پیتر انگلاند، دبیردائمی آکادمی اهدای جوایز نوبل در سوئد در حضور خبرنگاران از سراسر جهان رسما اعلام کرد که:«جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۰۹ به نویسنده آلمانی تبار، هرتا مولر اهدا خواهد شد. نویسنده ای که با تمرکز بر روی اشعاری با کلام های صادقانه محرومیت های اجتماعی رابه بهترین نحوبه تصویرکشیده است.»
خانم مولر یکی از اقلیت های آلمانی تبار اهل رومانی است که شناخت عمیقی از زندگی تحت رژیم حاکم مادام العمری چون چائوشسکو، سیاست مدار کمونیست رومانیایی که روز کریسمس ۱۹۸۹ به همراه همسرش النا توسط انقلابیون تیرباران شد دارد. آثار هرتا مولر که در آن زمان مرتبا توسط دولت کمونیست رومانی سانسور می شد به صورت قاچاقی به آلمان ارسال می شد وهمواره با نقدهای غوغا برانگیزی روبرو بوده است.
مولر نهایتا در سال ۱۹۸۷ به همراه همسر خود به آلمان مهاجرت کرد. نوشتارهای او از این تاریخ به بعد در رابطه با دشواری های زندگی در یک دهکده کوچک آلمانی زبان در رومانی و فساد و سرکوبی هایی که در آن جا جریان داشت و هم چنین مبارزات این زن نویسنده برای دست یافتن به آزادی بیان بوده است.
کشور رومانی با تاریخی کهنسال که قدمت آن به زمان لشکرکشی های داریوش پادشاه ایران برضد «اسکیت ها» در جنوب رود دانوب باز می گردد، در زمره کشورهای بلوک شرق سابق قرار داشت و دوران حکومت کمونیستی به رهبری نیکلا چائوشسکو در این کشور در حدود سی سال به طول انجامید تا سرانجام در دسامبر سال ۱۹۸۹ میلادی این حکومت کمونیستی سرنگون شد و جمهوری سوسیالیستی رومانی جای خود را به جمهوری رومانی داد که به گروه کشورهای آزاد پیوسته بود. در دهه ۹۰ میلادی و در پی تحولات بوجود آمده اقتصادی، رومانی شرایط بسیار سختی را گذراند و گرانی و تورم بیش از پیش بر مردم این کشور فشار آورد.
درسال ۲۰۰۷ رومانی رسما عضو اتحادیه اروپا شد. دولتمردان رومانی معتقدند عضویت در اتحادیه اروپا هرچند در کوتاه مدت باعث فشار آمدن به مردم و مخصوصا قشر کم در آمد خواهد شد اما در دراز مدت منافع فراوانی برای رومانیایی ها در پی خواهد شد.
پیتر انگلاند، مولر را یک پدیده ادبی و یک نویسنده فوق العاده می خواند:« همه برندگان برجسته ای که به جایزه نوبل ادبی دست پیدا کرده اند مسلما هنرمندان منحصر به فرد و استثنایی بوده اند. اما شیوه نگارش مولر، زبانی که او در نوشته های خود به کار گرفته است از یک طرف و از سویی دیگر این مسئله که او واقعا داستانی در مورد زندگی در یک کشور تحت رژیم دیکتاتوری دارد و قصه رشد و نمو به عنوان یک اقلیت در یک کشور دیگر که درواقع او را درمیان افراد خانواده اش نیز به صورت غریبه ای درآورده است همه و همه از نکات بسیار قوی و محکمی است که در داستان های او وجود دارد.»
خانم مولر ۵۶ ساله بنا بر گزارش های رسیده از این موفقیت بی نهایت خوشحال است به خصوص در این رابطه که بسیاری از افراد معتقدند اهدای این جایزه به او در واقع یک نشانه تائید و تاکید بر ریشه کن شدن کمونیسم در اروپا از ۲۰ سال پیش تا کنون بوده است.
مولر سومین اروپائی است که در طول سه سال متمادی به جایزه نوبل ادبی دست پیدا می کند. او هم چنین دهمین فرد آلمانی تبار و دوازدهمین زنی است که توانسته است این افتخار مهم ادبی و بیش از ۱/۴ میلیون دلار پول نقد از طرف آکادمی نوبل را از آن خود سازد.