شرکت آمریکایی «مادرنا» اعلام کرد که نخستین مرحله آزمایش واکسن روی یک گروه ۴۵ نفری، موفقیتآمیز بود و در خون همه آزمایششوندگان، پادتن ویروس کرونا مشاهده میشود.
شرکت تحقیق و توسعه در رشته فناوری زیستی (زیستفناوری یا بیوتکنولوژی) «مادرنا» که مقر آن در کمبریج ماساچوستز است، صبح دوشنبه در اطلاعیهای از موفقیت نخستین مرحله آزمایش واکسن خود خبر داد.
شرکت مادرنا در اطلاعیه خود اعلام کرد که در خون همه ۴۵ شرکتکننده، پادتن ویروس کرونا به میزانی معادل یا به مراتب بیشتر از بیماران بهبود یافته کووید-۱۹ پیدا شد.
در این آزمایش، سه مقدار مختلف از این واکسن، که نام علمی آن «امآرانای -۱۲۷۳» (mRNA-1273) است، در دو نوبت به فاصله ۲۸ روز به سه گروه ۱۵ نفری تزریق شد. گروه اول ۲۵ میلیگرم، گروه دوم ۱۰۰ میلیگرم، و گروه سوم ۲۵۰ میلیگرم واکسن را از طریق تزریق ماهیچهای، دریافت کردند.
دو هفته بعد، یعنی ۴۳ روز بعد از آغاز آزمایش، میزان پادتن موجود در خون افراد گروه اول معادل مبتلایان بهبودیافته از بیماری کووید-۱۹، و میزان پادتن موجود در خون افراد گروه دوم بسیار بیشتر از مقدار آن در خون بهبودیافتگان از کووید۱۹ بود. نتیجه گروه سوم هنوز کاملا گردآوری نشده است.
اطلاعیه مادرنا حاکی است که در خون هشت آزمایششونده، پادتن خنثیکننده به میزان معادل خون مبتلایان بهبودیافته پیدا شد. به گفته کارشناسان، پادتن خنثیکننده ظاهرا در کسب ایمنی در برابر ویروس کرونا، عامل موثری است.
دکتر تال زکس، مدیر پزشکی شرکت مادرنا، گفت: «دادههای موقتی فاز اول آزمایش در این مرحله ابتدایی، نشان میدهد که واکسن امآرانای -۱۲۷۳ حتی به میزان بسیار اندک ۲۵ میلیگرم، میتواند به اندازه آلودگی طبیعی، در سیستم ایمنی بدن انسان واکنش برانگیزد.»
وی افزود: «دادههای بهدست آمده، باورهای قبلی ما درباره قابلیت [این واکسن] برای پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ را اثبات میکند.»
شرکت مادرنا مبتکر ساختن اسید ریبو نوکلئیک مصنوعی پیامآور است، که میتواند به عنوان واکسن در مبارزه علیه بیماری کووید-۱۹ به کار برود. اسید ریبو نوکلئیک یا آراناِی نیز همانند دیاناِی حاوی برنامهریزی و برنامهخوانی درونسلولی است و شیوه عمل «ژن» را تعریف میکند. نوع پیامآور آراناِی، مولکولی است که دادههای یک ژن را منعکس میکند.
در آزمایش واکسن شرکت مادرنا، موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی دولت فدرال، به ریاست دکتر انتونی فاچی، با این شرکت همکاری دارد. ماه آوریل گذشته، اداره تحقیق و توسعه پیشرفته بیومدیکال دولت فدرال (BARDA) مبلغ ۴۸۳ میلیون دلار را برای تحقیق روی این واکسن در اختیار شرکت مادرنا قرار داد و برنامه فاز دوم آزمایش این واکسن به تصویب اداره غذا و داروی دولت فدرال رسید.
هنوز هیچکدام از فرآوردههای مادرنا به مرحله آزمایش نهایی و دریافت جواز تکثیر از دولت فدرال، نرسیده است. شرکت مادرنا برای تولید انبوه واکسن با شرکت واکسنسازی سوئیسی «لونزا» قرارداد بسته است.
در آمریکا چند شرکت معظم داروسازی، از جمله «گیلیاد» و «اینوویو»، برای تولید واکسن ضدکرونا در تلاش هستند و رقیب بالقوه مادرنا به حساب میآیند.
سهام
به دنبال اعلام خبر موفقیت اولیه این واکسن، ارزش سهام شرکت مادرنا ظرف چند ساعت ۲۵ درصد افزایش یافت.
در همین حال روزنامه وال استریت جورنال خبر کارآمد بودن مرحله ابتدایی آزمایش واکسن شرکت مادرنا را خبر امیدوارکنندهای توصیف کرد و افزود اگر مرحله گستردهتر آزمایش انسانی واکسن که قرار است ماه ژوئیه انجام شود، موفقیتآمیز باشد، میتوان انتظار داشت که این واکسن پائیز امسال برای استفاده اضطراری، آماده شود.
وال استریت جورنال به خوانندگان خود هشدار داد که خرید سهام شرکتهای بیوتکنولوژی مثل مادرنا در قیمتهای خیلی بالا، خریداران را در معرض واقعیتهای بخششناپذیر این رشته سرمایهگذاری قرار میدهد و به زبان سادهتر این سرمایهگذاری ممکن است ریسک بالایی داشته باشد. برای نمونه، بسیار اتفاق افتاده که بعد از آزمایش امیدوارکننده در مرحله اول، دارو یا واکسن در آزمایشهای گسترده بعدی ناموفق از کار درآید یا پیچیدگیهایی در مرحله آزمایش گسترده ظاهر شود که در آزمایش اولیه پیدا نشده بود.