لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۹

موفقیت تور جهانی گروه نیاز و موسیقی که فراسوی مرزهای جغرافیایی و فرهنگی پرواز می کند


موفقیت تور جهانی گروه نیاز و موسیقی که فراسوی مرزهای جغرافیایی و فرهنگی پرواز می کند
موفقیت تور جهانی گروه نیاز و موسیقی که فراسوی مرزهای جغرافیایی و فرهنگی پرواز می کند

گروه سه نفره «نیاز» که چندی پیش تازه ترین آلبوم خود به نام «۹سپهر» را که برداشتی است از موسیقی فولکلور ایرانی، در شهر محل سکونت خود، لس آنجلس منتشرکرده اند، هم اکنون در یک تورجهانی در شهرها و کشورهای مختلف اروپایی درحال اجرای کنسرت های موفقی هستند که توانسته است نام این گروه و اعضای آن، رامین ترکیان، نوازنده و آهنگساز، اعظم علی آهنگساز و خواننده و گرک الیس نوازنده سازهای کوبه ای آمریکایی را در میان دوستداران موسیقی در این مناطق بر سر زبان ها بیاندازد. موسیقی که بنا بر گفته اعضای گروه «موسیقی است فراتر از مرزهای جغرافیایی و فرهنگی».

گروه نیاز در سال ۲۰۰۵ با همکاری رامین ترکیان، نوازنده سازهای مختلف سنتی ایرانی و اعظم علی خواننده ایرانی تبار و بزرگ شده هند درشهر لس آنجلس پایه گذاری شده است. نیاز در مدت زمانی کوتاه توانسته است نوعی موسیقی تلفیقی شرقی وغربی ومتفاوت را در بازار پررقابت موسیقی جهانی عرضه کند و هم زمان مورد توجه شنوندگان ایرانی و غیرایرانی قرار گیرد.

رامین ترکیان، آهنگساز و نوازنده گروه که برای نخستین بار دراواخر دهه ۹۰ میلادی با گروه Axiom of choice (اکسیوم آو چویس) نواها و موسیقی ایرانی را درقالب تازه ای ازموسیقی جهانی ارائه داده است، درباره موفقیت های گروه که موجی از تماشاگران ایرانی و اروپایی را به سالن های کنسرت کشانده است می گوید: «موسیقی ما در اصل ریشه در فرهنگ ایران دارد چرا که هم اعظم علی و هم من ایرانی هستیم و با این موسیقی بزرگ شده ایم. درحال حاضر موسیقی جهانی یا موسیقی تلفیقی به مرحله ای رسیده است که با موسیقی وفرهنگ های دیگر آمیخته می شود و ما به خصوص تمرکزمان را روی ادغام موسیقی ترکی، هندی و ایرانی گذاشته ایم. ما این کار را از طریق کلام و شعرهای زبان اردو، فارسی و ترکی نیز انجام می دهیم.»

رامین ترکیان درمورد تجربیاتی که پیش از این در زمینه این نوع موسیقی تلفیقی انجام شده است به نقش موسیقی دان سرشناس ایرانی امیرخسرو دهلوی اشاره می کند: «دهلوی همیشه برای من شخصیت برانگیزنده ای بوده است. حضور او ثابت می کند که افراد دیگری نیز صدها سال پیش از این به اشکال دیگری به این فکرافتاده اند، همین کار را انجام داده اند و کوشیده اند تا فرهنگ ها را به هم نزدیک تر کنند. به همین جهت هم در آلبوم اخیر مان «۹ سپهر»، ما گزیده ای از اشعار امیر خسرو دهلوی را نیز آورده ایم. علاوه بر آن، آهنگ های فولکلوریک ایرانی۳۰۰ سال پیش را نیز به کارگرفته ایم.»

اعظم علی خواننده گروه «نیاز» زاده ایران است اما از سن چهارسالگی در هندوستان رشد و نمو و تحصیل کرده است. فرهنگ وموسیقی غنی هند اثر عمیقی بر اعظم علی داشته است و او را در طول سالیان، همواره به خود جذب کرده است. اعظم علی از هندوستان به لس آنجلس مهاجرت کرد و در آنجا زیر نظر استاد منوچهر صادقی، به نواختن سنتور پرداخت. فعالیت در رشته موسیقی به زودی به کشف صدای آوازی اعظم علی منجر شد و او در خوانندگی راه های تازه ای را تجربه کرد و با شیوه های فرم آزاد Free Form و خلاقیت لازم توانست بیان گر احساسات درونی خود باشد.

اعظم علی می خواست تا جایی که امکان دارد با سبک های مختلف موسیقی و خواندن آشنا شود. او چندین سبک و سنت خوانندگی از جمله موسیقی کلاسیک غربی، اروپایی، شرقی و سنتی هند را آموخت. هدف او رسیدن به مرحله نمایش کامل قابلیت های صدایش بود. اوم چنین توانست شیوه ای برای نوشتن ترانه های خود بیابد که تحت تاثیر آوازهای هندی، خاورمیانه ای، بلغاری، مراکشی، اروپای غربی و بیش از هر چیز ترانه های فولکور فارسی و غزل های هندی بود.

امروز، اعظم علی ابتدا موسیقی را برای اشعار سروده خودش می سازد و سپس با رعایت کامل قواعد آواز، آن را می خواند و برای دستیابی به زبانی جهانی تا جایی که ممکن است از صدای خود به صورت یک ساز استفاده می کند.

گروه نیاز به علت نگاه تازه ای که به موسیقی سنتی ایرانی دارد و درعین حال به خاطر تم عرفانی وشرقی آن مورد پسند مخاطبان غیرایرانی قرارگرفته است. این گروه هم چنین موفق شده است تا ترکیب تازه ای از موسیقی سنتی جهان و موسیقی الکترونیک را بوجود بیاورد.

اعظم علی می گوید که او در طول ۱۵سال فعالیت های هنری همواره کوشیده است که در صحنه موسیقی برای هموطنان ایرانی خود یک نمونه باشد: «من امیدوارم که موسیقی ما بتواند آن دسته از ایرانیان نسل دومی که با موسیقی سنتی و پاپ ایرانی تاکنون ارتباطی برقرارنکرده اند را نیز به خود جلب کند.»


XS
SM
MD
LG