جایگزینیِ غیرمنتظره وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به دستور محمود احمدی نژاد، بحث و گمانه زنی های بسیاری را در محافل سیاسی و مطبوعات برپا کرده است.
روزنامه گاردین نوشته است برکناری منوچهر متکی از وزارت خارجه جمهوری اسلامی به تحقیرآمیزترین شکلی صورت گرفت: «و به شیوه کودتاهای کلاسیک، متکی هنگامی از اخراج خود با خبر شد که در مأموریت سیاسی در سنگال بود.» این روزنامه اقدام آقای احمدی نژاد را انتقام گرفتن از وزیر خارجه سرسخت کابینه اش تعبیر کرده و می نویسد: «شایعه اخراج متکی از دو سال پیش بر سر زبانها بود، و او تنها با پشتگرمی آیت الله خامنه ای توانسته بود دوام بیاورد.»
گاردین در همین حال، انتصاب علی اکبر صالحی، مشاور محمود احمدی نژاد و ريیس سازمان انرژی اتمی ایران، را به سرپرستی وزارت خارجه، نشانگر اولویت برنامه اتمی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی می داند. این روزنامه خاطرنشان می کند که باید دید برکناری منوچهر متکی به معنی از دست دادن پشتیبانی رهبر جمهوری اسلامی است یا آن که محمود احمدی نژاد با این اقدام رهبر را به چالش کشیده است.
نیویورک تایمز می نویسد برکناری منوچهر متکی با موجی از انتقادها از ريیس جمهوری اسلامی در داخل کشور همراه بود؛ و بار دیگر به شکاف میان آقای احمدی نژاد با دیگر اعضای جناح محافظه کار دامن زد. این روزنامه اشاره می کند که رهبر جمهوری اسلامی در ارتباط با اخراج آقای متکی اظهار نظری نکرده است؛ اما سردبیر روزنامه کیهان وابسته به ولایت فقیه، نحوهء برکناری وی را توهین آشکار خوانده است.
روزنامه فرانسوی فیگارو علی اکبر صالحی را فردی واقعگرا و عملگرا توصیف کرده و نوشته است ريیس جمهوری اسلامی دیپلماسی کشور را به این فارغ التحصیل دانشگاه معتبر ام آی تی سپرده است تا بتواند شخصاً سررشته امور وزارت خارجه را نیز در دست بگیرد. فیگارو اشاره می کند که آقای صالحی، متولد کربلا، به ريیس جمهوری اسلامی بسیار نزدیک است؛ و در زمانی به سرپرستی وزارت خارجه منصوب شد که گفتگوهای بین المللی بر سر برنامه اتمی ایران از سر گرفته می شود.
فایننشال تایمز نيز با اشاره به افشاگری ویکی لیکس در مورد نگرانی کشورهای عرب از ادامه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی می نویسد واشنگتن باید با درنظر گرفتن این واقعیات، در دیدگاه خود نسبت به جمهوری اسلامی بازنگری کند.