روابط عمومی سپاه پاسداران در خراسان رضوی، دو روز پس از تیراندازی مرگبار در مشهد، اعلام کرد دو فرد کشتهشده در این حادثه از اعضای بسیج و هنگام گشتزنی برای «تأمین امنیت» شهر هدف حمله قرار گرفتهاند؛ روایتی که با توضیحات اولیه معاون امنیتی استانداری خراسان رضوی درباره یک «درگیری شخصی» مغایرت دارد.
این تیراندازی شامگاه پنجشنبه ۱۸ تیر، در محدوده سرافرازان در غرب مشهد روی داد؛ همان روزی که مراسم تشییع و تدفین علی خامنهای، رهبر پیشین جمهوری اسلامی، در مشهد برگزار شد.
بر اساس برنامه اعلامشده از سوی ستاد برگزاری مراسم، تشییع از ساعت ۱۴ در خیابان «امام رضا» آغاز شد و قرار بود تدفین در حرم امام هشتم شیعیان هنگام غروب انجام شود. منابع حکومتی زمان تیراندازی را بین ساعت ۲۱ تا ۲۲ اعلام کردهاند. محل حادثه نیز حدود ۱۵ کیلومتر با حرم و مسیر اصلی مراسم فاصله داشته است. بنابراین حادثه در همان شب و چند ساعت پس از مراسم روی داده، اما تاکنون هیچ مدرکی درباره ارتباط مستقیم آن با تشییع یا تدابیر امنیتی پیرامون مراسم منتشر نشده است.
سپاه امام رضا، شاخه استانی سپاه پاسداران در خراسان رضوی، روز شنبه کشتهشدگان را «سید سجاد علوی» و «مهدی هنرمند» معرفی کرد و گفت آنها هنگام گشتزنی در حوالی میدان سرافرازان «برای ایجاد آرامش و تأمین امنیت» هدف قرار گرفتهاند.
در اطلاعیه سپاه آمده است که یک رهگذر نیز بر اثر حمله به تیم گشت بسیج زخمی و به بیمارستان منتقل شده است. این نهاد درباره هویت، تعداد و انگیزه مهاجمان توضیح مشخصی ارائه نکرد و تنها گفت «عامل یا عوامل» حادثه شناسایی و مجازات خواهند شد.
روزنامه خراسان در روایتی جزئیتر، که رسانههایی از جمله همشهری آن را بازنشر کردهاند، گزارش داد دو فرد مسلح سوار بر موتورسیکلت به دو جوان موتورسوار نزدیک شدند و با کلت کمری به سوی آنها تیراندازی کردند.
بر اساس این گزارش، سجاد علوی ۲۰ ساله در محل حادثه جان باخت و مهدی هنرمند ۲۶ ساله پس از انتقال به بیمارستان درگذشت. یک مرد ۵۵ ساله که همراه دخترش با خودرو از محل عبور میکرد نیز زخمی شد. این جزئیات هنوز از سوی یک منبع مستقل تأیید نشده است.
تغییر اساسی در روایت رسمی
روایت سپاه با نخستین توضیح رسمی مقامهای استان تفاوت اساسی دارد.
امیرالله شمقدری، معاون امنیتی و انتظامی استاندار خراسان رضوی، یک روز پس از حادثه گفته بود تیراندازی در نتیجه یک «درگیری شخصی» رخ داده و ارتباطی با حملات تروریستی یا رخدادهای امنیتی نداشته است.
او مدعی شده بود درگیری میان دو نفر آغاز شد، یکی از آنها با شلیک گلوله کشته شد و سپس با دخالت فرد سومی، نفر دوم نیز جان باخت. شمقدری همچنین گزارشها درباره تیراندازی در اطراف حرم یا بافت مرکزی مشهد را تکذیب کرده بود.
این توصیف با روایت بعدی سپاه، مبنی بر حمله مهاجمان به یک تیم گشت بسیج، قابل جمع نیست. مقامهای جمهوری اسلامی تاکنون توضیح ندادهاند چرا ماهیت حادثه ابتدا «درگیری شخصی» و سپس حمله به نیروهای بسیج در حال مأموریت توصیف شده است.
تا زمان انتشار این گزارش، خبر رسمی درباره شناسایی یا بازداشت مهاجمان منتشر نشده و مقامهای قضایی و انتظامی نیز نتیجه تحقیقات، تصاویر دوربینهای محل یا شواهدی درباره عضویت کشتهشدگان در بسیج و مأموریت آنها ارائه نکردهاند.