لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۶

کنفرانس مونيخ : اروپا، مصر و ايران


کنفرانس مونيخ : اروپا، مصر و ايران
کنفرانس مونيخ : اروپا، مصر و ايران

يکی از نگرانی های ناشی از ادامه ناآرامی ها در مصر را اخلال در روند انتقال نفت خاورميانه به اروپا از طريق کانال سوئز تشکيل ميدهد. اما کميسر انرژی اروپا در حاشيه کنفرانس امنيتی مونيخ بر بی مورد بودن نگرانی در اين زمينه تاکيد کرد و گفت به اعتقاد وی کشورهای توليد کننده و تاجران بازار نفت همه تلاش خود را برای تامين حفظ سقف توليد بويژه در چنين موقعيت بحرانی در منطقه بکار خواهند گرفت. گونتر اوتينگر، کميسيونر انرژی اتحاديه اروپا روز شنبه در آستانه ورود به کنفرانس سالانه امنيتی مونيخ به خبرنگاران گفت ناآرامی ها در خاورميانه ممکن است به افزايش بهای نفت در بازار جهانی منجر شود اما نگرانی درباره بسته شدن کانال سوئز بی مورد است.

سوداگران بازار نفت نگرانند که قيام مردم مصر به کشورهای صادر کننده نفت در منطقه خاورميانه سرايت کند و محموله های حاوی نفت منطقه به اروپا از طريق گذرگاه سوئز را تحت تاثير قرار بدهد. مصر توليد کننده عمده نفت بشمار نميرود اما کنترل کانال سوئز و خطوط لوله ای را که روزانه نزديک به ۲ ميليون بشکه نفت را به مقصد اروپا و آمريکا از خود عبور می دهد بر عهده دارد. با اينحال گونتر اوتينگر معتقد است کانال سوئز تنها مسير نيست و راه های ديگری نيز برای انتقال نفت خاورميانه به اروپا و آمريکا وجود دارد.

ابراز نگرانی از تداوم بحران در مصر و سرايت آن به ديگر کشورهای منطقه عمدتا توسط مقام های شرکت کننده در کنفرانس مونيخ از جمله بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد، مطرح شد. بان کی مون ضمن تاکيد بر نقش کليدی حسنی مبارک، رييس جمهوری مصر، در روند صلح خاورميانه خواهان انتقال منظم و آرام قدرت در آن کشور بدون تاثير ناگهانی و منفی در ديگر کشورهای منطقه شد.

با وجوديکه ناآرامی های مصر بر کنفرانس امسال امنيتی مونيخ سايه انداخته بود مقام های شرکت کننده در کنفرانس بر مسائل مختلف ديگری نيز تاکيد کردند. از جمله سرگئی لاورف، وزير امور خارجه روسيه، علاوه بر طرح نگرانی از حضور و استقرار نيروهای نظامی ناتو در اطراف مرزهای آن کشور به تحريم ها عليه جمهوری اسلامی ايران اشاره کرد. آقای لاورف گفت تحريم هايی که برنامه هسته ای ايران را هدف قرار داده بطور کامل اجرا شده اند و اضافه کرد گاهگاه زمزمه اعمال تحريم های جديد عليه اقتصاد ايران نيز بگوش می رسد که به گفته آقای لاورف مغاير با توافق های اوليه بين اعضای گروه پنج بعلاوه يک است. سرگئی لاورف همچنين بر ضرورت گفتگوی همه جناح های سياسی مصر برای برون رفت از بحران فعلی در آن کشور تاکيد کرد اما گفت نهايتا اين مردم مصر هستند که برای سرنوشت خود تصميم خواهند گرفت.

سرگئی لاورف در کنفرانس امنيتی مونيخ در مخالفت با تحريم های بيشتر عليه ايران گفت: «اِعمال اين گونه تحريم ها از اهداف توافق شده در شورای امنيت فراتر خواهد رفت.» ايران برای پافشاری بر ادامه فعاليت های غنی سازی اورانيوم ، با چند دور تحريم های جديد از سوی جامعه بين المللی مواجه شده است. مخالفت ايران با پيشنهادهای تدوين شده از سوی سازمان ملل متحد که در گفتگو های استانبول در ماه ژانويه ارائه شد، ممکن است به اِعمال تحريم های جديدتری منجر شود. اما سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه، در مونيخ گفت «هر پيشنهاد ديگری مبنی بر تحريم ايران اساساً نابودی اقتصاد ايران را هدف قرار خواهد داد.» آقای لاورف گفت: « هدف از تحريم ايران از سوی ۵ کشور عضو دائم شورای امنيت سازمان ملل متحد و همچنين آلمان، ترکيبی از اِعمال فشار و ايجاد انگيزه برای مهار برنامه های اتمی ايران بوده است.»

اما در ايران روزنامه جمهوری اسلامی که تيتر اول خود را به کنفرانس امنيتی مونيخ که نماينده جمهوری اسلامی در آن شرکت نکرد اختصاص داده است در صفحه سياسی خود واکنش نمايندگان به اظهارات محمود احمدی نژاد را منعکس کرده است. محمود احمدی نژاد روز شنبه استيضاح وزير راه توسط مجلس را غيرقانونی عنوان کرد با اين حال برخی از نمايندگان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با روزنامه جمهوری اسلامی تاکيد کرده اند «دولت بجای ايرادگيری، قانون را اجرا كند.» در همين حال علی اکبر صالحی،وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران، دليل شرکت نکردن در اجلاس امنيتی مونيخ را «مشغله کاری» عنوان کرد. علی اکبر صالحی به خبرگزاری ايسنا گفته بود که با توجه به اينکه ممنوعيت سفرش به اروپا از بين رفته است، به دليل مسؤليت و کار زياد در اين اجلاس شرکت نخواهد کرد. نام علی اکبر صالحی در فهرست تحريم های اتحاديه اروپا قرار دارد.

ديلی تلگراف چاپ لندن با اشاره به سخنان نخست وزير بريتانيا عليه افراطگرايی اسلامی در آن کشور می نويسد ديويد کامرون از گفته خود مبنی بر اين که سياست کثرت گرايی فرهنگی در بريتانيا شکست خورده؛ و به جدايی مسلمانان از بافت جامعه انگليس و افراطگرايی مذهبی انجاميده است، دفاع کرد. نخست وزير بريتانيا در کنفرانس مونيخ گفت بايد با استفاده از سيستم های اطلاعاتی، و از بين بردن ايدئولوژی افراطگرايانه اسلامی در کشور، با تهديد تروريسم مقابله کنيم.

XS
SM
MD
LG