آکادمی علوم سوئد که اعطا کننده جایزه نوبل ادبیات است، اهدای جایزه سال ۲۰۱۸ نوبل ادبیات را به سال آینده موکول کرد.
تصمیم آکادمی علوم سوئد در تعویق اعطای جایزه نوبل ادبی ۲۰۱۸ ناشی از رسواییهای اخیر جنسی و مالی در این آکادمی است.
آندرس اولوسن دبیر دائمی این آکادمی طی بیانیه ای اعلام کرد که اینآکادمی قبل از اعلام جایزه بعدی ادبیات نیاز به فرصتی برای جلب مجدد اعتماد عمومی دارد.
بحث درباره چگونگی مقابله با رسوایی مربوط به ژان کلود آرنول عکاس و چهره هنری - فرهنگی مشهور فرانسوی- سوئدی و همسر شاعر سرشناس کاترینا فراس-تنسون باعث ایجاد شکاف در داخل این نهاد شده است.
پیشتر «پیتر انگلند»، دبیر پیشین آکادمی سوئد پیش بینی کرده بود که این رسوایی ها ممکن است اعطای جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۸ را به تأخیر بیاندازد.
ماجرا از ماه نوامبر گذشته آغاز شد. زمانی که جنبش موسوم به #من هم «# می تو» در حمایت از زنان قربانی آزار جنسی راه افتاد، ۱۸ زن پا پیش گذاشتند و ادعا کردند که «ژان کلود آرنول»، یکی از چهره های بانفوذ فرهنگی سوئد و همسر «کاتارینا فراستِنسون»، شاعر و عضو آکادمی نوبل آنها را آزار داده است.
پلیس در حال بررسی بیشتر صحت این اتهامات است و «آرنول» این ادعاها را دروغ می خواند. «آرنول» همچنین به افشای نام برنده های نوبل ادبیات پیش از اهدای جوایز متهم شده است.
اختلاف بر سر چگونگی رویارویی با این مسأله باعث ایجاد نفاق بین اعضای آکادمی سوئد شد.
پس از این اتفاقها، نزدیکان «آرنول» ، «سارا دینیوس» دبیر آکادمی را که پیگیر اتهامات آزار جنسی شده بود تحت فشار قرار دادند و در نهایت او استعفا داد و صندلی شماره ۷ خود در آکادمی را ترک کرد.
معترضان می گوید چرا زنان باید تاوان رفتار زننده مردان را پس دهند
«سارا دینیوس»، که پژوهشگر تاریخ ادبیات دانشگاه استکهلم است نخستین زنی است که مدیریت این آکادمی سوئدی را در دست می گیرد و در طول سالها فعالیت خود سعی کرده است تا سنتهای قدیمی را از میان بردارد و به مدرن کردن این آکادمی کمک کند.
پس از «دینیوس»، شش عضو دیگر آکادمی هم استعفا دادند. کناره گیری تعدادی از زنان تأثیرگذار فرهنگی از سمت خود ده ها معترض را به خیابان کشاند.
آنها در خارج از ساختمان آکادمی سوئد جمع شدند و از بقیه اعضاء هم خواستند تا استعفا دهند.
برخی از زنان سوئدی که مقامات دولتی دارند نیز از «سارا دینیوس» حمایت کردند.
آنها می گویند نباید یک زن، تاوان رفتار زننده یک مرد را پس بدهد.
نگرانی در مورد اعتبار نوبل و میانجیگری پادشاه سوئد
آکادمی سوئد در سال ۱۷۶۸ توسط گوستاو سوم، پادشاه سوئد بنیان گذاشته شد. آکادمی ۱۸ عضو دارد که سمتهایشان دائمی است و طبق قانون، اجازه کناره گیری ندارند.
کارل گوستاو شانزدهم، پادشاه کنونی سوئد پس از رسوایی های اخیر آکادمی پا پیش گذاشت و خواهان تغییر برخی از قوانین و اصلاحات جدی در ساختار آکادمی شد.
بنیاد نوبل نگران خدشه دار شدن اعتبار آکادمی نوبل و بینش «آلفرد نوبل» است و تلاش می کند هر چه سریعتر مشکلات موجود را حل و فصل کند.