لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۴

نگاهی به کارنامه محمدعلی نجفی؛ از نزدیکی به هاشمی و روحانی تا اعتراف به قتل همسر دوم


محمدعلی نجفی، شهردار پیشین تهران، امروز و به دنبال قتل میترا استاد، همسر دومش، با مراجعه به پلیس آگاهی تهران مسئولیت این قتل را پذیرفت.

به گفته شهریاری، سرپرست دادسرای جنایی تهران، نجفی اعلام کرده است که «اختلافات خانوادگی» دلیل به قتل رساندن همسرش بوده است. هنوز توضیحات بیشتری درباره جزئیات این حادثه منتشر نشده است.

محمدعلی نجفی کیست؟

محمدعلی نجفی که در دانشگاه صنعتی شریف و موسسه فناوری ماساچوست تحصیل کرده است، از ابتدای انقلاب سال ۵۷ در ایران صاحب مسئولیت بود.

او در تمام این سال‌ها به عنوان چهره‌ای نزدیک به اصلاح‌طلبان و هم‌پیمان سیاسی افرادی چون اکبر هاشمی‌رفسنجانی و بعدها حسن روحانی شناخته می‌شود.

نجفی در سال‌های ابتدایی انقلاب به ریاست دانشگاه صنعتی اصفهان رسید و یک سال در این سمت باقی ماند. او پس از آن در دولت محمدجواد باهنر به مقام وزارت فرهنگ و آموزش عالی رسید.

به دنبال ترور باهنر و تغییر دولت، نجفی این سمت را در دولت موقت مهدوی‌کنی و سپس دولت میرحسین موسوی هم حفظ کرد.

او در سال ۶۷ به وزارت آموزش و پرورش رفت. پس از تغییر رهبر در جمهوری اسلامی و انتخاب اکبر هاشمی‌رفسنجانی به سمت ریاست‌جمهوری، پست وزارت آموزش و پرورش را تا پایان دوره ریاست‌جمهوری او هم حفظ کرد.

یکی از مهم‌ترین اقدام‌های او در مقام وزیر آموزش و پرورش، اجازه تاسیس مدارس غیرانتفاعی در ایران بود.

در دوره دوم ریاست‌جمهوری هاشمی‌رفسنجانی، نجفی به همراه برخی دیگر از نزدیکان هاشمی‌رفسنجانی اقدام به تاسیس حزب کارگزاران سازندگی کردند. محمدعلی نجفی در دولت محمد خاتمی هم به مدت سه سال رئيس سازمان برنامه و بودجه بود.

نجفی در دولت محمود احمدی‌نژاد از سمت‌های دولتی کنار رفت. اما با پیروزی در انتخابات وارد سومین دوره شورای شهر تهران شد.

با روی کار آمدن حسن روحانی، نجفی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس معرفی شد، اما به دلیل آن‌چه که نمایندگان مجلس نهم «حمایت از فتنه» می‌نامیدند، موفق به کسب رای اعتماد نشد.

حسن روحانی ابتدا نجفی را به عنوان معاون خود و رئیس سازمان میراث فرهنگی منصوب کرد. با این حال نجفی کمی بعد و به بهانه «بیماری قلبی» از این سمت کنار رفت.

پس از استعفای نجفی از سمت معاونت رئيس‌جمهوری، حسن روحانی او را به عنوان مشاور خود و «دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی» منصوب کرد.

نجفی در سال ۹۳ و پس از استیضاح رضا فرجی‌دانا، وزیر علوم وقت، به عنوان سرپرست این وزارت‌‌خانه منصوب شد. با این‌که مدت زمان سرپرستی یک وزارت‌خانه تنها سه ماه است، سرپرستی نجفی با «حکم حکومتی» آیت‌الله خامنه‌ای تمدید شد.

نجفی در سال ۹۶ و از سوی شورای شهر تهران که در اختیار اصلاح‌طلبان بود، به عنوان شهردار تهران انتخاب شد. با این حال حضور او در پست شهرداری تهران هم دوام نداشت و چند ماه پس از انتخاب به این سمت، از مقام خود کنار رفت.

گرچه دلیل استعفای نجفی باز هم بیماری عنوان شده بود، اما برخی چهره‌های سیاسی از «فشار» بخشی از «حاکمیت» برای برکناری او خبر داده بودند.

علی مطهری، از نمایندگان مجلس ایران،‌ درباره استعفای نجفی نوشته بود: «بخشی از حاکمیت جمهوری اسلامی که از ابتدا مخالف تصدی این پست توسط آقای نجفی بود با اهرم‌های قدرتی که در دست داشت ایشان را مجبور به استعفا کرد.»

ماجرا به رقص گروهی از کودکان خردسال در یک مراسم جشن شهرداری برمی‌گشت. بعد از این اتفاق، نجفی چند ساعتی بازداشت شد. علی مطهری در شرح آن ماجرا گفته بود قوه قضاییه نجفی را «در حالی که خواب بوده است با بی‌احترامی بازداشت»‌ کرده بود.

همان زمان بهاره آروین عضو شورای شهر تهران، گفته بود که «یک نهاد امنیتی» تهدید کرده بود که در صورت پذيرش سمت شهردار تهران توسط نجفی «پرونده‌هايی از فعاليت‌های ساليان قبل او به دادگاه ارجاع خواهد شد.»

آروین همچنین «تعویق» زمان ملاقات اعضای شورای شهر و شهردار تهران با رهبر جمهوری اسلامی و برخورد «تحقیرآمیز» دادستانی در ماجرای جشن برج میلاد را از دیگر دلایل استعفای نجفی ذکر کرده بود.

نجفی که در دهه هشتاد و ابتدای دهه نود شمسی به عنوان یکی از گزینه‌های بالقوه اصلاح‌طلبان برای پست ریاست‌جمهوری مطرح شده بود، پس از استعفا از شهرداری تهران کمتر در فضای سیاسی حضور داشت.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG