لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۶

گذار قدرت در کره شمالی نهایی شد


براساس گزارش جدیدی که یک نهاد غیردولتی و مستقل منتشر کرده است، انتقال قدرت به کیم جونگ اون نهایی شده است.

«گروه بحران بین الملل» در گزارش روز چهارشنبه (۲۵ ژوییه) خود پیش بینی کرده است که چشم انداز اصلاحات در این کشور فقرزده بسیار نامحتمل است و رهبر جوان این کشور مجهز به جنگ افزارهای اتمی، به مدت چندین دهه بر این کشور حکمرانی خواهد کرد.

بر پایه گزارش «گروه بحران بین الملل»، با وجود برکناری یک چهره برجسته ارتش از قدرت، نشانه روشنی از هیچ گونه توطئه چینی برای سرنگونی رهبر جدید و جوان کره شمالی وجود ندارد.

مطبوعات کره جنوبی و دیگر رسانه ها از منابع ناشناس نقل کرده اند که احتمال دارد برای دستیابی به قدرت در پیونگ یانگ مبارزه ای در راه باشد.

در یک گزارش ادعا شده است که در بحبوحه برکناری ری یانگ هو، معاون فرمانده ارتش، درگیری مسلحانه به وقوع پیوسته بوده است. یک روزنامه چاپ سئول نیز گزارش داده است که استراق سمع از اظهارات رئیس ستاد کل ارتش و انتقاد وی از طرح کیم برای بازکردن درهای این کشور عقب مانده به روی جامعه بین الملل از سمت خود برکنار شد.

دانیل پینکستون، تحلیلگر ارشد و نویسنده اصلی گزارش «گروه بحران بین الملل» می گوید که پدر کیم برای حصول اطمنیان از این که پسرش با امنیت و سلامت بر مسند قدرت تکیه خواهد زد، سرمایه گذاری و تلاش های بسیاری کرده بود.

او گفت: «کیم جونگ اون، با وجودی که طی روزهای اخیر ارتشبد ری یونگ هو را پاکسازی کرد، اما با توان بسیار بر قدرت چنگ انداخته است. من معتقدم در برابر اقدام گروهی علیه حکومت خاندان کیم جونگ اون، موانع قدرتمند بسیاری وجود دارد. تغییرات چشمگیر قابل توجهی در آینده نزدیک در سیاست های این کشور مشاهده نمی کنیم.»

گمان می رود که مقامات بلندپایه ارتش و دولتمردان سیاسی پیونگ یانگ بر تجارت پرسود اقتصاد دولتی این کشور نظارت و کنترل داشته باشند. آقای پینکستون می گوید برخی از این افراد «سودهای بسیار کلان و اغراق آمیزی» از این راه به دست می آورند و کیم باید برای آفرینش ائتلاف جدیدی از حامیان خود، فرصت های (بازرگانی) را توسعه دهد و برخی از هواداران و حامیان هم نسل پدرش را نیز در محفل خود نگه دارد.

او می افزاید «می توانید درگیری ها و چالش های درونی بر سر حق زمین و ملک و دسترسی به منابع را تصور کنید. شاید این مبارزات در داخل محفل رهبر جدید و ارتشبد پاکسازی شده نیز وجود داشته و در مورد منابع و یا چگونگی اختصاص آن ها به تجار و یا بخش بازرگانی اختلاف نظرهایی داشتند، شاید این مقام بلندپایه ارتش حریص شده و سعی کرده بود تا مبالغ بیشتری را برای خود به جیب بزند».

پینکستون و تحلیلگران دیگر به حدس و گمان ها در مورد اختلاف نظر پیرامون مسیر سیاستگذاری و یا حتی مبارزه بر سر قدرت اشاره می کنند، اما شواهد محکمی هنوز در این مورد ظهور نکرده است.

برخی از تحلیلگران برای نتیجه گیری در این مورد و به ویژه در مورد احتمال اعمال اصلاحات در کره شمالی احتیاط به خرج می دهند.

در گزارش «گروه بحران بین الملل» نتیجه گیری شده است که «چشم انداز اصلاحات بسیار نامحتمل است». پینکستون می گوید شواهد اندکی که از پیونگ یانگ به دست آمده است از این واقعیت حکایت می کند که احتمال شروع اعمال چنین تغییراتی بسیار اندک است.

او گفت: «تغییر ساده به معنای اصلاح نیست. از دیدگاه من، اصلاح به معنای تحول در شیوه حاکمیت، تغییر در (ساختار) نهادها و اتکای بیشتر به بازارها برای اختصاص منابع است. اصلاحات به معنای حاکمیت قانون، تقویت سرمایه گذاری و مشارکت اقتصادی و نهادهای مردمی است تا بتوانند در بازار فعالیت کنند و در فعالیت های اقتصادی نقش داشته باشند. اما این روند هنوز در کره شمالی مشاهده نشده است.

یک منبع اطلاعاتی امنیتی غربی به صدای آمریکا گفت شواهدی مبنی بر تغییرات بنیادین در این کشور مشاهده نمی شود، اما تحولات جالبی به صورت روزانه در پیونگ یانگ به وقوع می پیوندند. ترمیم و جابجایی پرسنل و اقداماتی برای تقویت بیشتر وجهه رهبر بی تجربه کشور و نیز انتقادهای شدید و تازه از رئیس جمهوری کره جنوبی از جمله این تحولات هستند.

یکی از نگرانی های عمده منابع اطلاعاتی و امنیتی این است که آیا پیونگ یانگ بر مسائل داخلی کشور متمرکز شده است و یا بار دیگر در پی ایجاد یک بحران خارجی همچون تحرکات نظامی، آزمایش موشکی، پرتاب ماهواده و یا حتی انفجارهای اتمی زیرزمینی است تا جایگاه کیم جونگ اون را محکم تر کند.

پینکستون می گوید «اگر وجهه رهبری و به ویژه کیم جونگ اون تضعیف شود و او ضرورت نوعی قدرت نمایی، به ویژه برتری نظامی را احساس کند، احتمال دارد که به نوعی اقدام نظامی تحریک آمیز دست بزند. اگر رهبران این کشور تصور کنند که این تحرکات نظامی بر انتخابات ریاست جمهوری کره جنوبی تاثیر خواهد گذاشت و به نفع آن ها تمام می شود، به طور قطع به این کار دست خواهند زد».

مردم کره جنوبی در ماه دسامبر به پای صندوق های رای می روند تا یک رئیس جمهوری جدید را جایگزین پرزیدنت لی میونک باک کنند. وی که فقط برای یک دوره پنج ساله می تواند بر این مسند تکیه بزند. سئول با پیونگ یانگ مناسبات دیپلماتیک ندارد.

کره شمالی طی دهه های گذشته و از زمانی که روسیه در سال ۱۹۴۵ کیم ایل سونگ، پدربزرگ رهبر کنونی کشور را بر مسند قدرت منصوب کرد، در چنگال قدرت این خانواده بوده است.

در گزارش «گروه بحران بین الملل» آمده است که رهبر کنونی بدون دسترسی به منابع برای تداوم حضور در مسابقه تولید سلاح های متعارف، برای حفظ امنیت کشورش به تکیه بر سلاح های اتمی و دیگر توانایی های از این قبیل نیاز خواهد داشت.

کره شمالی دو آزمایش اتمی انجام داده است و تحلیلگران می گویند برای ساخت موشک بالستیکی که از توانایی حمل کلاهک اتمی برخوردار باشد، برنامه بلندمدتی دارد.
XS
SM
MD
LG