لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۲

گل سرخ، روایتی عاشقانه از روزهای جنبش سبز


کارگردان "گل سرخ" این فیلم را رایگان روی اینترنت قرار داده است.
کارگردان "گل سرخ" این فیلم را رایگان روی اینترنت قرار داده است.

"گل سرخ" آخرین فیلم سپیده فارسی کارگردان ایرانی ساکن فرانسه است. این فیلم رابطه عاشقانه دختری جوان با مردی میانسال را در جریان اعتراضات مردمی سال ۸۸ به تصویر می‌کشد.

اکران فیلم در جشنواره‌های سینمایی با واکنشهای مثبتی همراه شد اما نشریات و سایتهای محافظه کار دولتی در ایران به شدت از "گل سرخ" انتقاد کردند.
چندی پیش سپیده فارسی این فیلم را بصورت رایگان در اینترنت قرار داد تا ایرانیان در سراسر جهان قادر به تماشای گل سرخ باشند.

بهنود مکری به همین مناسبت گفت‌ و گویی با این کارگردان ایرانی داشت که در تلویزیون بخش فارسی صدای آمریکا پخش شد. متن کامل این مصاحبه در زیر می آید:

صدای آمریکا:‌ چرا این عنوان را برای فیلم انتخاب کردید، درباره گل سرخ توضیح دهید، به چه موضوعی می‌پردازد؟

سپیده فارسی: اشاره‌ای است به‌‌ همان گل سرخی که زهرا رهنورد در یکی از تظاهرات معروف سال ۸۸ در دست داشت و تصاویر آن در سراسر جهان منتشر شد.

گل سرخ یک داستان عاشقانه است، رابطه پر احساسی است میان یک دختر جوان و مردی می‌انسال در شهر تهران، ماجراهای این فیلم در جریان اعتراضات مردمی سال هشتاد و هشت و رویدادهای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران می‌گذره.

صدای آمریکا:‌ درباره بازیگران توضیح دهید، بر چه اساسی آن‌ها را انتخاب کردید، در واگذاری نقش‌ها به چه نکاتی توجه کردید؟

سپیده فارسی: من اصرار داشتم که حتمأ از بازیگران ایرانی استفاده کنم، با توجه به موضوع فیلم و حساسیتهای موجود، مطمئن بودم که نمی‌شه این فیلم را در ایران تولید کرد، پس باید به سراغ بازیگران ایرانی برون مرزی می‌رفتم.

دقت و وسواس زیادی روی گزینش بازیگران داشتم و فرآیندی طولانی و وقت گیر بود، در ‌‌نهایت واسیلیس کوکلانی در آتن و مینا کاوانی در پاریس را برای نقشهای اصلی انتخاب کردم، به نظرم گزینش خوبی بود و از نتیجه کار راضی هستم، در گل سرخ گروه دیگری از بازیگران ایرانی هم حضور دارند و در نقشهای مختلفی به هنرنمایی پرداختند.

صدای آمریکا:‌ درباره فرآیند تولید توضیح دهید، کجا فیلمبرداری کردید، با چه موانع و مشکلاتی مواجه شدید؟

سپیده فارسی: با توجه به موضوع فیلم و حساسیتهایی که پیرامون رویدادهای سال هشتاد و هشت وجود داره، مطمئنم بودم که بعد از تولید فیلم امکان بازگشت به ایران را نخواهیم داشت، موقعیت دشواری بود و باید درباره آینده خود تصمیم می‌گرفتیم، برخی از اعضای گروه سال‌ها پیش از ایران خارج شدند و مشکلی با این جریان نداشتند، ولی من و نویسنده فیلم جواد جواهری و گروه دیگری از عوامل تولید باید زندگی در خارج از ایران را انتخاب می‌کردیم.

یکی از چالشهای اصلی، پیدا کردن شهری بود شبیه تهران، یا حداقل اینکه خیلی متفاوت نباشه، پس از تحقیق و بررسی در شهرهای مختلف، در ‌‌نهایت آتن را برای فیلمبرداری انتخاب کردیم. فضای این شهر شباهتهای زیادی با تهران داره و موفق شدیم آن حال و هوای ایرانی را در گل سرخ ایجاد کنیم.

صدای آمریکا:‌ یکی از مسائلی که در فیلم شما مطرح است، صحنه‌های عاشقانه و اروتیکی است که با واکنشهای مختلفی از سوی بیننده‌ها همراه شده، صحنه‌هایی است که شاید به این شکل در هیچ فیلم فارسی زبانی به تصویر کشیده نشده، نظر شما در این رابطه چیست؟

سپیده فارسی: گل سرخ بعنوان یک فیلم ایرانی یا یک اثر سینمایی دو محور اصلی دارد، یکی جنبه‌های سیاسی فیلم و اعتراضات مردمی سال هشتاد و هشت است، و دگیری رابطه عاشقانه‌ای است که میان علی و سارا وجود داره، هدف اصلی من به تصویر کشیدن تأثیر تحولات سیاسی و اجتماعی جامعه بر روابط شخصی افراد است، برای نقد و بررسی گل سرخ باید این دو محور اصلی را در نظر گرفت چون صحنه‌های مختلف فیلم در این چهارچوب شکل گرفته و تعریف می‌شود.

صدای آمریکا:‌ داستان فیلم در جریان اعتراضات مردمی سال هشتاد و هشتاد می‌گذره، یعنی دورانی که شاهد شکل گیری جنبش سبز و سرکوب و دستگیری معترضین هستیم، نگران سیاسی شدن فیلم نبودید، آیا گل سرخ یک فیلم سیاسی است؟

سپیده فارسی: گل سرخ فیلمی است داستانی و عاشقانه، ولی من همیشه در آثارم به مسائل سیاسی یا اجتماعی هم تلنگر زدم، گاهی مستقیم‌تر و گاهی با زاویه‌تر، در گل سرخ تلاش کردم بصورت واضح و مشخصی به رویدادهای سیاسی یک دوره مشخص بپردازم، بدون شک یکی از جذابیتهای اصلی فیلم بررسی رویدادهای سال هشتاد و هشت است، هدفم این بود که حوادث آن روزهای پر فراز و نشیب را به تصویر بکشم ولی در چهارچوب یک اثر داستانی و سینمایی، حالا اگر در این بین برخی معتقد باشند که گل سرخ فیلمی است سیاسی من مشکلی با این جریان ندارم.

صدای آمریکا:‌ نشریات و سایتهای محافظه کار حکومت ایران فیلم شما را با عناوینی چون ضد ایرانی، غیر اخلاقی و یا مبتذل توصیف کردند که با کمک خارجی‌ها و برای حمایت از جریان فتنه تولید شده، شما پاسخی برای این انتقاد‌ها دارید؟

سپیده فارسی: البته من نیازی ندارم که به این اتهامات پاسخ دهم چون این دسته از نشریات و سایتهای داخل ایران وقتی چیزی مطابق میل آن‌ها نباشه و خطوط قرمزی که تقریبأ شامل همه چیز هم می‌شود رعایت نکنیم، به هر حال این اتهامات را می‌زنند، از دید این افراد همه کسانی که مثل آن‌ها فکر نمی‌کنند، ضد ایرانی هستند یا از خارجی‌ها پول می‌گیرند. برای من بعنوان کارگردان گل سرخ این اتهامات و نقدهای غیر منصفانه کوچک‌ترین اهمیتی نداره، مهم این است که قصد داشتم این فیلم را آزادانه و بدون هراس از سانسور بسازم و تمام واقعیتهای آن دوران را به تصویر بکشم.

صدای آمریکا:‌ در ماههای اخیر در جشنواره‌های مختلفی شرکت کردید، نمایش فیلم چه بازتابی در جشنواره‌ها داشت، درباره واکنش تماشاگران توضیح دهید؟

سپیده فارسی: اولین نمایش جهانی گل سرخ در جشنواره فیلم تورنتو بود که با استقبال مناسبی از سوی حاضرین همراه شد، در ماههای اخیر فیلم دربیست تا سی جشنواره سینمایی مختلف اکران شده، تجربه خیلی جالبی بود، البته خودم در تمامی این جشنواره‌ها حضور نداشتم ولی در حدی که امکانش بود به کشورهای مختلف سفر کردم.
واکنش تماشاگران بر اساس فرهنگ و پیشینه و یا وضعیت کشور‌ها متفاوت بود، مثلا در لهستان مردم خیلی سیاسی‌تر بودند و در جلسه پرسش و پاسخ سوألهای خوبی مطرح شد، یا درمراکش توجه بیشتری به شباهتهای فرهنگی با ایران داشتند و بیشتر در این رابطه صحبت شد.
درهمین حال تماشاگران ایرانی زیادی در شهرهایی مثل لس آنجلس، سیدنی یا تورنتوگل سرخ را تماشا کردند، واکنشهای آن‌ها بر اساس سن و سال، کشور یا شهری که زندگی می‌کنند یا سابقه فعالیتهای سیاسی که داشتند متفاوت بود، ولی در مجموعه واکنش‌ها مثبت بود و خوشحالم که فیلم با استقبال تماشاگران همراه شده است.

صدای آمریکا:‌ چرا گل سرخ را ابصورت رایگان در اینترنت قرار دادید تا تماشاگران ایرانی قادر به تماشای فیلم باشند؟

سپیده فارسی: وقتی فیلم سینمایی می‌سازید به مخاطب توجه ندارید، یعنی فیلم را براساس باورهایی که دارید می‌سازید تا پیام خود را منتقل کنید، گل سرخ فیلمی است بین المللی که برای مخاطب جهانی تولید شده، با این حال باور دارم مخاطب اصلی فیلم ایرانیان هستند، بعنوان یک کارگردان ایرانی می‌خواستم حتمأ مردم کشورم گل سرخ را تماشا کنند، شش سال از رویدادهای سال ۸۸ گذشته و به نظرم زمانی مناسبی بود تا فیلم را بصورت رایگان در اینترنت منتشر کنم تا همه ایرانیان قادر به تماشای گل سرخ باشند.

صدای آمریکا:‌ از چه طریقی می‌شه فیلم را تماشا کرد، از نتیجه کار راضی هستید؟

سپیده فارسی: با همکاری گروهی از دوستان اپلیکیشنی در آندروید طراحی کردیم که با مراجعه به آن می‌شه فایل فیلم را دانلود کرد.
برای دیدن فیلم می‌توانید اپلیکشین اندروید فیلم را به طور رایگان از گوگل پلی استور دانلود کنید و یا ایمیلی ارسال کنید تا اپلیکیشن اندروید فیلم را برای دیدن فیلم با گوشی‌های هوشمند و تبلت دریافت کنید. ایمیل‌های دریافتی پس از پاسخگویی و فرستادن اپلیکیشن یه طور خودکار پاک می‌شوند.

XS
SM
MD
LG