«باب دیلن» ترانهسرای برجسته، در متن سخنرانی که به مناسبت دریافت جایزه نوبل ادبیات به سوئد فرستاد، نوشت همه اهمیت ترانه در این است که در شنونده تاثیر بگذارد. متن سخنرانی او دیروز انتشار یافت.
بنیاد «نوبل» دیروز، دوشنبه، متن کامل سخنرانی باب “دیلن»، ترانهسرا و خواننده شاخص آمریکائی را منتشر کرد. آقای «دیلن»، ۷۶ ساله، که برای دریافت جایزه نوبل ادبیات از حضور در استکهلم امتناع ورزیده بود، در سخنرانی خود نوشت: «اگر ترانه شما را برمیانگیزد، همه اهمیت آن در همین است.»
دریافتکنندگان جایزه نوبل شش ماه وقت دارند که سخنرانیای برای پذیرش جایزه نوبل، تهیه کنند. اغلب دریافتکنندگان جایزه، این سخنرانی را طی مراسم سالانه در سوئد، ایراد میکنند، اما «باب دیلن» در مراسم روز ۱۰ دسامبر ۲۰۱۶ در استکلهم حضور نداشت. او ماهها بعد، یک سخنرانی تهیه کرد و در لس آنجلس، آن را روی نوار ویدیو ضبط کرد.
بنا به گزارش خبرگزاریها، کار «دیلن» بیسابقه نیست. از «الیس مانرو» نویسنده آمریکائی نیز که در سال ۲۰۱۳ در مراسم بنیاد نوبل حضور نیافت، نوار ویدیوئی شامل یک مصاحبه در مراسم پخش شد.
«فصیح»
«سارا دنیوس» دبیر دائمی آکادمی سوئد، برگزارکننده جایزه نوبل، در یک پست«بلاگی که دیروز به این مناسبت منتشر کرد، مینویسد: «سخنرانی باب دیلن، خارقالعاده، و چنانکه انتظار میرود، فصیح است.»
خانم «دنیوس» میافزاید: «حالا که سخنرانی ایراد شده، فصل نوبل «باب دیلن» به پایان خود نزدیک میشود.»
پیش از فرستادن سخنرانی خود به بنیاد نوبل، «باب دیلن» یک مصاحبه طولانی و روشنگر از خودش با نویسنده «بیل فلانگن» را در وبسایت خود منتشر کرد، که در آن، از علاقه نویافته خود به ترانههای پاپ سبک «استاندارد»، نظیر «فرانک سیناترا» و همچنین ترانههای سبک مردمی (فولک) از هنرمند معاصر خود، «جون بائز» سخن میگوید.
سخنرانی ۴ هزار کلمهای باب «دیلن»، ۲۷ دقیقه طول میکشد و در حاشیه آن، نوای پیانوی سبک «جاز» به گوش میرسد. «ترویس اندروز» نویسنده «واشنگتن پست» سخنرانی باب «دیلن» را، رسالهای در تشریح نفوذ کلام و موسیقی «دیلن» توصیف کرد.
باب «دیلن» در آغاز سخنرانی مینویسد: «وقتی جایزه نوبل ادبیات را دریافت کردم، ابتدا در شگفت شدم که چگونه ترانههای من به ادبیات مربوط میشوند. حالا میخواهم این ارتباط را توضیح دهم و به یقین، توضیح من، پرپیچوخم خواهد بود، اما امیدوارم آنچه خواهم گفت، باارزش و مفید باشد.»
در این سخنرانی، که ترکیبی از جملات مستقیم و صریح و عبارات مبهم است، «دیلن» خود را وامدار «بادی هالی» یکی از پدران «راک اند رول» میداند که در ۲۲ سالگی، هنگامی که «دیلن» ۱۸ سال داشت، از جهان رفت. «دیلن» همچنین به تشریح منابع الهام خود میپردازد، از کتاب «موبی دیک» اثر «هرمان ملویل» گرفته، تا بانجوی «چارلی پول»، هنرمند موسیقی «کاونتری»، و در ضمن، برخی از ترانههای داستانی خود را یادآور میشود.
بیاعتنا
«دیلن» که هنگام اعلام برنده شدن جایزه اش، در «لاسوگاس» روی صحنه کنسرت بود، ابتدا به این خبر کاملا بیاعتنائی کرد. بعد به بهانه «تعهدات قبلی» از حضور در مراسم جایزه نوبل، امتناع ورزید.
«آزیتا راجی» سفیر آمریکا در سوئد، این جایزه را که ۹۰۰ هزار دلار نقد همراه آن است، به نیابت از سوی «دیلن» دریافت کرد.
«دیلن» در پیام فروتن برای بنیاد نوبل، هر چند خود را با «ویلیام شکسپیر» مقایسه میکند، ولی تاکید میکند که خود را لایق جایزه «نوبل» نمیداند.
در این مراسم، «پتی اسمیت» ترانهسرا و خواننده همنسل «دیلن»، اجرائی بینقص از ترانه مشهور «باران سختی خواهد بارید» A Hard Rain’s a-Gonna Fall را اجرا کرد.