لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۴

نشست رهبران ناتو در شيکاگو


Obama and Karzai
Obama and Karzai
باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، و آندرس فوگ راسموسن، دبير کل ناتو، روز يکشنبه همايش رهبران ٢۸ کشور عضو سازمان پيمان اتلانتيک شمالی، ناتو، را در شهر شيکاگو، افتتاح و اعلام کردند که رهبران جهان در گفتگوهای دو روزه خود در مورد آخرين مراحل خروج نيروهای ناتو از افغانستان، تصميم گيری خواهند کرد.

رهبران بيش از ۵۰ کشور شرکت کننده در نشست، به احترام هزاران سربازی که در عمليات نيروهای ائتلاف در جنگ افغانستان کشته و زخمی شده اند، يک دقيقه سکوت کردند.

با خروج نيروهای ناتو از افغانستان در سال ٢۰١۴ آن کشور نيازمند ميلياردها دلار کمک مالی برای حفظ امنيت خود خواهد بود. پرزيدنت اوباما، رهبران ناتو را دعوت کرد که برای پايان دادن به عمليات رزمی تا تاريخ تعيين شده و نيز تأمين حمايت مالی درازمدت از افغانستان، اقدام کنند. حامد کرزی، رييس جمهوری افغانستان، نيز تعهد دولت خود را برای در دست گرفتن حفظ امنيت کشور پيش از خروج نيروهای خارجی تا سال ٢۰١٣، اعلام کرد.

اما ژنرال جان الن، فرمانده نيروهای ناتو در افغانستان، گفت: کسی نبايد انتظار داشته باشد که جنگ با طالبان تا سال ٢۰١٣ به پايان برسد.

مقامات آمريکا و ناتو تأکيد کردند که نتيجه کار، افغانستانی کامل نيست، اما، کشوری است که متکی به خود خواهد بود، حتی اگر نيازمند کمک مستمر جامعه بين المللی باشد.

اما شهروندان افغان و تحليلگران سياسی به توان ارتش و پليس افغان به برقراری امنيت چندان اميدوار نيستند. يک تحليلگر سياسی می گويد مردم افغانستان بسيار نگران آينده و احتمال به قدرت رسيدن طالبان در کشورشان هستند.

کيت کلارک، تحليلگر سياسی، می گويد: رهبران آمريکا و ساير کشورهايی که به افغانستان نيرو فرستاده اند می خواهند افغانستان را به صورت يک داستان موفق تصوير کنند و اينکه نيروهای آن کشور آمادگی برقراری امنيت را دارند. اما در هفته ها و ماه های اخير شکاف بين تصوير افغانستان بعنوان يک موفقيت، با آنچه در روی زمين روی می دهد، عميقتر شده است.

اگر با افغان ها صحبت کنيد آنها از آنچه در آينده روی خواهد داد، عميقا نگرانند.

يک شهروند افغان می گويد: بدليل تهديد از سوی همسايگانمان مثل ايران و پاکستان، نياز به حضور نيروهای خارجی وجود دارد. به دنيا ثابت شده که همسايه های ما به تروريست ها پناه داده و آن ها را آموزش می دهند و به افغانستان می فرستند تا کشور را بی ثبات کنند.

به همين دليل در همايش شيکاگو رهبران ناتو حمايت از دولت افغانستان پس از خروج نيروهای ائتلاف را در دستور برنامه خود قرار داده اند.

در همين حال آندرس فوگ راسموسن در مورد سپر دفاع موشکی ناتو گفت که نصب سامانه ردياب و بازدارنده حمله موشکی بر کشتی های جنگی آمريکا در مديترانه و سيستم راداری ترکيه، طبق برنامه پيش می رود. دبير کل ناتو گفت سامانه دفاعی تا پايان اين دهه ميلادی تکميل خواهد شد. ايجاد سپر دفاع موشکی توسط جورج دبليو بوش، رييس جمهوری پيشين آمريکا، برای دفاع از متحدين ناتو در مقابل حمله احتمالی ايران يا کشورهای متخاصم ديگر، مطرح شد. باراک اوباما بعداً طرح را تغيير داد و استقرار دستگاه های رادار بر کشتی های جنگی را به آن افزود.

طرح سپر دفاعی تنش هايی را بين آمريکا و روسيه بوجود آورد. روسيه تهديد کرده است که موشک های تهاجمی در مرزهای ناتو قرار دهد. واشنگتن و ناتو از روسيه برای همکاری در طرح سپر موشکی دعوت کرده اند و می گويند اين سامانه، روسيه را هدف نگرفته و ابداً تهديدی برای آن کشور نيست.

نشست رهبران ناتو در شيکاگو امروز، دوشنبه، ادامه خواهد داشت و تظاهرات بزرگی نيز در آن شهر توسط گروه های ضدجنگ برگزار می شود.

XS
SM
MD
LG