لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۷

گزارش: تسليحات اتمی در شبه جزيره کره در کانون توجه مطبوعات قرار دارد


گزارش: تسليحات اتمی در شبه جزيره کره در کانون توجه مطبوعات قرار دارد
گزارش: تسليحات اتمی در شبه جزيره کره در کانون توجه مطبوعات قرار دارد

انتشار گزارش يک دانشمند هسته ای آمريکا در شماره روز شنبه روزنامه نيويورک تايمز که در ۱۲ نوامبر از تأسيسات هسته ای به گفته او مدرن و متحير کننده کره شمالی ديدن کرده است رييس کميته روابط خارجی سنای آمريکا را بر آن داشته است تا بر نياز به از سر گيری مذاکرات هسته ای جهت عاری ساختن شبه جزيره کره از سلاح هسته ای تأکيد کند.

سناتور جان کری رييس کميته روابط خارجی سنای آمريکا در پی انتشار گزارش فعاليت های هسته ای جديد کره شمالی روز گذشته با صدور بيانيه ای گفت: «اين امر بايد سازمان ملل متحد را بی درنگ به از نو آزمودن ِ موثر بودن ِ تلاشها برای اعمال تحريم ها عليه برنامه های هسته ای آن کشور کند. علاوه بر آن سناتور کری بر اين اعتقاد است که انتشار گزارش فعاليت های هسته ای جديد کره شمالی تأکيدی بر نياز به ادامه مشورتهای نزديک با کره جنوبی و ديگر همپيمانان با هدف گفتگوهای مجدد چند جانبه دارد.»

به باور سناتور کری چين بعنوان نزديکترين و با نفوذترين همپيمان کره شمالی که روابط تجاری گسترده ای با آن کشور دارد می تواند موجب بالا بردن اقدامات جامعه بين المللی در رابطه با کره شمالی باشد.

در حاليکه مقامات نظامی ايالات متحده از جمله مايک مالن رَييس ستاد مشترک نيروهای مسلح اخبار مربوط به کره شمالی را بسيار خطرناک توصيف و آن کشور را به ادامه راهی متهم می کند که می تواند موجب بی ثباتی شبه جزيره کره شود را برت گيتس وزير دفاع آمريکا نيز روز گذشته در بوليوی گفت که او نمی تواند باور داشته باشد که تأسيسات جديد کره شمالی بخشی از برنامه توليد انرژی هسته ای برای مصارف صلح آميز باشد. آقای گيتس می گويد اين تأسيسات بنظر می رسد برای غنی سازی اورانيوم بوده و می تواند کره شمالی را برای ساخت چند بمب هسته ای ديگر علاوه بر آنهايی که تصور می شود دارد ياری دهد. سناتور کری در بيانيه خود می گويد تنها يک خط مشی همه جانبه می تواند به ثبات صلح و توسعه تلاشها برای حذف قابل تأييد برنامه های هسته ای کره شمالی بيانجامد.

پس ازاينکه يک کارشناس هسته ای آمريکا از تاسيسات پيچيده غنی سازی اورانيوم با بيش از ۱۰۰۰ سانتريفيوژ در کره شمالی خبر داد استفن باسورث در رأس هييتی از ديپلماتها و افسران اطلاعاتی روانه منطقه شرق آسيا شد.

استفان باسوُرث، فرستاده ويژه آمريکا در کره شمالی و رييس تيم اعزامی ايالات متحده،در اوايل روز دوشنبه در کره جنوبی آنچه را که وی «حرکتی تحريک آميز از سوی کره شمالی» توصيف کرد نااميد کننده خواند.

استفان باسورث گفت «اين خبر کاملا نااميد کننده است اما ما از اين خبر متعجب نشديم زيرا همواره آرمانهای کره شمالی را برای توليد اورانيوم غنی شده دنبال و تجزيه و تحليل کرده ايم.»

اما تيم اعزامی آمريکا پس از نشست خود در توکيو به چين می رود. پيشتر سخنگوی ارشد دولت ژاپن گفته بود که فعاليت های تازه درسايت پيونگ يانگ «کاملا غيرقابل قبول است.»

يوشيتو سَنگوکو، دبير ارشد کابينه ژاپن، می گويد: «ژاپن همراه با ديگر کشورها «تمام تلاش» خود را برای اعمال فشار به کره شمالی جهت تعليق برنامه هسته ای اش انجام خواهد داد.

يوشيتو سَنگوکو گفت «اگر گزارش رسانه ها درست باشد وضعيت بسيار جدی ست. حرکت کره شمالی در جهت توسعه برنامه هسته ای اش از نظر امنيت کشور ما و نيز صلح و ثبات منطقه قابل قبول نيست.»

آقای باسورث نيز گفت توسعه امکانات غنی سازی اورانيوم توسط کره شمالی نقض قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد و وعده های اين کشور در توافقنامه شش کشور در سال ۲۰۰۵ ميلادی ست. با اين حال، او از سرگيری مذاکرات شش جانبه در مورد برنامه هسته ای پيونگ يانگ را رد نکرد.

کره شمالی خواستار از سرگيری مذاکرات درباره پيشنهاد کمک های اقتصادی در ازای توقف برنامه هسته ای آن کشور بوده است.

مقامات نظامی آمريکا هشدار دادند که تحولات اخير در فعاليتهای اتمی کره شمالی ميتواند توانايی آن کشور را در توليد و تحويل سلاحهای هسته ای قابل دوام سرعت بخشد .

درياسالار مايک مولن رييس ستاد مشترک ارتش آمريکا روز يکشنبه در گفتگو با شبکه تلويزيونی کره شمالی را يک کشور خطرناک توصيف کرد و گفت او مدتها است نسبت به تواناييهای اتمی کره شمالی نگران بوده است.

درياسالار مولن گفت مطمئنا اين تواناييها به خطر اتمی کره شمالی واقعيت می بخشد و بايد مرکز توجه ما قرار گيرد.

رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا، نيز نسبت به توانايی کره شمالی در توليد دستگاههای بيشتر اتمی هشدار داد و وزير دفاع کره جنوبی «کيم تانُه يانگ» نيز روز دوشنبه در جلسه کميته ای با قانونگذاران کره جنوبی از مذاکره با آمريکا بمنظور استقرار دوباره سلاحهای اتمی تاکتيکی برای نخستين بار پس از ۱۹ سال در کره جنوبی صحبت کرد هرچند روز سه شنبه اعلام شد کره جنوبی چنين اقدامی نخواهد کرد.

انتشار ديدار يک دانشمند هسته ای آمريکا از عمليات غنی سازی اورانيوم در سايتی که پيونگ يانگ می گويد بيش از دو هزار سانتريفيوز کامل دارد، موجب نگرانی های واشنگتن و سئول شده است. آقای باسورث روز دوشنبه گفت واشنگتن متعهد است در واکنش به پيونگ يانگ با متحدان منطقه ای، همکاری نزديک داشته باشد.

با اين حال مقامات ارشد آمريکا، هشدار داده اند که تاسيسات جديد کره شمالی، می تواند به توانايی آن کشور در توليد و انتقال سلاح های هسته ای سرعت بخشد.

XS
SM
MD
LG