هیلاری ردهام کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا پس از ملاقات با پرزیدنت اوباما و گروه امنیت ملی کاخ سفید آخرین تحولات مربوط به اعمال قطعنامه های ۱۹۷۰ و ۱۹۷۳ را در اختیار نمایندگان رسانه ها گذاشت.
خانم کلینتون پنجشنبه شب – ۴ فروردین ماه – اعلام کرد «امروز ما گام تازه ای بر داشته ایم و با متحدان خود در ناتو موافقت کرده ایم که انتقال فرماندهی و کنترل ممنوعیت پرواز در لیبی بر عهده ناتو گزارده شود».
در روزهای اخیر چگونگی نقش آمریکا در لیبی مورد پرسش بسیاری از قانون گزاران آمریکائی و برخی از رسانه ها قرار گرفته بود و اعلام وزیر امور خارجه آمریکا در مورد برداشتن این گام جدید به این سردرگمی ها پایان داد، هر چند که ناتو تنها به امر کنترل ممنوعیت پرواز در لیبی خواهد پرداخت و نه چیز دیگر.
انتقال فرماندهی و کنترل به ناتو برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از جلسات ۴ روزه سفرای ائتلاف در بروکسل به نتیجه رسید.
این توافق سرانجام پس از گفت و گوی تلفنی بین هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا، آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه، ویلیام هاگ وزیر امور خارجه بریتانیا و احمد داوود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه انجام گرفت.
خانم کلینتون هنگام کنفرانس مطبوعاتی پنجشنبه شب خود گفت ائتلاف بین المللی مجبور به این اقدام شد و هواپیماهای فرانسه، نخستین هواپیماهائی بودند که آسمان بنغازی را در نوردیدند، پس از آن موشک های کروز آمریکا و بریتانیا حمله را به آن منطقه و به سیستم دفاع هوائی رژیم دنبال کردند تا راه را برای هواپیماهای متحدین در اجرای منطقه پرواز ممنوع در لیبی هموار کنند.
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا همچنین به اعلام آمادگی امارات متحده عربی برای پیوستن به متحدین و اعزام هواپیماهای جنگنده خود به لیبی برای دفاع از غیرنظامی ها در آن کشور و همچنین مشارکت در اجرای منطقه پرواز ممنوع خوشامد گفت و آن را گامی مهم به حساب آورد.
خانم کلینتون اعلام کرد روز سه شنبه آینده برای هماهنگی با متحدین آمریکا در مورد آینده و این که چه باید کرد به لندن می رود تا در یک کنفرانس بین المللی که بریتانیا آن را همایش کرده است، شرکت کند.
خانم کلینتون گفت پرزیدنت اوباما از همان ابتدا گفته بود که نقش نظامی آمریکا به زودی محدود خواهد شد و اکنون می بینیم که تعداد هواپیماهای آمریکائی درگیر در عملیات لیبی به طور قابل ملاحظه ای کم شده و در برابر تعداد هواپیماهای جنگی کشورهای دیگر افزایش یافته است.
با این همه هنوز نقش آمریکا در عملیات متحدین در لیبی برخوردار از اهمیت است زیرا بخش اعظمی از امکانات نظامی ناتو در چارچوب سهم و نقش نظامی-سیاسی آمریکا قرار دارد.
ایالات متحده آمریکا حدود ۶۷ در صد از بودجه نظامی ناتو – پیمان آتلانتیک شمالی - را تاًمین می کند، بودجه تعهدی آمریکا ۱۱ برابر بودجه بریتانیا و ۱۲ برابر بودجه فرانسه است و کشورهای بریتانیا و فرانسه به ترتیب پس از آمریکا قرار گرفته اند.
آندره راسموسن، دبیر کل ناتو روز جمعه در بیانیه ای گفت ما کنترل منطقه پرواز ممنوع را بر فراز آسمان لیبی اعمال خواهیم کرد و افزود «ما این اقدام را به عنوان بخشی از تلاش گسترده تر جامعه بین المللی برای حمایت از شهروندان لیبی در برابر رژیم قذافی انجام می دهیم».
... و در کاخ سفید اما، تام دانیلون مشاور شورای امنیت ملی به قطعنامه ای که روز پنجشنبه در جهت تعیین یک گزارشگر ویژه برای رسیدگی به نقض حقوق بشر در ایران از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به تصویب رسید؛ خوشامد گفت.
وی در بیانیه ای گفت تصمیم شورای حقوق بشر نشانگر یک اقدام تاریخی است که نگرانی جمعی جامعه جهانی را در مورد نقض حقوق بشر در ایران تاًیید می کند. مقام های دولت ایران به طور گسترده ای حقوق مردم را نقض می کنند و دولت ایران برای حمایت از شهروندان خود مسئول است و باید اجازه دهد صدای مردم شنیده شود.
تام دانیلون مشاور شورای امنیت ملی کاخ سفید می افزاید که ایالات متحده آمریکا در حمایت از سوی ایرانیان شجاعی که برای به دست آوردن حقوق انسانی خود پیکار می کنند؛ ادامه می دهد. در همین حال، هیئت نمایندگی دائم آمریکا در سازمان ملل متحد نیز بیانیه ای در همین مورد صادر کرده است.
سوزان رایس نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل متحد نیز از تعیین یک گزارشگر ویژه برای رسیدگی به نقض حقوق بشر در ایران ابراز خوشحالی کرد و گفت این تصمیم به مردم ایران در همان حال که با تلاش های غیر انسانی دولت خود روبرو هستند؛ امکان می دهد که در جامعه بین المللی سخن بگویند.
سوزان رایس می گوید آمریکا از ابتدای تاًسیس شورای حقوق بشر در سال ۲۰۰۶ میلادی به همراه ۵۰ کشور دیگر از مناطق مختلف جهان برای به ثمر رساندن چنین قطعنامه ای همکاری نزدیک داشته است.
این اقدام، پیشرفتی برای شورای حقوق بشر و برای تمام کسانی است که عمیقاً نگران عدم اجرای تعهدات بین المللی ایران و رعایت حقوق شهروندان آن کشور هستند.
منابع خبری:
دفتر مطبوعاتی کاخ سفید
وزارت امور خارجه آمریکا
آژانس خبری فرانسه
هیئت نمایندگی دائم آمریکا در سازمان ملل متحد، نیویورک