حدود يکصد نفر در استان راخين در ميانمار با هدايت و سازماندهی راهبان بودایی در اعتراض به طرح بازگرداندن پناهجويان روهينگيايی از بنگلاش به کشورشان دست به تظاهرات زدند.
يکی از راهبان بودايی در اين تظاهرات، که یکشنبه ۴ آذر برگزار شد، گفت: بازگشت «بنگالی ها» نه به نفع ما و نه به نفع کشور ماست.
در ميانمار برای تحقير اقليت مسلمان روهينگيایی از واژۀ بنگالی استفاده میشود.
اين تظاهرات ده روز پس از آن صورت گرفت که قرار بود برنامه بازگرداندن پناهجويان روهينگيا از بنگلادش به ميانمار رسما به اجرا درآيد.
کمیسیر حقوق بشر سازمان ملل نیز نگرانی خود را درباره بازگشت آوارگان روهینگیا به میانمار اعلام کرده است، اما بنگلادش میگوید تنها آوارگانی که بگویند میخواهند به میانمار برگردند، فرستاده خواهند شد.
از سال ۲۰۱۷ صدها هزار نفر از اقليت مسلمان روهينگيا در اثر تداوم آزار نيروهای مسلح ميانمار، تجاوز جنسی به زنان و دختران و قتل و سوزاندن خانههای آنها به بنگلاش و ساير کشورهای همسايۀ ميانمار گريخته و حاضر به بازگشت نيستند.
شدت و وسعت خشونت نیروهای دولتی میانمار علیه اقلیت مسلمان روهینگیا در بیش از یکسال گذشته، سبب شد جامعه بینالمللی، از جمله سازمان ملل متحد آن را پاکسازی قومی و نسلکشی قلمداد کند.
این واقعه و سکوت خانم آنگ سان سوچی، موجب شد بسیاری از نهادهای بین المللی، از جمله عفو بین الملل و برخی کشورها جوایزی که به خانم سوچی به دلیل فعالیت های دمکراتیک و آزادی خواهانه او داده بودند، پس بگیرند.
چندی پیش مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه نشست کشورهای عضو آسهآن در سنگاپور، در دیدار با آنگ سان سوچی، از آنچه بر اقلیت مسلمان روهینگیا در میانمار گذشته انتقاد کرد.
به گفته او، آنچه که بر اقلیت روهینگیا گذشت تراژدی بود که میلیون ها آمریکایی را متاثر کرد. آقای پنس همچنین گفت که برای خشونت و آزار و اذیتی که منجر به بیرون راندن ۷۰۰ هزار روهینگیایی توسط سربازان و عناصر خودسر شد، هیچ توجیهی وجود ندارد.
وزارت خارجه آمریکا در گزارشی اخراج این اقلیت از میانمار را پاکسازی قومی نامیده است.