مقابله با انقلابات جوی ويرانگر در اين قاره شده است که نمونه آن، آب شدن يخهای کوههای کلمجارو و سيلابهايی بی سابقه در کنيا و همزمانی خشکساليهای رو به گسترش دربخشهای بزرگی از اين قاره است.
پروتکل کيوتو در سال ۲۰۱۲ منقصی می شود. پیمان کپنهاگ تا سال ٢٠٢٠ اجرایی خواهد بود و هدفش کاهش میزان آلاینده های جو زمین به میزان ٢٥ تا ٤٠ درصد کمتر از سال ١٩٩٠ است.