رییس جمهورآمریکا، پرزیدنت باراک اوباما، روز پنج شنبه ۱۹ آذر ماه (١٠ دسامبر)، طی مراسمی در شهر اسلو، پایتخت نروژ، جایزه صلح نوبل امسال را دریافت کرد. این مراسم درحالی برگزار می شد که چند روز پیش از آن آقای اوباما اعلام کرد که ٣٠ هزار سرباز دیگر به نیروهای نظامی موجود درافغانستان اضافه خواهد کرد.
پرزیدنت اوباما ضمن ایراد نطقی به عنوان سپاس و قدردانی از اهدای جایزه صلح نوبل به او و ضمن دفاع از سیاست های خود در مقابله با دولت های سرکوب گر و ستم پیشه و افزایش شدت جنگ در افغانستان به حاضران گفت: «شاید دیگران بیشتر از من سزاوار دریافت این جایزه بوده اند.»
پرزیدنت اوباما پس از آن که جایزه صلح نوبل خود را از دست رییس کمیته اهدای این جوایز دریافت کرد با اشاره به دو کشور ایران و کره جنوبی وجاه طلبی های هسته ای آن ها گفت: «کسانی که در جستجوی صلح هستند نمی توانند در مقابل دولت های ستیزه جو آرام نشسته و رفتاری بی تفاوت داشته باشند.»
رئیس جمهورآمریکا درادامه این سخنان گفت:«رژیم های سرکوب گری که قوانین بین المللی را زیر پا می گذارند بهای گزاف این عملکرد را خواهند پرداخت.»
اعلام خبر انتخاب باراک اوباما برای دریافت جایزه صلح نوبل، که در مقام رهبری ایالات متحده آمریکا درحال حاضر در دو جنگ مختلف عراق و افغانستان در منطقه خاورمیانه درگیر است، بسیار جنجال برانگیز بوده است. برخی معتقدند این انتخاب عجولانه انجام گرفته است چرا که پرزیدنت اوباما کمتر از یک سال است که به مقام ریاست جمهوری و انجام وظایف این مقام رسیده است.
پرزیدنت اوباما سومین رییس جمهوری آمریکا درمسند قدرت است که به دریافت جایزه صلح نوبل نائل شده است. پیش از این تئودور روزولت و وودرو ویلسون توانستند این جایزه ارزشمند جهانی را از آن خود سازند. جیمی کارتر، رییس جمهوری پیشین آمریکا نیز پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود جایزه صلح نوبل را برای خدمات بشردوستانه و صلح خواهانه خود دریافت کرد.
در ماه اکتبر گذشته اعلام شد که پرزیدنت باراک اوباما برای «کوشش های شگفت آوری که در راه به کار گرفتن دیپلماسی برای نزدیک تر ساختن ملت های مختلف و مردم آن» انجام داده است به دریافت جایزه صلح نوبل نائل شده است.
امروز پرزیدنت باراک اوباما، بانوی اول میشل اوباما و دیگر اعضای خانواده اوباما درحالی که در ردیف اول تالار شهرداری شهر اوسلو، پایتخت نروژ، نشسته بودند از دریافت این مدال افتخار،به نظر فروتن و متواضع می رسیدند. پرزیدنت اوباما گفت: «من احساس می کنم که آن فضیلت لازم را در مقابل برخی از غول های تاریخ که این جایزه ارزشمند را پیش از من دریافت کرده اند ندارم. چهره های شاخصی چون آلبرت شوایتزر، مارتین لوترکینگ و نلسون ماندلا.»
اوباما در ادامه این سخنان گفت: «علاوه براین زنان و مردانی در سراسر جهان وجود دارند که برای دستیابی به عدالت، مضروب، زندانی و اعدام شده اند ...من هرگز نمی توانم با این مردان و زنانی که برخی شناخته شده اما بسیاری گمنام باقی مانده اند برابری کنم و می دانم که بسیاری از آن ها خیلی بیش تر از من لیاقت دریافت این جایزه افتخارآمیز را دارند.»
پرزیدنت اوباما در پاسخ به منتقدانی که او را برای خواهان مذاکره بودن با رژیم های سرکوب گر و مستبد سرزنش می کنند گفت که در زمان پرزیدنت ریچارد نیکسون هم مذاکره با سران دولت «چین» یک عمل نابخشودنی بشمار می رفت اما همین عمل توانست به میلیون ها تن از شهروندان چینی کمک کند تا امروز بتوانند از قهقرای فقر و انزوا بیرون آمده و با جامعه باز جهانی ارتباط برقرار کنند.
آقای اوباما هم چنین به پرزیدنت رونالد ریگان و کوشش های او در دوران جنگ سرد برای همکاری با اتحاد جماهیر شوروی و کنترل سلاح های هسته ای اشاره کرد که نهایتا موجب شد تا «کشورهای اروپای شرقی و مردمان آن صاحب اختیار و قدرت» شوند.
کمی پیش از اهدای جایزه صلح نوبل به رییس جمهوری آمریکا، «توربجورن جاگلند» رییس کمیته اهدای این جوایز گفته بود: «سیاست های اوباما بر اساس این ایدئولوژی است که هر کسی که می خواهد جهان را رهبری کند باید ارزش ها و خواست هایی را که مورد پذیرش اکثریت مردم جهان است رعایت کند. آقای جاگلند، اوباما را با رییس جمهوران دیگری چون وودرو ویلسون، فرانکلین دلنور روزولت، جان اف کندی و رونالد ریگان مقایسه کرد که به هر یک از آنان به عنوان رهبرانی جهانی در خارج از مرزهای ایالات متحده آمریکا نیز نگاه می شود.
رییس کمیته اهدای جوایز نوبل گفت که اوباما این مسئله را کاملا درک می کند که حتی نیرومندترین و مقتدرترین ملت ها می توانند به تنهایی آسیب پذیر باشند.
او اضافه کرد که اوباما و آرمان های او مقارن با اهداف مورد نظر و تحت پشتیبانی کمیته نوبل است. این اهداف و آرمان ها عبارت اند از پیشبرد دمکراسی و حقوق بشر در جهان، تقلیل سلاح های اتمی و راهیابی برای مقابله با خطراتی که شرایط محیط زیست تهدید می کنند.