لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۷

نسخه – سوالات از شما، پاسخ از ما‌ | توضیح دکتر شیده رضایی درباره بیماری کرونا


عکسی از قرنطینه بیماران کرونا در بیمارستان مسیح دانشوری تهران.
عکسی از قرنطینه بیماران کرونا در بیمارستان مسیح دانشوری تهران.

هر هفته می‌توانید سوالات پزشکی خود را برای طرح با دکتر شیده رضایی برای صدای آمریکا به آدرس @sendvoa در تلگرام ما (کلیک کنید) بفرستید.

سوال | جاوید: درمورد کرونا اطلاعات بیشتری بدهید. چه کنیم که مبتلا نشیم؟

پاسخ | دکتر شیده رضایی: کرونا نام گروه بزرگی از ویروس هاست که غالبا پستانداران و پرندگان را مبتلا می‌کند. ویروس سرماخوردگی، سارس، مرس، و کرونا ویروس نوظهوری که همه گیری آن از ماه گذشته در ووهان چین آغاز و کووید ۱۹ نام گرفت، همگی از خانواده کرونا هستند. کرونا ویروس ها در طول ۵۵ سالی که از شناسایی آن ها می‌گذرد، بارها توانایی انتقال از پرندگان به پستانداران (از جمله انسان) و بالعکس را یافته و موجب ابتلا و مرگ مبتلایان شده است.

کووید ۱۹ یا کرونا ویروس نوظهوری که با اپیدمی آن در ایران و جهان روبرو هستیم، تا حدود زیادی ناشناخته است و اطلاعات پزشکی موجود درباره آن محدود است.

مهم ترین نکاتی را که درباره بیماری‌زایی، راه های انتقال و پیشگیری کووید ۱۹ می‌دانیم شامل موارد زیر است.

منشأ و کانون همه گیری:

اپیدمی این ویروس، از ووهان چین، و به احتمال زیاد از بازار فروش دام های زنده آن شهر آغاز شده است. در این بازار حیوانات وحشی و گونه های جانوران متعددی خرید و فروش می‌شود، که شکار بسیاری از آنها قاچاق و بدون نظارت بهداشتی ذبح می‌شود. هنوز اطلاع موثقی درباره نوع جانور یا مخزن احتمالی ویروس، منتشر نشده است.

دوره نهفتگی: یا فاصله زمان بین سرایت ویروس، و بروز نشانه های کرونا ویروس، چهارده روز است. طی این دو هفته، به رغم اینکه فرد هیچ نشانه ای از بیماری ندارد، قدرت آلوده کردن دیگران را دارد و این مطلب بسیار مهم و نگران کننده است، زیرا یافتن بیماران بدون علامت در میان میلیون ها فرد سالم بدون علامت، تقریبا غیر ممکن است. از همین رو یکی از موثرترین راه های مهار گسترش کرونا ویروس نوظهور یا کووید ۱۹، قرنطینه ۱۴ روزه افرادی است که در کانون بیماری اقامت یا گذر کرده اند. با اینهمه به دلیل اینکه قرنطینه کردن افراد نیاز به مجوز قانونی، تامین بودجه، اراده سیاسی و تشکیلات وسیع بهداشتی و پشتیبانی دارد، بهترین راه برای محافظت شخصی، ماندن در خانه و اجتناب از حضور در اماکن عمومی حتی مدارس و ادارات است. در حال حاضر ایران، اقدام به تعطیلی بسیاری از مراکز عمومی کرده است، اما برای مقابله با کرونا ویروس نوظهور نیاز به اقدام های همه جانبه و فراگیر در استان های آلوده و مجاور آن است.

برای محافظت از خود، باید از همه سفرهای درون شهری و برون شهری غیر ضروری، مهمانی ها، مراسم مذهبی، مجالس عمومی و حتی ویزیت پزشک و مراجعه غیر اورژانس به بیمارستان خود‌داری کرد.

سفر به شهرهای آلوده نظیر قم، حتی اگر ضروری است باید لغو شود.

به شایعات بی‌اساس درباره منشأ بیماری و اثربخشی درمان های سنتی توجه نکنید.

اطلاعات بهداشتی و پزشکی را فقط از سازمان های معتبر، نظیر اداره کل مبارزه با بیماری های واگیر دریافت کنید.

گرچه راه انتقال بیماری هنوز مشخص نیست، سازمان های بهداشتی، توصیه می‌کنند، دست ها و سطوحی را که با آن تماس دارید، مکررأ شسته و ضد عفونی کنید. با اینهمه، سودمندی استفاده از ماسک های معمولی برای سرایت بیماری، به رغم طرفداران بسیار، اثبات نشده است.

سر آخر اگر یک مطلب را قرار است به خاطر بسپارید، تا سر حد امکان از خانه خارج نشوید و در صورت بروز نشانه های ملایم بیماری، فرد مبتلا را از بقیه جدا کنید. چنانچه فرد بیمار بدحال یا تبدار است و یا احساس تنگی نفس می‌کند، او را به سرعت به بیمارستان منتقل کنید.

XS
SM
MD
LG